Τοπικές Ειδήσεις

Δημοτικές εκλογές 2023: Ο αριθμός των εδρών και ο ελάχιστος και μέγιστος αριθμός υποψηφίων ανά δημοτική ενότητα και κοινότητα

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων και στην εκπροσώπηση των δημοτικών κοινοτήτων μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 δημιούργησε η ανακοίνωση του Μόνιμου Πληθυσμού Απογραφής 2021 (α.π. 2846 / Β4 – 461/21.04.2023) Ν. 4804/2021 (ΦΕΚ Α’ 90) όπως ισχύει.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», τα ψηφοδέλτιά είναι ενιαία για όλες τις δημοτικές ενότητες και διαφοροποιούνται στο κάτω μέρος μόνον για κάθε Δημοτική Κοινότητα.
Με τη νέα κατάσταση πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί εκπροσώπηση μόνο με πρόεδρο αλλά όχι κοινοτικό συμβούλιο θα έχουν η Μονόλιθος, τα Σιάνα, η Αρνίθα, η Ιστριος, η Λαχανιά, η Μεσαναγρός, τα Προφύλια και τα Πλατάνια διότι ο πληθυσμός τους είναι κάτω των 200 μόνιμων κατοίκων.
Περαιτέρω προβλέπεται επίσης από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
Άρα η ποσόστωση φύλου υπολογίζεται από το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων όλου του ψηφοδελτίου μαζί με τους υποψήφιους της εκάστοτε δημοτικής κοινότητας.
Δεδομένου ότι ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων σε ένα ψηφοδέλτιο της μικρότερης κοινότητας είναι 43 για ΔΣ + 1 για τοπικό=44, η οριακή ασφαλής αναλογία φύλων στους υποψηφίους για ΔΣ είναι 18 -25 ανεξάρτητα από το φύλο του ενός τοπικού υποψηφίου.
Με τη βάση αυτή δεν επηρεάζεται το κεντρικό ψηφοδέλτιο από διακυμάνσεις φύλου στα τοπικά.
Αναλογικά, σε περίπτωση μέγιστου αριθμού υποψηφίων, η αναλογία φύλων στο κεντρικό μπορεί να είναι 45-66.
Θυμίζουμε ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 43 μέλη από το 2024, ενώ ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων ανά εκλογικό συνδυασμό είναι 43 και ο μέγιστος 111.
Αναλυτικά για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον πίνακα που ακολουθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου