Η Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται σημαντικά σε Ρώσους τουρίστες. Προκειμένου να αποκατασταθεί γρήγορα η τουριστική ροή από τη Ρωσία, οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να χαλαρώσουν το καθεστώς visa και μακροπρόθεσμα δεν αποκλείουν τη συζήτηση για δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την υποδοχή των Ρώσων ταξιδιωτών.

Οι υπουργοί της ΕΕ συζητούν συνεχώς τρόπους αποκατάστασης του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού ανοίγματος των συνόρων. Οι πιο ενεργές σε αυτό το θέμα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουριστικό τομέα.

Η τελευταία δήλωση τους μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών τουρισμού της ΕΕ περιλαμβάνει τρία κύρια σημεία. Πρόκειται για τη δημιουργία ομοιόμορφων πρωτοκόλλων που εγγυώνται την ασφαλή κυκλοφορία εντός της ΕΕ, τη βοήθεια σε χώρες των οποίων ο τουρισμός υπέφερε περισσότερο και ειδική βοήθεια προς την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία για μια γρήγορη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με την Reyes Maroto, Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, η αποκατάσταση του τουρισμού θα εξαρτηθεί από την επανεκκίνηση των πτήσεων, κυρίως εντός της ΕΕ και σε δεύτερο στάδιο σε διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση σε άλλες χώρες του κόσμου, από όπου ταξιδεύουν ξένοι τουρίστες στην Ευρώπη. Αυτές είναι οι χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής, καθώς και της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η Vestnik ATOR στράφηκε στα τουριστικά γραφεία των ευρωπαϊκών χωρών που λειτουργούν στη Ρωσία, ζητώντας να σχολιάσει εάν υπάρχουν περιορισμοί στην άφιξη των Ρώσων τουριστών.

Οι απαντήσεις όλων ήταν ομόφωνες: Η Ευρώπη περιμένει τους Ρώσους, τόσο τη θερινή περίοδο όσο και το υπόλοιπο 2020. Τα πάντα εξαρτώνται ωστόσο από το πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζουν τόσο η ΕΕ όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία την υγειονομική κρίση.

Οι Ρώσοι αναμένονται με ανυπομονησία στην Ελλάδα, είπε ο Πολύκαρπος Ευσταθίου, διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρωσία και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

«Στην Ελλάδα, οι Ρώσοι τουρίστες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε, μετά την ομαλοποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ρωσία, οι Ρώσοι να επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές. Θα είναι ασφαλείς διακοπές, η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει κατάλληλα πρωτόκολλα υγείας που θα εφαρμοστούν σε τουριστικούς χώρους και ξενοδοχεία», δήλωσε ο κ. Ευσταθίου.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συζητήσει τη διευκόλυνση των διαδικασιών visa για πολίτες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων. Συγκεκριμένα, συζητείται το ζήτημα της έκδοσης εθνικών visa ή «pro visa» σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Κύπρος.

Η Ιταλική Πρεσβεία στη Ρωσική Ομοσπονδία τόνισε ότι το ταξίδι στην Ιταλία από τουρίστες από άλλες χώρες θα συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό. «Οι Ρώσοι πάντοτε αντιμετώπιζαν τη χώρα μας με μεγάλη αγάπη, επιλέγοντας παραδοσιακά την Ιταλία για ένα ταξίδι διακοπών».

Το ρωσικό γραφείο εκπροσώπησης της CzechTourism δήλωσε στη Vestnik ATOR ότι δεν υπάρχει «κλείσιμο των τσέχικων συνόρων που θα ισχύει για τους Ρώσους ή τους ταξιδιώτες άλλων εθνικοτήτων» .

Η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας Νικολίνα Αντζελκόβα δήλωσε στη συνάντηση των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ ότι απαιτείται μια πιο ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά το καθεστώς visa με τρίτες χώρες και, πρώτα απ ‘όλα, με τη Ρωσία.

Ως επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας για τον τουρισμό της Κροατίας στη Ρωσία, ο κ. Raiko Ruzicka, είπε πως για τη ρωσική αγορά δεν υπήρχαν απαγορεύσεις και είναι πιθανό στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να συζητήσουν με τις ρωσικές αρχές το άνοιγμα ειδικών διαδρόμων για τους τουρίστες, καθώς και να επιδιώξουν τη διευκόλυνση του καθεστώτος visa.

Κατά την άποψή του, οι ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται για τη ρωσική αγορά σίγουρα θα αναζητήσουν επιλογές για την υποδοχή Ρώσων τουριστών σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά μέτρα ασφαλείας μετά το τέλος της κρίσης.

. Πηγή tourismtoday.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ