Επαφές με μεγάλους tour operators πραγματοποιεί ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, με στόχο αφενός τη σφυγμομέτρηση της ζήτησης και αφετέρου τον συντονισμό των δύο πλευρών με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν το ερχόμενο καλοκαίρι ελληνικούς προορισμούς, έτσι ώστε η αγορά να μπει άμεσα σε τροχιά επανεκκίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χ. Θεοχάρης επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με την Tui, τη Der Turistik, τη Jet2 και τον όμιλο Μουζενίδη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για την Ελλάδα παραμένει ενεργό.

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθοριστικός παράγοντας για να υπάρξει εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, που θα επιτρέψει τον προγραμματισμό των πτήσεων από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών, με την υιοθέτηση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για όλη την αλυσίδα των ταξιδίων και του τουρισμού που θα ακολουθήσουν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, μάλιστα, και η επιστολή που έστειλαν από κοινού προς τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ε.Ε., οι τουριστικοί Σύνδεσμοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Νορβηγία.

Μετάθεση κρατήσεων για το 2021

Έντονη είναι η ζήτηση που καταγράφεται για το καλοκαίρι του 2021, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των τουριστών που είχαν κλείσει φέτος τις διακοπές τους με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί μεταθέτουν τις κρατήσεις τους για το επόμενο καλοκαίρι, αξιοποιώντας τα vouchers που έχουν στη διάθεσή τους. «Η ζήτηση για το 2021 ακολουθεί έντονους ρυθμούς. Καταγράφεται αύξηση έως και 500% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», επισημαίνουν πηγές της αγοράς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεγάλος tour operator που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καταγράφει φέτος 8.700 κρατήσεις για την Κρήτη, τη στιγμή που τα αντίστοιχα bookings του 2019 ήταν 1.600.

Ζωηρό ενδιαφέρον

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες για την Ελλάδα. Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό φαίνεται ότι δίνει η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, η Γερμανία, με την Αυστρία να έπεται και τις Σκανδιναβικές χώρες, κυρίως τη Νορβηγία και τη Δανία, και σε μικρότερο βαθμό τη Σουηδία, να ακολουθούν.

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των Βρετανών, αν και βρίσκονται ακόμη σε δεινή θέση εξαιτίας της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη είναι η και ζήτηση που καταγράφεται από τη Γαλλία, μία ακόμη σημαντική δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας.

Πιο νωχελικά κινείται προς το παρόν η αγορά της Ιταλίας, με τους φορείς του τουρισμού να ποντάρουν φέτος και στην κινητικότητα που χαρακτηρίζει τις βαλκανικές χώρες, ειδικά για τους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.

Πηγή tourismtoday.gr

της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ