Ρεπορτάζ

«Αρωμα εκλογών» στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν χθες από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ο απολογισμός του έτους 2013 και η έκθεση του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η συνεδρίαση είχε “άρωμα εκλογών” και γι’ αυτό δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με αφορμή τη δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος ζήτησε να ψηφιστούν οι προγραμματικές συμβάσεις που σχετίζονταν με την δημιουργία βοτανικού κήπου στη Σύρο και την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων.

«Αυτά τα θέματα έχουν αναβληθεί δυο φορές και ο χρόνος έχει εξαντληθεί. Προτείνω ακόμη να εκδοθεί και ψήφισμα για τη μη μεταφορά του υποθηκοφυλακείου της Ίου στη Νάξο», είπε ο κ. Πουσσαίος.

«Επειδή είναι προεκλογική περίοδος δεν θα πρέπει να συζητηθούν τα θέματα αυτά», τόνισε η πρόεδρος κ. Μπαφίτη και τελικά αποφασίστηκε τα θέματα που σχετίζονταν με τις προγραμματικές συμβάσεις να συζητηθούν μετά τις εκλογές.

«Τώρα γίνονται ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους και άλλα έργα. Εισάγονται θέματα για συζήτηση μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν προεκλογικές εντυπώσεις. Δεν πρέπει να γίνει το μέγαρο της Περιφέρειας γραφείο προεκλογικού αγώνα για τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη ή τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Η μέχρι τώρα κατάσταση μας θλίβει. Εμείς θα ζητήσουμε την ετυμηγορία των πολιτών και αγωνιζόμαστε να αλλάξει η κατάσταση», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Ζωγραφίδης.

«Θα εγκριθούν αργότερα οι προγραμματικές συμβάσεις. Το περιφερειακό συμβούλιο θα συνεδριάζει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τονίζω πως δεν έκανα ποτέ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προεκλογικό μου γραφείο. Δεν θα πράξω κάτι τέτοιο. Όσο για τα έργα αναφέρω πως είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μακριωνίτης ανέλυσε τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τόνισε πως τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 79.591.479 ευρώ και τα έξοδα στα 18.524.575 ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο ανήλθε στο ποσό των 61.066.904 ευρώ. Τα έσοδα για τις Κυκλάδες ανήλθαν στο ποσό των 24.893.317 ευρώ και τα έξοδα στα 10.262.675 ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 14.389.254 ευρώ. Το περασμένο έτος εκδόθηκαν για τις Κυκλάδες 2.267 εντάλματα πληρωμής.

Τα έσοδα για τα Δωδεκάνησα ανήλθαν στο ποσό των 54.939.549 ευρω και τα έξοδα στα 8.261.899 ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 46.677.649 ευρώ. Εκδόθηκαν το περασμένο έτος 1.210 εντάλματα πληρωμής.

Τα στοιχεία ωστόσο αυτά έγιναν η αφορμή να δεχθεί κριτική η Περιφέρεια για την τακτική που ακολούθησε.
«Στα Δωδεκάνησα από παλιά υπήρχαν έργα κλίμακας που βάρυναν τους πόρους της παλιάς Νομαρχίας.

Δημοπρατήσαμε αρκετά οδικά έργα. Μεταφέραμε αρκετές προτάσεις απο το πρόγραμμά μας στο ΕΣΠΑ ή στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εξοικονομήθηκαν πόροι.Το ταμειακό υπόλοιπο αφορά συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα. Η γέφυρα της Κρεμαστής ξεκινά. Έχουν δεσμευθεί 3,8 εκατομμύρια για το Εθνικό Θέατρο και 2.000.000 για το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου. Μέμφεται κανείς την Περιφέρεια γιατί έκανε αγώνες. Δεν θέλουμε να χάσουμε κανένα έργο. Θυμίζω πως οι νομικές δεσμεύσεις έργων είναι 67 εκατομμύρια και οι απορροφήσεις 50.000.000 ευρώ. Είχαμε απορροφήσεις και η περιφερειακή αρχή έκανε καλή δουλειά», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η τοποθέτηση του κ. Γ. Μαχαιρίδη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γιώργου Ζωγραφίδη που τόνισε πως ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογήθηκαν από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. «Ο,τι και να λέει ο περιφερειάρχης δεν πείθει. Αν είχε κάνει ιεράρχηση δεν θα πνιγόντουσαν τέσσερις άνθρωποι», δήλωσε ο κ. Ζωγραφίδης.Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίόυ κ. Α. Μπαφίτη.
«Τονίζω πως αν ο κ. Γ. Μαχαιρίδης είχε κάνει ιεράρχηση των έργων θα ήταν τώρα απαλλαγμένος από την πολιτική ευθύνη για το χαμό των τεσσάρων ανθρώπων», επανόρθωσε ο κ. Ζωγραφίδης.

Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ομοφώνως ενέκριναν δυο ψηφίσματα. Το ένα σχετίζονταν με την μεταφορά του υποθηκοφυλακείου της Ιου και το δεύτερο με την στήριξη των υπαλλήλων της Περιφέρειας που ζητούν να μην εφαρμοσθεί η απόφαση του αρμοδίου υπουργείου για την αξιολόγηση. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μαχαιρίδης δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι από τις πλέον υποστελεχωμένες στη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου