Τοπικές Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή της Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών για τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων

Από την Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε μία περίοδο, που ακόμα είναι πολύ νωπές οι πληγές στην μνήμη των Ροδιτών από τη μεγάλη περσινή πυρκαγιά , όπου Ο ΛΑΟΣ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΛΑΟ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα αιφνιδιαστική κατάσταση.

Το «Επιτελικό Κράτος» της κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων χρόνων έρχεται με την εγκύκλιο στις 15/03/2024 (ΑΔΑ : ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ ), να εφαρμόσει τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίων Δασικών Εκτάσεων» όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 3475/Β’/2023.

Δηλ. όλοι οι ιδιοκτήτες με κατοικία πλησίον Δασικής Έκτασης σε απόσταση 300 μέτρων μέχρι 31/03/2024 ~ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ~ πρέπει να συντάξουν το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας & Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Και εντός (1) ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία μέχρι τις 30/04/2024 , να υποβάλλουν και την Δήλωση Εφαρμογής των Μέτρων Πυρασφάλειας.

Το ζήτημα αφορά σχεδόν όλους του οικισμούς της Ρόδου αλλά και των νησιών της Δωδεκανήσου.

Γιατί θεσμοθέτησαν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας και τον επέβαλαν άμεσα, πριν την νέα αντιπυρική περίοδο, ενώ ούτε τη πλατφόρμα για την υποδοχή των δηλώσεων για το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν;

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί το «ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ» τους σε περίπτωση φωτιάς. Προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους, αφού θα φταίει ο πολίτης που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροστασίας και δεν έφτιαξε το προσωπικό του «Πυροσβεστικό Φυλάκιο».

Βέβαια δεν τους αρκεί μόνο αυτό, επιβάλλουν και ένα τσουχτερό χαράτσι με πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη υλοποίησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Φυσικά ο στόχος τους είναι ταυτόχρονα να φέρουν έσοδα και σε ασφαλιστικές εταιρίες, ο πρόλογος έχει γίνει με τις καταστροφές των πλημμυρών, για να μας έρθει σιγά σιγά και η ασφάλιση σαν κάτι το υποχρεωτικό.

Η στρατηγική της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, αντί της ενίσχυσης των υπηρεσιών δασοπροστασίας και κατάσβεσης, με το κατάλληλο προσωπικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν πρέπει να περάσει σε επίπεδο συνείδησης στους συναδέλφους μηχανικούς και γενικότερα στο κόσμο σε μια περίοδο, που ο μισθός φτάνει μέχρι τις 20 του μήνα, με τον πληθωρισμό στα ύψη, με την ακρίβεια να τρέχει με μαθηματική πρόοδο.

Σε μια περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων στους Αναρτημένους δασικούς Χάρτες, με αναδασωτέα πλέον τα 2/3 του νησιού, με υποστελεχωμένες τις Υπηρεσίες, Πυροπροστασίας.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί τους συναδέλφους να παλέψουμε για:

· ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

· ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

· ΙΚΑΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Ρόδος 29 Μαρτίου 2024

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου