Ειδήσεις

Σταϊκούρας: Έρχεται νέο ολιστικό πακέτο στήριξης 4 εκατ. πολιτών και επιχειρήσεων

Ένα νέο ολιστικό πακέτο μέτρων στήριξης προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι πέραν της επικαιροποιημένης ευρύτερης λίστας με κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) η οποία επίσης αναμένεται.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε την έναρξη εφαρμογής της “επιστρεπτέας προκαταβολής” αξίας 1 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι επιχειρηματίες και εξήγησε ότι η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα η οποία ετοιμάζεται. Άφησε ανοιχτό, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στον νόμο Κατσέλη μετά το τέλος Απριλίου.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε πως θα αποφασισθεί η αύξηση του “επιδόματος” των επιστημόνων (ιατρών, δικηγόρων κ.λπ.) από τα 600 ευρώ στα 800 ευρώ που ισχύουν για τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως “και εγώ θα ήθελα να συζητήσουμε για άλλα θέματα, αναπτυξιακά, αλλά οφείλω να συζητήσω για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία διογκώνονται και θα διογκωθούν και άλλο τον επόμενο μήνα”.

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει στρατηγικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της απάντησε ότι “υπάρχει πακέτο στρατηγικό” και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πακέτο υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ: είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% μέσου όρου.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως “αύριο, το αργότερο μεθαύριο θα αποδειχθεί ότι έχουμε μία ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά αυτό θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν και προβλήματα ταμειακά τα οποία δυστυχώς, όπως απεδείχθη από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί”.

Είπε πως τα μέτρα αφορούν “2,1 εκατομμύρια μισθωτούς, ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις”. “Άρα αύριο ή μεθαύριο θα ακούσετε πολύ περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολισθική αντιμετώπιση του προβλήματος”, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Επεσήμανε πως “λειτουργούμε με συνετό τρόπο για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών” αλλά και πως “η καλή δημοσιονομική διαχείριση της τελευταίας περιόδου βοήθα”. Εξήγησε πως τα μέτρα στήριξης  έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, “έχουμε περίπου 250.000 επιχειρήσεις που έχουν κάνει ήδη αίτηση” στις πλατφόρμες.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως είναι “ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στην εβδομάδα με πλατφόρμες που δημιουργούνται ώστε να είμαστε έτοιμοι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι επιχειρηματίες να υποβάλουν δήλωση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα θέσουμε”.

Σε ερώτημα για το αν οι επιστήμονες θα εισαχθούν στην ενίσχυση των 800 ευρώ και δεν θα λάβουν τελικά 600 ευρώ,  ανέφερε ότι με τη διεύρυνση των ΚΑΔ  “ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα εισαχθεί” και πως “με εξαίρεση τους κλάδους που δεν πλήττονται όλοι οι άλλοι κλάδοι θα είναι σε έναν κύκλο ενίσχυσης. Δεν θα είναι ο ίδιος κύκλος ενίσχυσης για όλους, γιατί υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στις επιχειρήσεις”. Επανέλαβε τη “συνολική προσέγγιση που θα κάνουμε τον Απρίλιο” λέγοντας πως “όλα τα θέματα αυτά τίθενται στο τραπέζι” και πως “ως οικονομία ακολουθούμε τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”.

Στο 1 προς 4 η αναλογία δημοσιονομικών μέτρων-ταμειακού κόστους

Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως για τον ορισμό της πληττόμενης επιχείρησης “δεν θα μπούμε σε ποσοστά (μείωσης τζίρου) γιατί αυτό έχει μία δυναμική, πρέπει να παρακολουθείς και να φιλτράρεις την πραγματική οικονομία. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, θεωρώ πως δεν θα ήταν μία ορθή επιλογή. Πάμε σε μία προσέγγιση η οποία  εντάξει πολύ περισσότερους ΚΑΔ χωρίς να μπαίνουμε πια στη μείωση του ποσοστού”. Ωστόσο, επανέλαβε “το τονίζω και το παραλαμβάνω όλες οι προσεγγίσεις δεν θα είναι ίδιες διότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό θέμα, το πόσο κοστίζουν τα 800 ευρώ αλλά και ένα ταμειακό θέμα το πόσο κοστίζουν οι αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων”. Εξήγησε πως η αναλογία αυτή “είναι 1 προς 4, γι’ αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, είναι η πιο κρίσιμη άγνωστη παράμετρος στην εξίσωση το πότε θα τελειώσει παγκοσμίως η κρίση”…

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως “όχι, δεν συζητάμε οποιαδήποτε μεταβολή σε σχέση με το δημόσιο με μισθούς και συντάξεις” αλλά και πως “δεν υπάρχει οποαδήποτε πρόβλημα σε σχέση με τις καταθέσεις”. Για το θέμα των δανείων είπε πως “υπάρχει ένα ζήτημα και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο”.

πηγή capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου