Εχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από την περίοδο που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να εφαρμόσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το εργαλείο δηλαδή με το οποίο ευελπιστούσε ότι θα παρακάμψει την αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία του Δημοσίου, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε… πολύ σκληρή για να πεθάνει.
Το δύσκαμπτο σύστημα του αθάνατου ελληνικού Δημοσίου, που οι πρωθυπουργοί της νεότερης ιστορίας της χώρας δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν, νόσησε… στην περίοδο του κορωνοϊού! Και αυτό είναι το μοναδικό επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα που όχι μόνο δεν προκάλεσε δυσφορία, αλλά με ανακούφιση παρακολουθούμε την εξέλιξη της πορείας των «παρενεργειών» του.
Ξαφνικά, ω του θαύματος, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις μπορούν να γίνουν από το κινητό ή τον υπολογιστή μας μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου! Εφαρμόζεται η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων με ένα μήνυμα στο κινητό, οι αιτήσεις για τις Πανελλήνιες θα υποβληθούν μέσω email!
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται σταδιακά από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.
Η εισαγωγή περαιτέρω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη «ΕΡΜΗΣ» (ermis.gov.gr), με στόχο την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση προσέλευσής τους στα ΚΕΠ, ολοκληρώνεται.
Η τηλεργασία που χρησιμοποιούν τόσο φορείς του Δημοσίου όσο και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, διευρύνεται.
Οι πολίτες επικοινωνούν μέσω διαδικτύου και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άνοιξε νέους ορίζοντες στην καθημερινότητά μας.
Το αθάνατο ελληνικό Δημόσιο, με τα πολλά υποκείμενα νοσήματα, στις μέρες του κορωνοϊού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ευελπιστούμε να μην «επανακάμψει» με τη γνώριμη μορφή του.
O πολίτης, στην μετά κορωνοϊού εποχή, δεν θα είναι δέσμιος του δυσκίνητου Δημοσίου και του κάθε δημοσίου υπαλλήλου, αλλά θα μπορεί να εξυπηρετείται με έναν κλικ από το σπίτι ή το γραφείο του, τουλάχιστον για πολλές από τις  πράξεις για τις οποίες χρειαζόταν μέχρι σήμερα να τρέχει από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, δαπανώντας δεκάδες εργατοώρες.

Το ελληνικό Δημόσιο επιτέλους βγήκε από το λήθαργο. Εκσυγχρονίζεται, έστω και βιαίως, αποδεικνύοντας ότι όταν το κίνητρο είναι ισχυρό τότε ο τρόπος εφευρίσκεται και οι πολίτες προσαρμόζονται.

Παρ’ ότι έπρεπε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος μιας δεκαετίας, μέσα σε 10 ημέρες, τελικά, ναι, γίνετ@ι!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ