Ένα κρίσιμο και σημαντικό συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού θα πραγματοποιηθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) τη Δευτέρα 3 Απριλίου στην Αθήνα (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).
Στο συνέδριο, οι αυτοιδιοικητικοί μας εκπρόσωποι  καλούνται ν΄ αποφασίσουν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θ΄ αναλάβουν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με την Κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει ήδη διαμορφώσει τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων των δύο συνεδρίων που πραγματοποίησε στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη χρονιά.
Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ευέλικτου κράτους που θα βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη, στην μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, στην ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του τοπικού κοινωνικού κράτους από την αυτοδιοίκηση, στη διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τέλος στην αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
Στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου συνεχώς  καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις αποτέλεσμα ενός εμπεριστατωμένου διαλόγου, αλλά και της εμπειρίας των αιρετών μας, με στόχο την αναβάθμιση της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η δημιουργία ειδικών προϋποθέσεων λειτουργίας των δήμων μας, λόγω της γεωφυσικής ιδιαιτερότητας του χώρου μας αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του συνόλου των νησιών μας.
Οι τεκμηριωμένες μας θέσεις αποτυπώθηκαν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευσή μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Με την μαζική συμμετοχή των αιρετών της Περιφέρειάς μας επικεφαλής των οποίων θα είναι ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κος Φώτης ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ Δήμαρχος Ρόδου στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, θα διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας, για την διεκδίκηση οικονομικών πόρων, λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων μας, αλλά και των συνεπειών που αντιμετωπίζουμε από το προσφυγικό πρόβλημα ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου.
Ένα επιπλέον σημαντικό θέμα το οποίο θα θέσουμε και θα διεκδικήσουμε είναι η στελέχωση κυρίως των μικρών και μεσαίων δήμων με το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά δεν συνοδεύτηκε παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων μας, από τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και συνέπεσε παράλληλα με τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Οι πολίτες των νησιών μας να είναι βέβαιοι, ότι εμείς οι αιρετοί διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για νησιωτικούς δήμους λειτουργικά αυτόνομους, οικονομικά ανεξάρτητους, ικανούς να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των μικρών νησιωτικών κοινωνιών.
Την ίδια ημέρα της Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. θα πραγματοποιήσουμε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι δήμαρχοι των νησιών, έτσι ώστε παράλληλα και μαζί με την Κ.Ε.Δ.Ε. να ξαναθέσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας για την κατοχύρωση πλέον της νησιωτικότητας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.
Οι δημότες των νησιών μας καλούνται να συνδράμουν στις προσπάθειες τόσο της τοπικής, όσο και της περιφερειακής μας αυτοδιοίκησης, διότι η αναβάθμιση του θεσμού θα είναι προς ωφελεία όλων μας.

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

grafida.net

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ