Ειδήσεις

Τσιρώνης: Οταν μιλάμε για αειφόρο τουρισμό,δε μιλάμε για φτωχό τουρισμό

Την ανάγκη προαγωγής ενός μοντέλου αειφόρου τουρισμού για την άμεση εντατικοποίηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ανέδειξαν ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Γιάννης Τσιρώνης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, καθώς στα επόμενα χρόνια η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φθάσει σε ύψος της τάξης του 28%.

«Όταν μιλάμε για αειφόρο τουρισμό δε μιλάμε για φτωχό τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης στην επιστημονική ημερίδα του Jean Monnet, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ως βασικά προαπαιτούμενα τον σεβασμό στο φυσικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό και το ιστορικό περιβάλλον της κάθε περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαληνάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε, με βάση τα επιστημονικά συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων του «Jean Monnet», ότι κυρίως ο τουρισμός, σύμφωνα τις αρχές της αειφορίας, σε συνδυασμό με τη γεωργία αλλά και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, με ειδικότερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι οι τρεις πυλώνες με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει άμεσα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, αναφέροντας ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φθάσει στο 28% τα επόμενα χρόνια, ανέδειξε την ανάγκη διασύνδεσής του με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική παραγωγικότητα και την καινοτομία, «σε μία “αλυσίδα” όπου o κάθε κρίκος της πρέπει να αποτελείται από το χαρακτηριστικό της ποιότητας», όπως είπε.

Θίγοντας το ζήτημα της διάρκειας της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα και τονίζοντας τις δυνατότητες του ορεινού-χειμερινού τουρισμού με βασικό προαπαιτούμενο την ανακαίνιση και αναδόμηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών, ο κ. Τσιρώνης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος δομημένου χώρου, κάτι που, όπως είπε, θα βοηθούσε και τη γεωργία μέσω του οικοτουρισμού.

Όσον αφορά το Ελληνικό, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι μια περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη θα αφαιρούσε προστιθέμενη αξία από την πόλη της Αθήνας, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού της ίδιας της πόλης.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πτυχή της πολιτιστικής και κοινωνικής αειφορίας, κάνοντας λόγο για το προβάδισμα που μπορεί να αποκτήσει η χώρα σε σχέση με το εμπειρικό και το συναισθηματικό κεφάλαιο. Ανέφερε, επίσης, ότι 400 ξενοδοχεία έχουν υιοθετήσει το «ελληνικό πρωινό», χρησιμοποιώντας την εν λόγω πρακτική ως παράδειγμα διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι τα τουριστικά προϊόντα πλέον ομογενοποιούνται, ενώ ήδη η Ευρώπη θεωρείται ένας ενιαίος προορισμός, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ, όπως είπε.

Τέλος, για τη χρήση νέων τεχνολογιών σε ένα μοντέλο ψηφιακού τουρισμού μίλησε ο καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης, καθώς όπως είπε «η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την τουριστική εμπειρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου