Ειδήσεις

Σε συνεχή πτώση οι μισθοί στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σταθερή είναι η μείωση των μισθών στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του Μνημονίου στα μέσα του 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι ενώ σε όλη την Ευρώπη υπήρξε αύξηση μισθών στην Ελλάδα και αλλά και στην Κύπρο υπήρξαν μειώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται συνεχώς απο το 2010, με την μεγαλυτερη μείωση να καταγράφεται στο α΄ τρίμηνο 2013 με τις μειώσεις μισθών να αγγίζουν κατά μέσο όρο το 11,9%

Για τη σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την ετήσια μεταβολή των μισθών, με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση.

Έτσι, οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν 4,1% το δ΄ τρίμηνο 2013, ενώ μείωση 6,7% καταγράφηκε στους μισθούς στην Κύπρο. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν αυξήσεις μισθών, ακόμα και στις χώρες σε Μνημόνιο ή υπό επιτήρηση.

Ειδικότερα, στην Ισπανία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,7%, στην Πορτογαλία κατά 0,5%, στην Ιρλανδία κατά 0,4% και στην Ιταλία κατά 1,4%. Στη Γερμανία υπήρξαν αυξήσεις μισθών κατά 2,2%, στη Γαλλία κατά 1,7%, στην Ολλανδία κατά 2,6% και στη Μεγάλη Βρετανία κατά 0,5%.

Τέλος, στη Βουλγαρία οι μισθοί αυξήθηκαν 4%, στην Εσθονία 7,7%, στη Λετονία 5,7% και στη Λιθουανία 5,8%.

(iefimerida)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου