Ειδήσεις

Ο κοροναϊός “μολύνει” την παγκόσμια οικονομία και τον τουρισμό

Σε “συναγερμό” έχουν τεθεί οι αγορές καθώς ο ταχύτατα εξαπλούμενος κοροναϊός θα έχει σαφώς σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, Μάλιστα το ΔΝΤ προσανατολίζεται να υποβαθμίσει εξαιτίας αυτού του γεγονότος τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

“Σαφέστατα ο ιός πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως τόνισε πάντως, μία απόφαση αναμένεται σύντομα για τις συνέπειες της επιδημίας του κοροναϊού και στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, επισημαίνοντας πως μία σειρά από εναλλακτικές βρίσκονται υπό εξέταση. Χθες, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως αξιωματούχοι τους εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να μεταθέσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων γι αργότερα, είτε αυτές να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο ίδιο μήκος κύμαος και η Bank of America

Οι ανησυχίες για τον κοροναϊό οδήγησαν kai τη BofA (Bank of America) να μειώσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.

“Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 στο 2,8% (από 3,2%). Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009”, έγραψαν οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που αναμένεται η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από το 3%.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημείωσαν ότι οι εκτεταμένες αποδιαρθρώσεις στην Κίνα είναι πιθανόν να πλήξουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι αδύναμες τουριστικές ροές θα είναι ένας ακόμη πλήγμα για την Ασία. Και περιορισμένες εξάρσεις (του κοροναϊού), όπως αυτή στην Ιταλία, είναι πιθανές σε πολλές χώρες, οδηγώντας σε περισσότερες καραντίνες και επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη. “Γι’ αυτό, μειώσαμε τις προβλέψεις μας παντού”, σημείωσαν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “ανησυχεί πολύ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “ανησυχεί πολύ” για την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

“Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού”, είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. “Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης”, πρόσθεσε. “Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: “Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό”, προσθέτοντας ότι “έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί”.

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε – όπως και τον Δεκέμβριο – με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Δεινή πρόβλεψη και για τον παγκόσμιο τουρισμό

Η επιδημία του νέου κορονοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισεκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους κινέζους παραθεριστές, τόνισε σήμερα η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

“Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισεκ. δολάρια (περίπου 20 δισεκ. ευρώ) στον τομέα”, εξήγησε η Γκλόρια Γκεβάρα του WTTC.

“Ο υπολογισμός τούτος βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο”, προσθέτει η ίδια.

Το ποσόν των 22 δισεκ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι κινέζοι παραθεριστές.

Η απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισεκ. δολάρια (44,6 δισεκ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισεκ. (66,5 δισεκ.) εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.

Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

πηγή thetoc.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου