Ειδήσεις

Συνήγορος του Πολίτη: Να συνεχιστούν οι έρευνες για το συμβάν στο Φαρμακονήσι

Την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τυχόν παράνομες πρακτικές θαλάσσιας ανάσχεσης και επαναπροώθησης αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ως αιτούντες άσυλο, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι

“Πέρα από το τραγικό συμβάν των πνιγμών παιδιών και ενηλίκων, γεγονός που διερευνάται ήδη και των αγνοουμένων για τους οποίους είναι επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της έρευνας, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα ζητήματα που αφορούν πρακτικές απώθησης, ιδίως θαλάσσιας, και επαναπροώθησης αλλοδαπών.

Τα συνεχώς διογκούμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τα άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των αιτούντων άσυλο ή ανθρωπιστική βοήθεια, δεδομένης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Η διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας και τη διατύπωση σαφών κανόνων σ’αυτή την κατεύθυνση” τονίζει η Αρχή σε ανακοίνωσή της.

“Στην περίπτωση του Φαρμακονησίου, ο πλήρης εσωτερικός έλεγχος μέσω ένορκης διοικητικής εξέτασης δεν δυσφημίζει το Λιμενικό Σώμα ούτε παραγνωρίζει τις πολλές περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν κατά την παράνομη μεταφορά τους από θαλάσσης. Αντίθετα, θωρακίζει την υπηρεσία και το κύρος της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα τυχόν παράτυπων ή παράνομων πρακτικών που αν ισχύουν πρέπει να αποκαλυφθούν και να απομονωθούν” τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτης και επαναλαμβάνει την “πάγια θέση του από το 2007 σχετικά με τις επαναπροωθήσεις αλλοδαπών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζει ενδελεχώς κάθε υπόθεση σοβαρής καταγγελίας παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους επίμαχους τομείς διοικητικής δράσης και να κοινοποιεί ικανοποιητικά πορίσματα ελέγχου στην κοινή γνώμη».”

Όπως υπογραμμίζει η Αρχή, έχοντας δεχθεί σχετικές αναφορές, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με τους ναυαγούς του Φαρμακονησίου, “εμμένοντας στη διαφάνεια της διοικητικής δράσης, την προστασία της ζωής και του δικαιώματος πρόσβασης στο άσυλο και τη διασφάλιση των νόμιμων διαδικασιών και των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθύνσεων του συστήματος ασύλου”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου