Ειδήσεις

ΠΟΤ: Η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει την πραγματοποίηση μαζικών εμβολιασμών

Την πεποίθησή του ότι το 2021 μπορεί να είναι το έτος-σταθμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού διεθνώς εξέφρασε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), επισημαίνοντας ότι «οι περιορισμοί στα ταξίδια πρέπει να χαλαρώσουν ή να αρθούν με υπεύθυνο και συντονισμένο τρόπο μόλις είναι ασφαλές και εφικτό».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, o επικεφαλής του UNWTO, τόνισε ότι «η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν πραγματικότητα οι μαζικοί εμβολιασμοί».

Απαραίτητα τα εναρμονισμένα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα

«Σχεδόν μια νύχτα, η πανδημία έφερε τον παγκόσμιο τουρισμό σε πλήρη ακινησία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διαφορετικά μέρη και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και έθιμα. Και ο κόσμος έχασε τις ευκαιρίες χάρη στον τουρισμό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να υποστηρίξει επιχειρήσεις, να ξεκινήσει την ανάπτυξη και να προστατεύσει και να διατηρήσει τα πράγματα που αφήνουμε τα σπίτια μας να δουν.

Ωστόσο, εν μέσω μιας τέτοιας ύφεσης, ο τουρισμός τελειώνει το έτος πιο ενωμένος και αποφασισμένος από ποτέ.

Η Παγκόσμια Επιτροπή Κρίσης Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο αμέσως μετά την έλευση της πανδημίας, συνεδρίασε πρόσφατα για τελευταία φορά το 2020.

Αυτή η μοναδική πλατφόρμα συντονίζει τις διεθνείς προσπάθειες και έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την καθοδήγηση της απάντησής μας στη νόσο COVID-19 και την ενημέρωση των μέτρων και των εργαλείων για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ζ. Πολολικασβίλι.

«Παρά τις νέες και συνεχιζόμενες εξελίξεις της πανδημίας, η Επιτροπή προσανατολίζεται στην επιτάχυνση της επανεκκίνησης του τουρισμού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την πιο πρόσφατη κατάσταση της παγκόσμιας υγείας.

Τα εναρμονισμένα, σταθερά ταξιδιωτικά πρωτόκολλα είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα διεθνή ταξίδια και για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο UNWTO θα διατηρήσει τη δυναμική που αποκτήσαμε το 2020 στο νέο έτος.

Τους τελευταίους μήνες, κάναμε τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες να ακούσουν και να κάνουν τον τουρισμό μέρος των σχεδίων τους. Έχουμε τονίσει τη σημασία του τουρισμού σε σχεδόν κάθε μέρος των κοινωνιών μας, που πρόσφατα ενισχύθηκε μέσω της συνεργασίας μας με το CNN και ενισχύθηκε μέσω προσωπικών επισκέψεων υψηλού επιπέδου σε κράτη μέλη, όπως Πορτογαλία, Τυνησία, Ναμίμπια, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Σαουδική Αραβία», προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ.

Ο ρόλος του εμβολίου

«Μέσω προσωπικών επισκέψεων σε ηγέτες στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, και καλωσορίζοντας τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος μίλησε στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Επιτροπής Κρίσης Τουρισμού, καλούμε τώρα τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα. Για να δείξουμε ότι το ασφαλές διεθνές ταξίδι δεν είναι μόνο δυνατό, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει μόνο ο τουρισμός, είναι επίσης απαραίτητο.

Χωρίς αμφιβολία, τα νέα για ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 μας κάνουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ωστόσο, η επανεκκίνηση του τουρισμού -και τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν- δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν πραγματικότητα οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Είναι καιρός τώρα να ξανασκεφτούμε τους κανόνες καραντίνας για τους τουρίστες. Να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και τις νέες λύσεις για να διενεργούνται τεστ στους ταξιδιώτες πριν ή μετά το ταξίδι τους. Παράλληλα, οι περιορισμοί στα ταξίδια πρέπει να χαλαρώσουν ή να αρθούν με υπεύθυνο και συντονισμένο τρόπο μόλις είναι ασφαλές και εφικτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Πολολικασβίλι.

Κρίσιμη χρονιά το 2021

«Το 2021 θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη χρονιά για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά μόνο αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.

Τα θεμέλια υπάρχουν για να είναι αυτό το σημείο καμπής. Είναι μια στιγμή για να κατευθύνουμε τον τομέα μας προς μεγαλύτερη βιωσιμότητα και αποκλειστικότητα και να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές του για επίτευξη διαρκούς ανάπτυξης και αλλαγής για όλους. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ.

Πηγή: tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου