Τοπικές Ειδήσεις

Επίσημη παρουσίαση της Έκθεσης του Ιδρύματος Anna Lindh στην Ιταλική Γερουσία

Η Αλίκη Μοσχή μεταξύ των 20 διεθνών εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την  Έκθεση για τις «Διαπολιτισμικές Τάσεις και την Κοινωνική Αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή Ζώνη».

Με τη ευκαιρία συμπλήρωσης 15 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος Anna Lindh πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018, στην Γερουσία της Ιταλικής Δημοκρατίας (Palazzo Guistiniani), στη Ρώμη, η επίσημη  παρουσίαση  της  εμβληματικής  Έκθεσης του Ιδρύματος (Region’s flagship Report 2018) για τις «Διαπολιτισμικές Τάσεις και την Κοινωνική Αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή Ζώνη».

 

Το Ίδρυμα Anna Lindh είναι ο επίσημος διακρατικός Οργανισμός της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (Διαδικασία της Βαρκελώνης 1995) αρμόδιος για θέματα κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής  με τη συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ και των χωρών  του Μεσογειακού Νότου (42 χώρες /μέλη).

Η Έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από Έρευνα που διεξάγεται κάθε 3 χρόνια για λογαριασμό του Ιδρύματος Anna Lindh από το  διεθνή Ινστιτούτα Ερευνών GALLUP/ ΙPSOS /MORI με συνεντεύξεις 13.000 συμμετεχόντων σε 13 χώρες (8 Βορράς –Αυστρία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ολλανδία, 5 Νότος- Αλγερία, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Τυνησία).

Τα ευρήματα της έρευνας   συμπληρώνει επιστημονική ανάλυση των δεδομένων με σειρά προτάσεων από ομάδα 20 διεθνών εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων η Αλίκη Μοσχή.

H εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών, δημάρχων της Ιταλίας, πρεσβευτών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκπρόσωπων των σημαντικότερων Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

 

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και  π. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του Ιδρύματος Anna Lindh για το Διάλογο των Πολιτισμών. Στην ομιλία του ο Ρομάνο Πρόντι έκανε αναφορά στην εκπλήρωση  του Οράματος του 2003 οπότε και ετέθησαν τα θεμέλια του Ιδρύματος, που αντικατοπτρίζεται όπως ανέφερε, με τον  καλύτερο τρόπο, μέσα από   τη συνεργασία των νέων ανθρώπων από τις δύο όχθες της Μεσογείου, μελών του πλέον  δημοφιλούς προγράμματος  του Ιδρύματος «Φωνές Νέων της Μεσογείου».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι  νέοι  εκπρόσωποι του προγράμματος εκφράζοντας τις δικές τους ανησυχίες αλλά και τις προτάσεις και το όραμα τους για ένα κοινό μέλλον ειρήνης  και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Η Αλίκη Μοσχή  στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρείας διάχυσης των αποτελεσμάτων  της Έκθεσης, φέροντας ως παράδειγμα την εμπειρία  της με το  Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ρόδο, όπου έγινε προ ημερών η πρώτη παρουσίαση  της Έκθεσης και πως αυτή θα μπορούσε να επαναληφθεί με αλλά πανεπιστήμια της Μεσογείου για την καλύτερη αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας. Υποστήριξε επίσης την πρόταση για την  επίσημη και καθολική υιοθέτηση ενός «Μεσογειακού Προγράμματος Erasmus» μεταξύ των πανεπιστημίων της Μεσογείου κατά τα πρότυπα  του ευρωπαϊκού προγράμματος , ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις  ήδη υπάρχουσες  πανεπιστημιακές συνεργασίες, καθώς και την διεύρυνση του προγράμματος σε «Μεσογειακό Κοινωνικό  Erasmus» που θα  επιτρέπει  μακροχρόνιες ανταλλαγές μεταξύ  μελών της κοινωνίας των πολιτών από τις δύο όχθες της Μεσογείου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μ’ έναν απολογισμό των πεπραγμένων των 15 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Elisabeth Guigou ενώ ετέθησαν οι στόχοι για τα επόμενα 15 χρόνια.

 

Η Αλίκη Μοσχή κεντρική ομιλήτρια με θέμα : «Διαχείριση των  πολυπολιτισμικών πόλεων: η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα»

Στο δείπνο εργασίας που προηγήθηκε το βράδυ της 21/11/2018, παρουσία της Πρόεδρου του Ιδρύματος κ.Elisabeth Guigou και του Εκτελεστικού Διευθυντή  Δρ.  Nabil Al Sharif, η  Αλίκη Μοσχή ήταν η κεντρική ομιλήτρια με θέμα: «Διαχείριση των  πολυπολιτισμικών πόλεων:  η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα», γύρω από την εισήγηση της οποίας αναπτύχτηκε ο διάλογος μεταξύ των 40 συμμετεχόντων, πρέσβεων χωρών μελών του Ιδρύματος και δημοσιογράφων για την καλύτερη  διαχείριση της ποικιλομορφίας των πολυπολιτισμικών πόλεων, ενώ σημαντική αναφορά έγινε και σε θέματα  ταυτότητας. Καθολικής  αποδοχής έτυχε  η πρόταση της κας Μοσχή για τη καθιέρωση τίτλου «Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαλόγου» ως επιβράβευση των πόλεων που  υιοθετούν αποτελεσματικές  πολιτικές στη διαχείριση της ποικιλομορφίας τους.

Στρατηγική επιλογή του Ιδρύματος  Anna Lindh  για την νέα προγραμματική περίοδο 2018- 2022 είναι η συνεργασία και η στήριξη των πολυπολιτισμικών πόλεων ως   «ιδεώδη εργαστήρια διαπολιτισμικής  ζύμωσης » όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  η κα Μοσχή.

 

Η Έκθεση Anna Lindlh 2018  και τα βασικά συμπεράσματα της Έρευνας

  • Οι θετικές αντιλήψεις για την Μεσογειακή λεκάνη υπερτερούν των αρνητικών
  • Η αποδοχή ατόμων  με διαφορετικές  πολιτισμικές  καταβολές – από τον εργασιακό χώρο μέχρι και τον γάμο- ξεπερνά το 60%
  • Τα βασικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις σχέσεις στην Μεσόγειο είναι: κοινή ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, κοινός τρόπος ζωής, κοινή μεσογειακή κουζίνα.
  • Η μετανάστευση, η αστάθεια, οι διενέξεις, αναγνωρίζονται επίσης ως χαρακτηριστικά της περιοχής  αλλά σε μικρότερο βαθμό.
  • Διαφοροποιήσεις σημειώνονται στις αντιλήψεις μεταξύ των δύο γεωγραφικών περιοχών, με τους συμμετέχοντες από το Νότο, να εστιάζουν στην μετανάστευση περισσότερο από ότι στο Βορρά.
  • Ο χαρακτηρισμός για τη Μεσόγειο ως « πηγή διενέξεων» – η οποία είναι η κύρια αναφορά στα ΜΜΕ –φτάνει μόλις το 25% στο Βορρά και το 39%  στο Νότο.
  • Τα έντυπα μέσα αποτελούν την δεύτερη (40%)  πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αντίθεση στις χώρες του Νότου μόνο το 15% θεωρεί τον έντυπο τύπο αξιόπιστο.
  • 37% των νέων μεταξύ 15-29 ετών στις νοτιοανατολικές χώρες της Μεσογείου βρίσκουν την διαδικτυακή πληροφόρηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης αναφορικά με τις Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Σε σχέση με τους μηχανισμούς πρόληψης των συγκρούσεων και της ριζοσπαστικοποίησης στην ευρωμεσογειακή ζώνη, 8 στους 10 πιστεύουν ότι η εκπαίδευση και τα προγράμματα που απευθύνονται στους νέους και ενισχύουν πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων για διάλογο και συνεργασία, θεωρούνται ως οι πλέον αποτελεσματικές.
  • 9 στους 10 Ευρωπαίους (92%) και ( 88%) των κατοίκων του Νότου, βλέπουν θετικά την προοπτική συνεργασίας  στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, και της νεανικής απασχόλησης.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου