Οργισμένη είναι η πρώτη αντίδραση των ξενοδόχων στο ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, είναι σήμερα στο 6,5%, που εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι «ως χώρα οδηγούμαστε σε βέβαιη οικονομική αυτοκτονία», ενώ τόνισε με νόημα ότι «η εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων το 2013 και 2014 δεν άρεσε σε πολλούς στην ΕΕ». «Αύξηση ΦΠΑ σημαίνει βέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δική τους» πρόσθεσε με νόημα.

«Ακούγεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τα ξενοδοχεία, όχι την κοινωνία. Εάν δεν έρθουν 3-4 εκατ. τουρίστες δεν θα επιβαρυνθεί η κοινωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρεάδης.

«Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, με συμβόλαια κλεισμένα και εν μέσω κρατήσεων=”εκτέλεση” ανταγωνιστικότητας. Ποιον και σε τι εξυπηρετεί τελικά;» διερωτάται από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως μια ενδεχόμενη κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρέαζε αρνητικά την τουριστική κίνηση. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ενημερώσει σε «ανώτατο επίπεδο» την κυβέρνηση και με απόλυτη τεκμηρίωση για το πόσο επιβλαβής θα ήταν μια τέτοια αλλαγή.

«Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θα πρόκειται για οικονομική αυτοκτονία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι έρευνες του ΣΕΤΕ έχουν αποδείξει πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ τόσο μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις.

Σημειώνεται ότι οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε συνολικά 23 εκατ. σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% συγκριτικά με το 2013.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είχε δηλώσει ότι «τα τελευταία στοιχεία, αποδεικνύουν την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014, η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών.»

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατάργηση του ΦΠΑ 6,5% που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων από το 2015 και μετά.

Mε πληροφορίες από skai.gr και in.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ