Ειδήσεις

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία

Μεγάλη συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε, χθες στις 10.30.πμ.στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου.
Ακολούθησε δυναμική πορεία των απεργών στο κέντρο της πόλης, στην οποία έδωσαν μαζικό παρών εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως οι απολυμένοι της ΕΡΑ Ρόδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι ξεναγοί, οι εργαζόμενοι στο έτοιμο σκυρόδεμα, στη Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, στην ΔΕΥΑΡ, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών, στα τουριστικά λεωφορεία, στον κλάδο της οικοδομής, στη ΔΕΗ, κλπ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε., της ΕΛΜΥΔΑΣ, των συνταξιούχων, κλπ.
Οι απεργοί απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων και αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξεν/λων με επικεφαλής τον πρόεδρο Θ. Σταμούλη, και μέλη της διοίκησης του Ε.Κ.Ρ προέβησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπάλληλους.
Στη συνέχεια οι απεργοί κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Κύπρου, όπου έγινε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Στους απεργούς απηύθυναν χαιρετισμό και ανέλυσαν τα αιτήματα της απεργίας: ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δω/σου Βασίλης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ι. Γρύλλης, η Πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κ. Γκόγκου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Γ. Γκοτζιαμάνης. Τη συγκέντρωση έκλεισε ο γεν. γραμματέας του Ε.Κ.Ρ και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Ν. Τριπολίτης.
Η διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. κάλεσε όλους τους εργαζόμενους της Ρόδου να συνεχίσουν το ίδιο μαζικά τον αγώνα τους, μέχρι να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές, που τους οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου απευθύνει αγωνιστικό και απεργιακό κάλεσμα ενότητας και αγώνα προς όλους, για να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί τις αντεργατικές και αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης, οι οποίες αποτυπώνονται για ακόμη μια φορά μέσω και του νέου προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Ένας ακόμη αντεργατικός – αντιλαϊκός προϋπολογισμός λιτότητας και φοροεπιδρομών, που οξύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνήθη και μόνιμα υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αντιστεκόμαστε, αντιδρούμε και απεργούμε κατά των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών, που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, το κοινωνικό κράτος να μετατρέπεται σε φιλανθρωπία και τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους για πολλοστή φορά τα βάρη της κρίσης και των ελλειμμάτων», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει επιχειρεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ασφάλειας.
«Η σημερινή απεργία έχει σημασία και για τους οικοδόμους που υποφέρουν από τα νέα μέτρα. Ειδικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993 δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη. Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως δεν αντέχει άλλα βάρη», δήλωσε ο γραμματέας του ΕΚΡ κ. Νίκος Τριπολίτης.
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε απεργία ενάντια στην κυβέρνηση και στις πολιτικές που επιχειρεί να εφαρμόσει στη χώρα μας και θα οδηγήσουν στη μιζέρια και στην ασυδοσία. Με τη συμμετοχή θα δοθεί το μήνυμα της ανατροπής. Η κυβέρνηση, θεωρούμε, πως παραπαίει και θα πέσει σύντομα», δήλωσε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει πως έφθασε το τέλος των μνημονίων και της κρίσης. Όλες οι διακηρύξεις για “έξοδο από την κρίση” και “επιστροφή στην ανάκαμψη” για “αποχώρηση του ΔΝΤ”, αποδεικνύονται χονδροειδή ψέματα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιβεβαιώνουν καθημερινά πως η πολιτική της σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας της βαθιάς φτώχειας και ανεργίας, της διάλυσης όλων των κοινωνικών δομών θα συνεχιστεί και μάλιστα με αμείωτη ένταση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινωνία και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι το τέλος των μνημονίων πλησιάζει για να συνεχίσει την επόμενη ημέρα να εφαρμόζει την ίδια και απαράλλαχτη και αντιλαϊκή πολιτική. Για πολλοστή φορά οι δεκάδες χιλιάδες μαθητών μας, αναγκάζονται να στοιβάζονται σε υπερμεγέθη τμήματα εξαιτίας των συγχωνεύσεων τμημάτων στο όνομα της οικονομίας του προσωπικού», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
«Ετοιμάζουν την κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών, των συλλογικών και ατομικών εργασιακών δικαιωμάτων και απολύσεις. Επιδιώκουν την περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ώστε να εξυπηρετείται η προώθηση κάθε είδους επενδυτικών σχεδίων», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

«Είναι κορυφαίας σημασίας να αποτελέσει αυτή η απεργία τον καταλύτη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης και τρόικας καθώς και των σχεδιασμών για την εφαρμογή νέων ακόμη πιο αντιδραστικών μέτρων στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η ακραία λιτότητα, η συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να βρουν απέναντί τους ενωμένο και αποφασισμένο τον κόσμο της εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Γ. Γκοτζιαμάνης.
«Tα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί με μένος εναντίον του επαγγέλματός μας, κάνοντας τα πάντα για να το υποβαθμίσουν να το απαξιώσουν και τελικά να το εξαφανίσουν. Εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν σχολές ξεναγών που αποτελούσαν πρότυπα και ήταν διεθνώς γνωστές για το κύρος και το υψηλό τους επίπεδο. Άφησαν έξω τους ξεναγούς από τη νέα φορολογική νομοθεσία. Δεν ξέρουμε πως θα φορολογηθούμε. Κάποια πρακτορεία παρακρατούν φόρο 3% και άλλα 22%, που προστίθεται στην εισφορά 15,5% του ΙΚΑ κόβοντας έτσι αυτομάτως 40% της αμοιβής μας», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών κ. Κατερίνα Γκόγκου.
«Είναι η τελευταία ευκαιρία όλων των εργαζομένων για να αγωνιστούν γιατί έρχονται πολύ σκληρά μέτρα. Να ξεσηκωθούν όλοι και να κάνουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Με το νέο νόμο που προωθούν θα καταργήσουν το συνδικαλισμό. Στον κλάδο μας υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές σε 22 ξενοδοχεία. Τουλάχιστον 2.200 εργαζόμενοι είναι σε δεινή θέση. Για το λόγο αυτό αποκλείσαμε συμβολικά τα γραφεία της ΕΞΡ», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
Στις επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση σε ιδιώτες του αεροδρομίου Ρόδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στην ΥΠΑ κ. Φώτης Λουλουδάκης.
«Είδαμε πως υπήρξε αποτέλεσμα στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Πρόκειται για ξεπούλημα στα γερμανικά συμφέροντα. Είναι πολύ λίγα τα χρήματα που δόθηκαν για πολύ σημαντικές υποδομές. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό που έγινε και θα πολεμήσουμε για να καταλάβει η κοινωνία πως αυτές οι πολιτικές είναι αδιέξοδες και οδηγούν στο ξεπούλημα των πιο σημαντικών υποδομών της χώρας. Τα αεροδρόμια είναι κερδοφόρα και η ανάπτυξή τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο», δήλωσε ο κ. Φώτης Λουλουδάκης.
Ξεχωριστή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και πορεία διαμαρτυρίας που είχε κατάληξη στο χώρο μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Στην πορεία έλαβαν μέρος και αρκετοί μαθητές.
«Έχουμε μετρήσει μεγάλες δυνάμεις σήμερα στην απεργία. Υπάρχουν και κάποιοι που δειλιάζουν. Πιστεύουμε πως με τη δουλειά που κάνουμε θα συσπειρώσουμε ακόμη περισσότερο τον κόσμο», δήλωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Τάκης Πότσος.
«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν ό,τι είναι δυνατό για να έχει επιτυχία η απεργία. Οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πως πρέπει να κάνουν αγώνα», δήλωσε το μέλος του ΠΑΜΕ κ. Μ. Μπακάλης.
«Την παράσταση σήμερα έκλεψαν οι μαθητές που καταλαβαίνουν πως οι γονείς τους έχουν προβλήματα. Και εμείς πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να αγωνιστούμε για να δημιουργήσουμε καλύτερο μέλλον για όλους», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ειρήνη Καραπάνου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου