Ειδήσεις

Χατζημάρκος: «Τέλος οι συζητήσεις. Από τα λόγια περνάμε στις πράξεις»Η Περιφέρεια ξεκινά άμεσα την υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με εκπροσώπους της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», με στόχο, τον προσεχή Μάιο, να είναι έτοιμα προς χρήση τα πρώτα υδατοδρόμια.

Η υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες που έθεσε ο Περιφερειάρχης, με την ανάληψη των καθηκόντων του, λόγω του προφανούς καταλυτικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα υδροπλάνα στη αναπτυξιακή προοπτική των νησιών της Περιφέρειας.

Στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη συμμετείχαν, από πλευράς της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αναστάσιος Γκόβας, ο κ. Αντώνης Βασιλάκης, μέτοχος, η κ. Ρεβέκκα Γκόβα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, ο κ. Γιώργος Καραγκούνης, χειριστής υδροπλάνων και ο κ. Πολυχρόνης Ροντογιάννης, διευθυντής εναρμόνισης και λειτουργίας υδατοδρομίων.

Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΔΛΤ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μαρίκα Δεληγιάννη και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ρόδου κ. Νίκος Χαραλάμπης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου οι άνθρωποι της εταιρείας που έχουν την τεχνογνωσία για την κατασκευή των υδατοδρομίων, να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και να δουν από κοντά τον χώρο που κατ’ αρχήν έχει υποδειχθεί από το Λιμενικό Ταμείο στο Λιμάνι της Ακκαντιάς, ως προς την καταλληλότητά του, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του πρώτου υδατοδρομίου στο νησί της Ρόδου.
Ανάλογη σύσκεψη θα ακολουθήσει σύντομα και στην Σύρο, με τους αντίστοιχους φορείς, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δέκα νησιά σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Ο στόχος που έχει θέσει η Περιφέρεια είναι, τον προσεχή Μάιο να είναι έτοιμα και λειτουργικά τα πρώτα υδατοδρόμια στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, όπως και η εσωτερική διασύνδεση Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

«Βάζουμε στόχο τον Μάιο να υπάρχει ένας ικανός αριθμός υδατοδρομίων ώστε και οι εταιρείες υδροπλάνων να ξεκινήσουν το δικό τους προγραμματισμό πτήσεων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως «μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον αβεβαιότητας που δεν ευνοεί τις επενδυτικές κινήσεις, η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και Λιμενικού Ταμείου αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα και επιθυμούν ένα περιβάλλον σταθερότητας». Παράλληλα, υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή και παρέμβαση της Περιφέρειας στην βελτίωση του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου, ώστε αυτό να γίνει απολύτως εύχρηστο και φιλικό, τόσο προς τους φορείς όσο και προς του επενδυτές.

Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να προωθήσει την κατασκευή δικτύου υδατοδρομίων υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Αναστάσιος Γκόβας, σημειώνοντας ότι «η αποσπασματική μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος». Αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν, είπε ότι είναι οι καλύτερες, καθώς η μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονήσει η εταιρεία, όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι, δείχνει ότι Κυκλάδες , Δωδεκάνησα και Κρήτη αποτελούν την καρδιά της δραστηριότητας των υδροπλάνων. Όπως είπε, «υπάρχουν πολλά νησιά που δεν διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο . Το υδροπλάνο, ως πολυχρηστικό μέσο, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στον προφανή τομέα του τουρισμού, αλλά και για να καλύψει πάγιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών».
Στόχος της εταιρείας είναι να κατασκευαστούν υδατοδρόμια σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, με ενδοπεριφερειακή σύνδεση των δύο νομών, σε κόστος προσιτό και οικονομικό στον επιβάτη, βάσει των αποστάσεων και της παρεχόμενης υπηρεσίας
Έτοιμοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων δήλωσαν από την πλευρά τους ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο πρόεδρος του ΔΛΤ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μ. Χριστοδούλου.
Στη διάρκεια της ενημέρωσής προβλήθηκε βίντεο της εταιρείας σχετικά με τις προδιαγραφές των υδατοδρομίων και τη ευελιξία της χρήσης των υδροπλάνων, ενώ έγινε και επιτόπια επίσκεψη στο χώρο που αρχικά έχει υποδειχθεί από το ΛΤΔ στο λιμάνι της Ακκαντιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου