Ρεπορτάζ

Υπάλληλος της πρ. ΔΕΥΑ Ιαλυσού κατηγορείται για υπεξαίρεση

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα εξεταστεί την 14η Νοεμβρίου 2016, μετά από αναβολή, υπόθεση με κατηγορούμενο για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας πρώην υπάλληλο της Δηµοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήµου Ιαλυσού (ΔΕΥΑΙ) που εκτελούσε χρέη ταµία – εισπράκτορα.
Στον κατηγορούμενο έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Υστερα από υπόνοιες που δηµιουργήθηκαν σχετικά µε την ταµειακή διαχείριση των χρηµατικών εισπράξεων από συνδροµητές της ΔΕΥΑΙ που πραγµατοποιούσε ο υπάλληλος, διενεργήθηκε έλεγχος από τον προϊστάµενο της Διοικητικής και Οικονοµικής Υπηρεσίας στις 18 Aπριλίου 2005, από τον οποίο προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστηµα από την 1η Mαρτίου 2005, µέχρι την 3η Mαρτίου 2005, ενώ εισέπραξε µε την ανωτέρω ιδιότητά του και για λογαριασµό της ΔΕΥΑΙ το συνολικό χρηµατικό ποσό των 47.813,14 ευρώ, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα γραµµάτια είσπραξης, που εκδόθηκαν από τον ίδιο και φέρουν την υπογραφή του, δεν απέδωσε το ανωτέρω χρηµατικό ποσό στη ΔΕΥΑΙ, ούτε το κατέθεσε, όπως όφειλε, στο λογαριασµό που τηρούσε η ΔΕΥΑΙ στο κατάστηµα Ιαλυσού της Εµπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο υπάλληλος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε τα εξής χρηµατικά ποσά:
α. Την 1-3-2005 το ποσό των 12.444,42 ευρώ,
β. Στις 2-3-2005 το ποσό των 23.580,98, και
γ. Στις 3-3-2005 το ποσό των 11.787,74 και συνολικά το ποσό των 47.813,14 ευρώ το οποίο, ενώ εισέπραξε για λογαριασµό της ΔΕΥΑΙ, δεν το απέδωσε σε αυτήν, ούτε το κατέθεσε στο λογαριασµό που αυτή τηρούσε στο ανωτέρω κατάστηµα της Εµπορικής Τράπεζας της Ελλάδος ή οπουδήποτε αλλού.
Από το ανωτέρω χρηµατικό ποσό των 47.813,14 ευρώ, που υπεξαίρεσε ο υπάλληλος, ποσό 9.959,22 ευρώ είχε εισπραχθεί µε την έκδοση σε διαταγή της ΔΕΥΑΙ της 36769848-0/2-3-2005 επιταγή της Εθνικής Τράπεζας ΑΕ εκδόσεως της εταιρείας “MAGIG LIFE GREECE – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕ” από τον µε αριθµό 4614 7566 148 λογαριασµό όψεως που τηρεί στην ανωτέρω τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο χρηµατικό ποσό 37.853,92 ευρώ είχε εισπραχθεί σε µετρητά.
Υστερα από συνεννόηση που έγινε µεταξύ της ΔΕΥΑΙ και της ανωτέρω εταιρείας ακυρώθηκε η εν λόγω επιταγή και εκδόθηκε σε αντικατάστασή της άλλη ισόποση που εισπράχθηκε.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίουκαι συγκεκριμένα από την κατάθεση του πρώην δημάρχου Ιαλυσού κ. Στ. Στάγκα, δύο προϊσταμένων της ΔΕΥΑΙ και της οικονομικής υπηρεσίας του πρώην Δήμου και ενός κλητήρα, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε αποδέχτηκε την πράξη που του αποδίδεται αλλά επέστρεψε στην εταιρεία 4.000 ευρώ σε μετρητά και 15.000 ευρώ με επιταγή, που δεν είχε όμως επαρκές υπόλοιπο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη λόγω της θέσεώς του.
Οι μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι προέβαινε σε καταθέσεις στην τράπεζα των εισπραχθέντων με καθυστέρηση ημερών προκειμένου έτσι να καλύπτει το έλλειμμα στο ταμείο του.
Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία, ισχυρίστηκε ότι η υπεξαίρεση δεν έγινε από τον ίδιο, άφησε υπονοούμενα και κατά του κλητήρα ενώ τόνισε ότι ο ίδιος πρότεινε να συνεχίσει να εργάζεται στην εταιρεία μέχρι να κλείσει η οφειλή γεγονός που δεν αποδέχτηκε ο νομικός της σύμβουλος.
Σύμφωνα καταβάλλει σε δόσεις του ποσού που του αποδίδεται ότι υπεξαίρεσε.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του θα παραστεί ο δικηγόρος κ. Γ. Χαρίτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου