‘ Αλλο είναι η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και άλλο η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το μήνυμα αυτό εστάλη στην Αθήνα ταυτόχρονα και από την καγκελαρία και από το γερμανικό ΥΠΕΞ ενώ αύριο φτάνει στη χώρα μας ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ συνέστησε να μην συνδέονται η προσφυγική κρίση με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας επισημαίνοντας με έμφαση πως δεν ισχύει πως η Αθήνα θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

«Στην συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποτέλεσε θέμα και η στήριξη της Ελλάδας στην υλοποίηση της αποστολής της. Ειδικά στην εγκατάσταση των Hotspots, η Ελλάδα θα λάβει εκτεταμένη βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα πόρους, άμεση βοήθεια, από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης» εξήγησε ο κ. Ζαίμπερτ και διευκρίνισε ότι δεν ισχύει πως η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνη της.

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα την βοηθήσει να υλοποιήσει αυτή την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος όμως για να συγχέουμε τα δύο θέματα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο ίδιο ερώτημα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ σημείωσε ότι δεν έχει νόημα τώρα να προκαταλάβουμε τις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, αλλά τόνισε ότι θα ήταν φρόνιμο, όσο είναι δυνατό, να διαχωριστεί το ένα θέμα από το άλλο.

«Υπάρχουν σαφείς συμφωνίες της Ευρώπης, της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε εντατικά τα τελευταία χρόνια. Αυτά θα είναι αύριο σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών. Και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Και με αυτό το πνεύμα, με την επιθυμία για μια όσο το δυνατόν πιο στενή και έμπλεη εμπιστοσύνης σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ