Ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, η επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης και οι κατασχέσεις ΑΦΜ επιχειρηματιών της Κω, καθώς και  η εφαρμογή του προγράμματος χειμερινού τουρισμού, αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων  το αντικείμενο συζήτησης στη  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο   η δεύτερη  τροποποίηση  του προϋπολογισμού του ΕΒΕΔ για το τρέχον έτος και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΤΑΠ.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση του προϋπολογισμού, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου τόνισε πως θα αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και έτσι δεν θα γίνουν και οι ανάλογες δαπάνες.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΔ ομοφώνως αποφάσισε να δώσει μάχη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Για το λόγο αυτό θα  κατατεθεί  προσφυγή  στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο  την ακύρωση της απόφασης για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Μέχρι στιγμής το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ισχύει για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Ουσιαστικά όμως  έχει καταργηθεί για τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι γνωστό στα στελέχη της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Την υπόθεση θα αναλάβει, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ το δικηγορικό γραφείο «Ζέππος- Γιαννόπουλος», που είχε χειριστεί και την υπόθεση του ΔΗΦΟΔΩ.
«Ανέλαβα την ευθύνη σε συνεννόηση με τα μέλη της διοικητικής επιτροπής  να προχωρήσω τις διαδικασίες. Είναι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε για να περισώσουμε την τιμή μας. Δυστυχώς ουδείς από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού  υπερασπίστηκε το μοναδικό μέτρο που λειτουργούσε υπέρ των νησιωτών. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τελικής πτώσεως για να υπερασπιστούμε τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως το κόστος για την κατάθεση της προσφυγής θα ανέλθει σε 12.000 ευρώ.
Πρόταση για την πραγματοποίηση πιο δυναμικών κινητοποιήσεων για να αφυπνιστούν οι πάντες, κατέθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Μαριτάνα Ανθοπούλου.
Στον αγώνα που θα πρέπει να γίνει για να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του τμήματος του ΕΒΕΔ στην Κω κ. Στέργος Γιαλλίζης. «Στηρίζουμε την απόφαση του προεδρείου.  Οι επιχειρηματίες  που δραστηριοποιούνται στην Κω ανησυχούν ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη υπόθεση», δήλωσε ο κ. Γιαλλίζης.
Ομοφώνως αποφασίστηκε να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο της Κω την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου   για την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης από το Δήμο. Επίσης  θα κατατεθεί προσφυγή για να ακυρωθεί  και η απόφαση για τις δεσμεύσεις ΑΦΜ επιχειρηματιών που οφείλουν χρήματα στην υπηρεσία του δημοτικού φόρου στην Κω.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση τόσο ο επικεφαλής του τμήματος του ΕΒΕΔ στην Κω κ. Στέργος Γιαλλίζης όσο και τα  μέλη του διοικητικού συμβουλίου  κ.κ. Δημήτρης Σαράντης και Πασχάλης Βρακίδης, αναφέρθηκαν εκτενώς σε όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Κω.
Ο κ. Πάππου αλλά και ο  οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Αντώνογλου, τόνισαν πως για την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους θα έπρεπε να είχε δοθεί η έγκριση από τα δύο τρίτα των μελών του δημοτικού συμβουλίου Κω.
«Θα πρέπει να πολεμήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι πιθανό το νέο χαράτσι να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικό μέσο για να επιβληθεί  στους επιχειρηματίες και από τους υπόλοιπους ΟΤΑ.  Τη συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου Κω παρακολούθησε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος που θα πρέπει ως νομικός να έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη απόφαση», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως δεν μπορεί ο Δήμος Κω να ζητά χρήματα από τους επιχειρηματίες για να υλοποιήσει έργα που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμά του.
«Σε μια βραδιά έλαβαν απόφαση για την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης και την αύξηση  όλων των υπολοίπων τελών κατά 40%.  Το παράπονό μας είναι ότι δεν κληθήκαμε από τη δημοτική αρχή  να συζητήσουμε για όλα αυτά. Πριν λίγες ημέρες ελήφθη απόφαση για τη στήριξη των επιχειρηματιών που επλήγησαν εξαιτίας της παράτυπης μετανάστευσης. Και για αυτό δεν έγινε συζήτηση με τους επιχειρηματίες», δήλωσε ο κ. Στέργος Γιαλλίζης που αναφέρθηκε στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για το ΕΒΕΔ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω.
«Για τη δημιουργία εντυπώσεων, μας αντιμετώπισαν πολύ άσχημα.  Μας πρόσβαλαν αφού χαρακτήρισαν το ΕΒΕΔ ως συντεχνία. Μείναμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης για να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Η Τ.Α. θα πρέπει να συνεργάζεται με τους φορείς της Κω», τόνισε ο κ. Γιαλλίζης.
Η διοίκηση του ΕΒΕΔ καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι επιχειρηματίες από τα μέλη του δημοτικού  συμβουλίου  Κω.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΒΕΔ έγινε συζήτηση και για το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη Ρόδο.
Αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει το ΕΒΕΔ την προβολή του προγράμματος στη γειτονική Τουρκία. Θα χρηματοδοτηθεί επίσης και η μεταφορά των τουριστών από τα ξενοδοχεία τους στο κέντρο της πόλεως με πούλμαν για να κάνουν αγορές από τις τοπικές επιχειρήσεις.
«Θα μεριμνήσουμε ώστε να μεταφέρονται με λεωφορεία στο κέντρο της πόλεως Ρόδου οι τουρίστες που θα έρχονται στη Ρόδο από τη γειτονική Τουρκία. Θα κάνουμε διαφήμιση σε ΜΜΕ της Τουρκίας για τη  συγκεκριμένη δράση καθώς και για το πρόγραμμα  χειμερινού τουρισμού. Διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τους Τούρκους», δήλωσε ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου. Ένα  από τα εμπόδια για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως τόνισε ο κ. Παπασταματίου, ήταν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τη γειτονική Τουρκία.
«Έχει πλέον διασφαλιστεί η μεταφορά των τουριστών από την Τουρκία με καταμαράν ή μεγαλύτερα πλοία. Τώρα κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν τα Σαββατοκύριακά τους στη Ρόδο», τόνισε ο κ. Παπασταματίου.
Στη συνεδρίαση  του ΕΒΕΔ ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ηλίας Ηλιάδης αναφέρθηκε στους κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ  καθώς και στις  ανακοινώσεις που έχουν γίνει για τα επιχειρηματικά και μη  δάνεια, που δεν εξυπηρετούνται.
Η διοίκηση του ΕΒΕΔ θα παρακολουθεί το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή καθώς αφορά όλα τα μέλη του.
Αναφορά έγινε επίσης και για τις ψηφιακές δράσεις που θα υλοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των μελών του ΕΒΕΔ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ