Με  την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου μηνύματα απηύθυναν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γάκης.

Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας
28ης Οκτωβρίου 2015
Αστυνομικοί, Ειδικοί Φρουροί και Πολιτικοί Υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού έθνους και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής συλλογικής μας μνήμης. Είναι ημέρα τιμής και περηφάνιας, όπου τιμούμε το μεγαλείο της τόλμης και του ηρωισμού των Ελλήνων στον αγώνα.
Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ιστορίας μας, που επισήμανε την δυναμική του ελεύθερου ελληνικού κράτους και απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μορφή κατάκτησης και στέρησης της ελευθερίας.
Η θυσία των αγωνιστών του ΄40 αποτελεί σύμβολο αδάμαστης θέλησης και αγώνα για όσους θέλουν να ζουν ελεύθεροι και μας παρακινεί:
• Να αναλογιστούμε τα διδάγματα της εποχής, τα διαχρονικά εθνικά ιδεώδη και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία σφυρηλατώντας την εθνική ενότητα και ομοψυχία.
• Nα διδαχθούμε από το πείσμα των προγόνων μας, την προσήλωση σε παραδοσιακές διαχρονικές αξίες και ιδανικά, τη μεγαλοψυχία, το φιλότιμο και τη σημασία των όρων της φιλοπατρίας και της αυταπάρνησης.
• Να πράξουμε ο καθένας από την πλευρά του το καθήκον του ως ηθική υποχρέωση προς εκείνους που σήμερα τιμούμε, με οφειλόμενο αίσθημα ευθύνης και γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Τέλος, η σημερινή επέτειος θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ημέρα περισυλλογής, αφύπνισης και συλλογικής εθνικής προσπάθειας, κυρίως για όλους εμάς που έχουμε ως αποστολή την προστασία της ζωής και των εννόμων αγαθών των πολιτών.
Χρόνια Πολλά!
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
Αντιστράτηγος

Μήνυμα δημάρχου
Ρόδου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
Το έπος του ’40 είναι χαραγμένο με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού έθνους και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.
Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Αποτελεί την επιβεβαίωση της αδάμαστης θέλησης, της υπερηφάνειας, της αστείρευτης ψυχικής αντοχής και του μεγαλείου του Έλληνα. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε κάθε δυσκολία.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε την αδήριτη ανάγκη και το ιερό καθήκον να σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας. Σήμερα, όπου εκατομμύρια Έλληνες δοκιμάζονται από την κρίση και δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα για επιβίωση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη των ηρώων του ’40 και να αναγάγουμε την αγωνιστικότητα, την σύμπνοια, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη σε θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας μας.
Οι Έλληνες είμαστε ένας περήφανος λαός. Ο φετινός εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ ας αποτελέσει την αφετηρία για την κοινωνική και εθνική μας ανύψωση.
Ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες και ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική.
Χρόνια Πολλά
Ο δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος

Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
«Είναι χρέος μας και ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, να μεταφέρουμε  αναλλοίωτο στις μελλοντικές γενιές το διαχρονικό μήνυμα του έπους του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης: Για αγώνα με συνέπεια και αυταπάρνηση ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και το ναζισμό.
Τα διδάγματα του παγκόσμιου πολέμου μας έφεραν πιο κοντά στη ειρήνη και στη συνεργασία των λαών. Τα ευρωπαϊκά κεκτημένα της αλληλεγγύης, του σεβασμού των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που πετύχαμε τα μεταπολεμικά χρόνια εξακολουθούν να είναι σημαντικά και κρίσιμα για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των νέων προκλήσεων σε όλες τους τις διαστάσεις.
Σήμερα, η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου και του μεταναστευτικού προβλήματος παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.
Είναι χρέος μας να φέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Να μην κλείσουμε τα μάτια στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας. Να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο αξιών και αλληλεγγύης. Να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση. Μια ισχυρή, ευρωπαϊκή λύση.

Στην προσπάθεια αυτή, το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, συνεχίζει να δίνει στον Ελληνικό λαό τη δύναμη για να προχωρήσει αποφασιστικά και αξιόπιστα μπροστά, να προβάλλει με θάρρος και συνέπεια τις κοινές δημοκρατικές και ανθρωπιστικές μας αξίες στην Ευρώπη».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ