Ειδήσεις

Θεοχάρης: Θετική η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό-Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ο υπουργός Τουρισμού παρουσίασε τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον κλάδο που στηρίζει σημαντικά την ελληνική οικονομία

«Είχαμε μία χρονιά που ξεκίνησε λίγο νωθρά, ωστόσο το κύριο μέρος της τουριστικής μας σεζόν κινήθηκε θετικά και φέτος, απ’ ό,τι φαίνεται, θα έχουμε αύξηση, δεδομένου ότι τόσο ο Αύγουστος αλλά και ο Σεπτέμβριος πήγαν καλά. Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δε θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε, τόσο πολύ στις αφίξεις, όσο στην ποιότητα».

Αυτό ανέφερε χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε έναν πρώτο απολογισμό της φετινής θερινής περιόδου, η οποία ήταν περισσότερο «αναγνωριστική», δεδομένου ότι η νέα ηγεσία ανέλαβε σε μία περίοδο όπου ήταν σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική σεζόν. Η ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης από κοινού με τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα, τόνισαν ότι η αναφορά στις αφίξεις γίνεται δεδομένου ότι «αποτελούν ένα απλό νούμερο, κι επιπλέον είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να πάμε στην ποιότητα». Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και το υπουργείο με στόχο να υπάρξει μία ολιστική προσέγγιση και μία μακροπρόθεσμη στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας για τον ελληνικό τουρισμό ξεκινώντας από τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση.

Οσον αφορά τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς του υπουργείου:

Η πρώτη άμεση πρωτοβουλία, η οποία έχει ωριμάσει, είναι για τον καταδυτικό τουρισμό. Υπάρχει αυτή την στιγμή ένα σχετικό πλαίσιο, το οποίο όμως παρουσιάζει και αρκετές αγκυλώσεις, «όπως για παράδειγμα ότι αποκλείονται οι καταδυτικές κρουαζιέρες», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. «Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε να γίνουν τέτοια είδους καταδυτικά πάρκα όσο πιο ελεύθερα στη χώρα. Το ίδιο το καταδυτικό πάρκο δεν είναι τόσο επικερδής δραστηριότητα, αλλά είναι πολύ επικερδής δραστηριότητα για τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένα σημείο παρέμβασης που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Θα έρθουμε σε ένα πρώτο στάδιο να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για επενδύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι».

Η δεύτερη νομοθετική παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός κ. Κόνσολας, έχει να κάνει με την τουριστική εκπαίδευση για την οποία θα υπάρξει στενότερη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ενώ θα υπάρξει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα πανεπιστήμια που διαθέτουν τουριστικά τμήματα και θεσμοθέτηση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών: «Θέλουμε σπουδές αντάξιες με την ιστορία του τουρισμού της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στην ανάγκη να γίνει ανταγωνιστικότερος ο ελληνικός τουρισμός (σ.σ. στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών), καθώς επίσης και στο μείζον ζήτημα του χωροταξικού, για το οποίο επίσης θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Στατιστικά και φορολόγηση

Η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει ακόμη να ανοίξει στο επόμενα διάστημα και το θέμα των δεδομένων- στατιστικών του τουρισμού. «Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να έχουμε όλοι μία ίδια εικόνα για το πώς πάει ο κλάδος. Επί 15 χρόνια μιλάμε για δορυφόρους λογαριασμούς, χωρίς να έχουμε επιτύχει ακόμη να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα έχουμε μάλιστα σύντομα και την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει και την αρχή της μεθοδολογικής αυτής δουλειάς, με ενεργό το ρόλο και της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Οσον αφορά το ζήτημα της φορολόγησης του τουρισμού, η ηγεσία του υπουργείου έκανε λόγο για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών στον κλάδο, με το σκεπτικό «ότι ο τουρισμός είναι ένας εξαγωγικός κλάδος και ως τέτοιος πρέπει να αναγνωριστεί. Το ζήτημα ωστόσο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα διαμορφώσει το φορολογικό πλαίσιο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής και φορολογικής πολιτικής».

Ζήτημα για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί και το θέμα της ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, για το οποίο έχει ήδη γίνει προεργασία και βρίσκεται υπό επεξεργασία. «Θα δούμε τα ζητήματα αυτά με πνεύμα δικαιοσύνης, δίκαιου ανταγωνισμού και ασφάλειας του τουρίστα. Το σίγουρο είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουρισμού και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αντιπροσωπεύοντας, με βάση τις σχετικές έρευνες, κοντά στο 10% επί του συνόλου των εισπράξεων. Από τη μία πλευρά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, ωστόσο, από την άλλη, η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένους κανόνες».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit και το πώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό, με δεδομένη τη σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου, ως μία από τις σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου είναι αρμοδιότητα. Οσον αφορά πάντως τις αφίξεις, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2019 ήταν γι’ αυτή τη χρονιά ότι οι αφίξεις θα ήταν πτωτικές, σε διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 10% και είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ότι ήδη βρισκόμαστε σε θετικό πρόσημο. Συνολικά η λογική της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι η λογική της αμοιβαιότητας κι επιπλέον ότι δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε τις αφίξεις των Βρετανών, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν και από την πολιτική που θα ακολουθηθεί τόσο από πλευράς της Ε.Ε. όσο και της Μεγάλης Βρετανίας».

πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου