ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση αεροπορικών και πτώση οδικών αφίξεων τόνωσε την τουριστική δαπάνη στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τουρίστες αεροδρόμιο Αθ

Η «ψαλίδα» μεταξύ αερο­πο­ρι­κών και οδικών αφίξεων φέτος αύξησε και τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη του ξένου του­ρί­στα στην Ελλάδα, αφού οι του­ρί­στες που έρχο­νται αερο­πο­ρι­κώς, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη ή ακόμη και πιο μακρι­νούς προ­ο­ρι­σμούς, ξοδεύ­ουν περισ­σό­τερα από αυτούς που έρχο­νται οδικώς και είναι κατά κύριο λόγο από τα Βαλ­κά­νια.

Τα στοι­χεία παρα­θέ­τει το τελευ­ταίο στα­τι­στικό δελτίο του Ινστι­τού­του του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων, σύμφωνα με τα οποία τον Αύγου­στο υπήρξε αύξηση των αερο­πο­ρι­κών αφίξεων και μείωση των οδικών τον Αύγου­στο 2018 έναντι του Αυγού­στου 2017, με αντί­στοιχο πρόσημο και σε επίπεδο οκτα­μή­νου, γεγονός το οποίο είχε ως απο­τέ­λε­σμα την αλλαγή του «μίγ­μα­τος» των του­ρι­στών φέτος στη χώρα μας, υπέρ αυτών που έρχο­νται αερο­πο­ρι­κώς.

Ειδι­κό­τερα, στα κυριό­τερα αερο­δρό­μια της χώρας κατα­γρά­φηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 8,3%, με μεγα­λύ­τερη άνοδο στην Αθήνα (+14,3%) και μικρό­τερη στα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια (+6,8%). Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, κατα­γρά­φη­καν 15,2 εκατ. διε­θνείς αερο­πο­ρι­κές αφίξεις παρου­σιά­ζο­ντας αύξηση 13,4%. Τα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια στο οκτά­μηνο παρου­σί­α­σαν αύξηση κατά 11,2% ή αλλιώς επι­πλέον 1,1 εκατ. επι­βά­τες και η Αθήνα παρου­σί­ασε ένα +20,3% με επι­πλέον 667 χιλ. επι­βά­τες σε σύγκριση με πέρυσι.

Οσον αφορά τις διε­θνείς οδικές αφίξεις, αυτές μειώ­θη­καν κατά -8,6% για το μήνα Αύγου­στο και ως απο­τέ­λε­σμα παρα­τη­ρεί­ται μικρή μείωση 1,3% από την αρχή του έτους, φθά­νο­ντας συνο­λικά στο οκτά­μηνο στα 8,9 εκα­τομ­μύ­ρια (117 χιλ. λιγό­τε­ρες αφίξεις σε σύγκριση με το περυ­σινό οκτά­μηνο).

Πέραν των στοι­χείων των αερο­δρο­μίων και των μεθο­ρια­κών σταθμών, οι αυξη­μέ­νες αφίξεις απο­τυ­πώ­νο­νται και στην Έρευνα Συνόρων της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος, με την εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση του Ιουλίου αυξη­μένη κατά +7,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017, και τις ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις κατά +14,4%. Οι αντί­στοι­χες μετα­βο­λές από την αρχή του έτους είναι +14,6% και +17% αντί­στοιχα.

ΣΕΤΕ-_ΓΡΑΦΗΜΑ.PNG

«Δηλαδή παρα­τη­ρεί­ται σημα­ντική αύξηση αφίξεων ενώ παράλ­ληλα αυξά­νε­ται η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη», παρα­τη­ρεί το ΙΝΣΕΤΕ. Σημειώ­νε­ται εδώ ότι στο επτά­μηνο του έτους η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοί­κων ταξι­διω­τών ανήλθε στα 535 ευρώ από τα 521 ευρώ του επτα­μή­νου του 2017, ενώ μόνο για το μήνα Ιούλιο η μέση δαπάνη αυξή­θηκε στα 597,5 ευρώ από τα 560,5 ευρώ του Ιουλίου του 2017. «Η αύξηση της ΜΚΔ μπορεί να απο­δο­θεί στην μετα­βολή του μίγ­μα­τος της αγοράς (market mix) μεταξύ αερο­πο­ρι­κών αφίξεων -που αυξήθηκαν- και οδικών -που μειώθηκαν-, αφού οι του­ρί­στες που έρχο­νται αερο­πο­ρι­κώς έχουν μεγα­λύ­τερη δαπάνη από αυτούς που έρχο­νται οδικώς», παρα­τη­ρεί η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ.

Τιμές και προ­ο­ρι­σμοί

Οσον αφορά τις εξε­λί­ξεις στον ελλη­νικό του­ρι­σμό για το μήνα Αύγου­στο, οι τιμές των ελλη­νι­κών ξενο­δο­χείων, παρά τις ανο­δι­κές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοι­χεία της trivago, κινού­νται στους περισ­σό­τε­ρους προ­ο­ρι­σμούς σε αντα­γω­νι­στικά επίπεδα, συγκρι­νό­με­νες με τις τιμές των ξενο­δο­χεια­κών μονάδων αντί­στοι­χων προ­ο­ρι­σμών του εξω­τε­ρι­κού, «παρά τις πολύ υψη­λό­τε­ρες φορο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις που υφί­στα­ται το ελλη­νικό ξενο­δο­χειακό προϊόν σε σχέση με το αντί­στοιχο προϊόν των άμεσα αντα­γω­νι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών», όπως παρα­τη­ρούν οι ανα­λυ­τές του ΙΝΣΕΤΕ. «Εξαί­ρεση απο­τε­λούν η Μύκονος και η Σαντο­ρίνη που έχουν πλέον καθιε­ρω­θεί διεθνώς ως προ­ο­ρι­σμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελα­τεία τους από τις υψη­λό­τε­ρες εισο­δη­μα­τι­κές τάξεις διεθνώς».

ΣΕΤΕ-_ΓΡΑΦΗΜΑ3.PNG

Ενδει­κτικά, η μέση τιμή στα ξενο­δο­χεία 5 αστέρων της Αθήνας ήταν στα 201 ευρώ από 194 ευρώ πέρυσι (330 ευρώ στη Βαρ­κε­λώνη, 266 στη Ρώμη και 153 στην Κων­στα­ντι­νού­πολη), ενώ για τα ξενο­δο­χεία 4 αστέρων στα 120 ευρώ για την Αθήνα φέτος τον Αύγου­στο από 108 πέρυσι (160 για τη Βαρ­κε­λώνη, 105 ευρώ για τη Ρώμη και 80 ευρώ για την Κων­στα­ντι­νού­πολη).

ΣΕΤΕ2.PNG

Στους λεγό­με­νους premium προ­ο­ρι­σμούς, την υψη­λό­τερη τιμή κρά­τη­σης στα ξενο­δο­χεία 5 αστέρων κατέχει η Μύκονος με 692 ευρώ (έναντι 691 ευρώ το 2017, απο­τε­λώ­ντας τον μονα­δικό προ­ο­ρι­σμό που κατέ­γραψε αύξηση τιμών τον Aύγουστο του 2018) και ακο­λου­θεί η Σαρ­δη­νία με 649 ευρώ (έναντι 674 ευρώ τον Αύγου­στο του 2017). Η Σαντο­ρίνη κυμάν­θηκε στα 588 ευρώ έναντι 601 ευρώ τον Αύγου­στο του 2017.

Στην κατη­γο­ρία 4 αστέρων η τιμή κρά­τη­σης για Σαντο­ρίνη ανήλθε στα 400 ευρώ από τα 416 ευρώ τον Αύγου­στο του 2017, στην Μύκονο στα 362 ευρώ και στην Ίμπιζα στα 314 ευρώ έναντι 343 ευρώ το 2017. Η Σαρ­δη­νία στην κατη­γο­ρία 4 αστέρων, εκτι­μή­θηκε από 295 ευρώ τον Αύγου­στο του 2017 σε 292 ευρώ.

Οι τρείς κυριό­τε­ρες αγορές της Ελλάδας για το μήνα Αύγου­στο ήταν η Ιταλία, η Βρε­τα­νία και η Γερ­μα­νία ενώ οι κυριό­τε­ροι προ­ο­ρι­σμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντο­ρίνη. Για την ελλη­νική αγορά, πολύ δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμοί ήταν η Σκιάθος, η Πάργα, τα Χανιά, η Νάξος και η Σκό­πε­λος.

Μέσα στον Αύγου­στο, τέθηκε σε λει­τουρ­γία από την Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων και το «Μητρώο Ακι­νή­των βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής» και η εφαρ­μογή για την ηλε­κτρο­νική υποβολή Δηλώ­σεων Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής. «Αυτό απο­τε­λεί ένα πρώτο βήμα για τον εξορ­θο­λο­γι­σμό της λει­τουρ­γίας των του­ρι­στι­κών μισθώ­σεων με αστική μίσθωση που, για να απο­δώ­σει, θα πρέπει να συνο­δευ­τεί από σχε­τι­κούς ελέγ­χους», κατα­λή­γει το ΙΝΣΕΤΕ.

πηγή newmoney.gr

Συντά­κτρια Στε­φα­νία Σούκη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.