Ειδήσεις

Αύξηση αεροπορικών και πτώση οδικών αφίξεων τόνωσε την τουριστική δαπάνη στην Ελλάδα

Η «ψαλίδα» μεταξύ αεροπορικών και οδικών αφίξεων φέτος αύξησε και τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη του ξένου τουρίστα στην Ελλάδα, αφού οι τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη ή ακόμη και πιο μακρινούς προορισμούς, ξοδεύουν περισσότερα από αυτούς που έρχονται οδικώς και είναι κατά κύριο λόγο από τα Βαλκάνια.

Τα στοιχεία παραθέτει το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα οποία τον Αύγουστο υπήρξε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και μείωση των οδικών τον Αύγουστο 2018 έναντι του Αυγούστου 2017, με αντίστοιχο πρόσημο και σε επίπεδο οκταμήνου, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του «μίγματος» των τουριστών φέτος στη χώρα μας, υπέρ αυτών που έρχονται αεροπορικώς.

Ειδικότερα, στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 8,3%, με μεγαλύτερη άνοδο στην Αθήνα (+14,3%) και μικρότερη στα περιφερειακά αεροδρόμια (+6,8%). Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, καταγράφηκαν 15,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13,4%. Τα περιφερειακά αεροδρόμια στο οκτάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 11,2% ή αλλιώς επιπλέον 1,1 εκατ. επιβάτες και η Αθήνα παρουσίασε ένα +20,3% με επιπλέον 667 χιλ. επιβάτες σε σύγκριση με πέρυσι.

Οσον αφορά τις διεθνείς οδικές αφίξεις, αυτές μειώθηκαν κατά -8,6% για το μήνα Αύγουστο και ως αποτέλεσμα παρατηρείται μικρή μείωση 1,3% από την αρχή του έτους, φθάνοντας συνολικά στο οκτάμηνο στα 8,9 εκατομμύρια (117 χιλ. λιγότερες αφίξεις σε σύγκριση με το περυσινό οκτάμηνο).

Πέραν των στοιχείων των αεροδρομίων και των μεθοριακών σταθμών, οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιουλίου αυξημένη κατά +7,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +14,4%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +14,6% και +17% αντίστοιχα.

ΣΕΤΕ-_ΓΡΑΦΗΜΑ.PNG

«Δηλαδή παρατηρείται σημαντική αύξηση αφίξεων ενώ παράλληλα αυξάνεται η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη», παρατηρεί το ΙΝΣΕΤΕ. Σημειώνεται εδώ ότι στο επτάμηνο του έτους η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων ταξιδιωτών ανήλθε στα 535 ευρώ από τα 521 ευρώ του επταμήνου του 2017, ενώ μόνο για το μήνα Ιούλιο η μέση δαπάνη αυξήθηκε στα 597,5 ευρώ από τα 560,5 ευρώ του Ιουλίου του 2017. «Η αύξηση της ΜΚΔ μπορεί να αποδοθεί στην μεταβολή του μίγματος της αγοράς (market mix) μεταξύ αεροπορικών αφίξεων -που αυξήθηκαν- και οδικών -που μειώθηκαν-, αφού οι τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς έχουν μεγαλύτερη δαπάνη από αυτούς που έρχονται οδικώς», παρατηρεί η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ.

Τιμές και προορισμοί

Οσον αφορά τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό για το μήνα Αύγουστο, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού, «παρά τις πολύ υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών», όπως παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΝΣΕΤΕ. «Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς».

ΣΕΤΕ-_ΓΡΑΦΗΜΑ3.PNG

Ενδεικτικά, η μέση τιμή στα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Αθήνας ήταν στα 201 ευρώ από 194 ευρώ πέρυσι (330 ευρώ στη Βαρκελώνη, 266 στη Ρώμη και 153 στην Κωνσταντινούπολη), ενώ για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων στα 120 ευρώ για την Αθήνα φέτος τον Αύγουστο από 108 πέρυσι (160 για τη Βαρκελώνη, 105 ευρώ για τη Ρώμη και 80 ευρώ για την Κωνσταντινούπολη).

ΣΕΤΕ2.PNG

Στους λεγόμενους premium προορισμούς, την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Μύκονος με 692 ευρώ (έναντι 691 ευρώ το 2017, αποτελώντας τον μοναδικό προορισμό που κατέγραψε αύξηση τιμών τον Aύγουστο του 2018) και ακολουθεί η Σαρδηνία με 649 ευρώ (έναντι 674 ευρώ τον Αύγουστο του 2017). Η Σαντορίνη κυμάνθηκε στα 588 ευρώ έναντι 601 ευρώ τον Αύγουστο του 2017.

Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη ανήλθε στα 400 ευρώ από τα 416 ευρώ τον Αύγουστο του 2017, στην Μύκονο στα 362 ευρώ και στην Ίμπιζα στα 314 ευρώ έναντι 343 ευρώ το 2017. Η Σαρδηνία στην κατηγορία 4 αστέρων, εκτιμήθηκε από 295 ευρώ τον Αύγουστο του 2017 σε 292 ευρώ.

Οι τρείς κυριότερες αγορές της Ελλάδας για το μήνα Αύγουστο ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Σκιάθος, η Πάργα, τα Χανιά, η Νάξος και η Σκόπελος.

Μέσα στον Αύγουστο, τέθηκε σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το «Μητρώο Ακινήτων βραχυχρόνιας Διαμονής» και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής. «Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των τουριστικών μισθώσεων με αστική μίσθωση που, για να αποδώσει, θα πρέπει να συνοδευτεί από σχετικούς ελέγχους», καταλήγει το ΙΝΣΕΤΕ.

πηγή newmoney.gr

Συντάκτρια Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου