Πρώτη γεύση Μνημονίου για τους συνταξιούχους ΙΚΑ και Δημοσίου. Την Τρίτη, σειρά έχουν ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Αναλυτικά παραδείγματα για τις μειώσεις στις απολαβές. Οι παγίδες της παρακράτησης για κύριες και το «τέχνασμα» για επικουρικές.

Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα περικοπών στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, βρίσκονται από αργά χθες το βράδυ εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του δημοσίου, καθώς διαπίστωσαν μπροστά στα ATM’s των τραπεζών, ότι οι συντάξεις τους είναι μειωμένες κατά 3%-4% οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές.

Την ίδια διαπίστωση αναμένεται να κάνουν σήμερα, μπροστά στα γκισέ των τραπεζών, ενώ αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, από σήμερα και έως την Τρίτη που ολοκληρώνεται η πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο 3,5%, που ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης) κυμαίνονται από 8 με 10 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και 45 με 50 ευρώ σε αυτούς που παίρνουν πάνω από τη μέση σύνταξη.

Τα ψαλίδια αφορούν τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές (όσων δικαιούνται) καθώς έρχονται σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου.

Η περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6%. Μάλιστα, η παρακράτηση γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, και συνεπώς, η πραγματική μείωση είναι μεγαλύτερη και εκτιμάται σε 3% με 4%.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, μετά τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων, τον Ιούνιο του 2015 έλαβε σύνταξη 912 ευρώ. Σήμερα, η σύνταξή του θα είναι 892 ευρώ.

Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώνεται παρακράτηση 6% (δεν υπήρχε πριν), η οποία όμως, βάσει του νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας, έχει υπολογιστεί επί του τελικού, καταβαλλόμενου ποσού. Βέβαια, και εδώ υπάρχει παγίδα, καθώς με απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση 6% επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο.

Δηλαδή, εάν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δύο επικουρικές συντάξεις, η παρακράτηση θα γίνει και στις δύο. Κάτι που δεν ισχύει στις κύριες συντάξεις, όπου ο δικαιούχος περισσότερων συντάξεων (π.χ. από δικό του δικαίωμα και σύνταξη χηρείας) έχει επιλέξει ποια σύνταξη θα μειωθεί.

Έτσι, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010, η οποία είχε φθάσει μετά τις μνημονιακές περικοπές στα 157,7 ευρώ, σήμερα, θα λάβει επικουρική σύνταξη της τάξης των 148,3 ευρώ (μεικτά).
Χωρίς περικοπή θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας και επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων.

Καθώς βέβαια, ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιουλίου, οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, θα παρακρατούνται, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Παραδείγματα

1. Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ λαμβάνει σήμερα μόνο κύρια σύνταξη 1.450 ευρώ. Με τη μείωση το ποσό της σύνταξής του Σεπτεμβρίου θα είναι στα 1.410 ευρώ. Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα εισπράξει 1.384 ευρώ

2. Συνταξιούχος του ΙΚΑ λαμβάνει σήμερα σύνταξη από κύρια και επικουρική 1.030 ευρώ. Για τον Σεπτέμβρη και από τον ερχόμενο Γενάρη θα εισπράττει 990 ευρώ. Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα λαμβάνει 982 ευρώ.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ