Ειδήσεις

Ο οριστικός ΕΝΦΙΑ μέσα από αριθμούς και παραδείγματα

Ποιοι θα βρουν καινούργιο εκκαθαριστικό και ποιοι όχι. Ποιοι θα έχουν μείωση φόρου. Ποιοι θα πρέπει να κάνουν διορθώσεις. Ο τελικός ΕΝΦΙΑ μέσα από 6 παραδείγματα.

Το TheTOC.gr σας παρουσιάζει τον τελικό ΕΝΦΙΑ μέσα από αριθμούς και παραδείγματα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών για τις αλλαγές που επέρχονται με νομοθετική ρύθμιση στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα 1ο

Ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 120 τετραγωνικών δεν έχει άλλο ακίνητο στο όνομά του. Κλήθηκε να πληρώσει 600 ευρώ σε πέντε δόσεις.

Τι θα γίνει: Για αυτόν τον ιδιοκτήτη, δεν θα υπάρξει καινούργιο εκκαθαριστικό καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον υπολογισμό του φόρου. Θα χρειαστεί όμως να τυπώσει καινούργιο ειδοποιητήριο πληρωμής καθώς οι δόσεις αντί για πέντε των 120 ευρώ που εμφανίζονται στο αρχικό ειδοποιητήριο που έχει αναρτηθεί από την 1η Αυγούστου, θα γίνουν 6 των 100 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τουλάχιστον οι οκτώ στους 10 ιδιοκτήτες.

Παράδειγμα 2ο

Οικόπεδο στη Ρόδο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, εκτιμήθηκε έναντι 135.000 προκειμένου να προσδιοριστεί ο ΦΑΠ του 2013. Έκπληκτος ο ιδιοκτήτης του συνειδητοποίησε ότι η αξία με τη μεθοδολογία του ΕΝΦΙΑ, εκτινάχτηκε στα 520.000 ευρώ με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει φόρο 1260 ευρώ βάσει του εκκαθαριστικού που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου.

Τι θα γίνει: Θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο ο ιδιοκτήτης θα εκτυπώσει περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου. Η αξία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2013 (δηλαδή στα 135.000 ευρώ) οπότε ο φόρος θα μειωθεί από τα 1260 στα 240 ευρώ. Το αρχικό εκκαθαριστικό θα θεωρηθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Παράδειγμα 3ο

Οικόπεδο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών στα Μελίσσια (σ.σ ακόμη και σε κεντρικούς δήμους υπάρχουν περιοχές που παραμένουν εκτός) η αξία του ακινήτου με την μεθοδολογία του ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε στα 120.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης διαπίστωσε αισθητή μείωση σε σχέση με τον ΦΑΠ του 2013 καθώς με την περυσινή μεθοδολογία, η αξία είχε διαμορφωθεί στα 220.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει 192 ευρώ.

Τι θα γίνει: Τίποτα. Ο φόρος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα καθώς η αξία που αποτυπώθηκε στο εκκαθαριστικό του 2014 είναι και η χαμηλότερη που μπορεί να προκύψει. Το μόνο που θα αλλάξει για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε.

Παράδειγμα 4ο

Ανεργος με εισόδημα 7000 ευρώ έχει μόνο ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στο όνομά του. Χρωστάει στο δημόσιο 2500 ευρώ. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έβγαλε ότι κάνει να πληρώσει 480 ευρώ φόρο.

Τι θα γίνει: Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι δικαιούχοι έκπτωσης θα καλούνται να καταθέτουν αιτήσεις μείωσης του φόρου. Ο άνεργος πληροί τα κριτήρια επειδή το εισόδημά του είναι μικρότερο των 9000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος και η επιφάνεια του ακινήτου μικρότερη των 150 τετραγωνικών. Η αίτηση θα γίνει δεκτή και θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό με το οποίο ο άνεργος θα κληθεί να πληρώσει το 50% του φόρου δηλαδή 240 ευρώ.

Παράδειγμα 5ο

Ιδιοκτήτης έχει μια μονοκατοικία η οποία βρίσκεται στα «τούβλα» εδώ και 10 χρόνια. Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι είχε συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό του ημιτελούς ακινήτου, αυτό δεν ελήφθη υπόψη και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να είναι το ακίνητο αποπερατωμένο. Ο φόρος υπολογίστηκε στα 1000 ευρώ.

Τι θα γίνει: Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονοκατοικίας, θα υποβάλλει διορθωτική δήλωση Ε9 μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή διόρθωσης των λαθών. Θα πρέπει να δηλώσει ότι το ακίνητο εκτός από ημιτελές είναι και μη ηλεκτροδοτούμενο. Θα βγει νέο εκκαθαριστικό – χθες ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η νέα εκκαθάριση θα γίνει πριν εκπνεύσει η 5η δόση δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο. Ο φόρος θα μειωθεί από τα 1000 ευρώ στα 400 ευρώ.

Παράδειγμα 6ο

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου ξέχασε να αναγράψει τον όροφο στο Ε9. Στο εκκαθαριστικό φαίνεται ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο. Καλείται να πληρώσει 400 ευρώ.

Τι θα γίνει: Βλέποντας το κενό, η εφορία το συμπλήρωσε από μόνη της βάσει «παραδοχών». Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει και αυτός να κάνει διορθωτική δήλωση για να δηλώσει τον πραγματικό όροφο. Η διαφορά φόρου, θα είναι της τάξεως των 12 ευρώ καθώς το να βρίσκεται ένα ακίνητο στο 6ο προσαυξάνει τον φόρο κατά 3% συγκριτικά με το να βρισκόταν στο ισόγειο ή στον 1ο όροφο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου