Ειδήσεις

Μίκα Ιατρίδη :Δώστε ρεαλιστικές λύσεις για τον τομέα Υγείας στα νησιά μας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την πρόθεση της δημιουργίας Ομάδας Δράσης Υγείας για το Αιγαίο.

Στην ερώτηση της, η Μίκα Ιατρίδη παρουσιάζει τους εύλογους προβληματισμούς του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, ο οποίος θεωρεί, ότι μια τέτοια επιλογή δεν λύνει τα προβλήματα των νησιωτών – αντίθετα – είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει νέα.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, ζητά να ενημερωθεί, αν η εν λόγω εξαγγελία έγινε για λόγους επικοινωνιακούς και πίστωσης χρόνου, αν έχει κοστολογηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ενώ παραθέτει και σειρά προτάσεων του Ιατρικού Συλλόγου για την καλυτέρευση του τομέα υγείας στο Αιγαίο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Υπηρεσίες υγείας στα Δωδεκάνησα και δημιουργία Ομάδας Δράσης για το Αιγαίο».

Ο τομέας υγείας στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε όλο το Αιγαίο, νοσεί βαθύτατα. Οι παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και δεν δίνουν καμία λύση. Τα παραδείγματα είναι πολλά και έχουν αναφερθεί σε εκατοντάδες ερωτήσεις, που έχουν κατατεθεί.

Η συγκυβέρνηση, αντί να δώσει τις απαραίτητες λύσεις, εξήγγειλε μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, τη δημιουργία Ομάδας Δράσης για το Αιγαίο, μια Task Force (σαν του κυρίου Ράιχενμπαχ;).

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου όλης της νησιωτικής Ελλάδας, «η Ομάδα Κρούσης αναμένεται να στελεχωθεί με 60 – 80 γιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ θα έχει ως βάση της το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου της Αθήνας “ΚΑΤ”, το οποίο ως γνωστόν εφημερεύει καθημερινά. Η Ομάδα αυτή, θα μπορεί να μεταβαίνει σε νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη, αλλά θα έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταβαίνει σε νοσοκομεία του ΕΣΥ του Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει σε επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις».

Επειδή – σύμφωνα και με τον Ιατρικό Σύλλογο – με βάση τον πιο πάνω σχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται στον «περιστασιακό καλοκαιρινό εθελοντισμό και τις επισκέψεις διαφόρων ιατρικών ομάδων που δρουν αυτοβούλως ή χρηματοδοτούνται από διάφορα υπουργεία, καταστρατηγώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τους θεσμούς, που οι ίδιοι ψήφισαν, δεν λύνονται τα καθημερινά ιατρικά προβλήματα, αλλά μάλλον δημιουργούν νέα, αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια των νησιωτών μας».

Επειδή, «είναι αδύνατον, μέσα σε λίγες ώρες και πολλές φορές χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, να επιλέγουν θεραπείες για χρόνια νοσήματα, που χρήζουν τακτικής, ιατρικής παρακολούθησης».

Επειδή, «είναι αδύνατον, χωρίς να υπάρχει κανένα σταθερό σύστημα καταγραφής των εξεταζόμενων ασθενών, ώστε να υπάρχει μια επιστημονική συνέχεια και να αξιολογούνται διαχρονικά και μελλοντικά, από τους μόνιμους ιατρούς των νησιών που αυτή τη στιγμή, αλλά και τα τελευταία 4 χρόνια δεν υπάρχουν ή ακόμα από τις επόμενες εθελοντικές ομάδες, δημιουργώντας σύγχυση και αβεβαιότητα στους κατοίκους, γύρω από την κατάσταση της υγείας τους».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Η αναγγελία της δημιουργίας της Ομάδας Δράσης Αιγαίου, έγινε για την πίστωση πολιτικού χρόνου, από τη στιγμή που δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα του τομέα υγείας στα νησιά μας;
2. Έχει γίνει μελέτη, για τη δημιουργία αυτής της ομάδας και αν ναι, ποιο είναι το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης;
3. Γιατί δεν προχωρά στην πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, με την οποία προτείνεται η «δημιουργία ενός κέντρου Επιχειρήσεων Επειγουσών καταστάσεων και Τηλεϊατρικής με έδρα τη νήσο Ρόδο, για άμεσες παρεμβάσεις, τόσο σε επείγοντα, όσο και χρόνια περιστατικά, καθώς και την περιοδική επιστημονική εξέλιξη όλων των συναδέλφων, με συνεχιζόμενη εκπαίδευση & ενημερώσεις» και επιλέγεται το ΚΑΤ, το οποίο και δεν ανήκει στη Β΄ ΥΠΕ;
4. Μελετάται «η στελέχωση όλων των νησιών με υποχρεωτική διετή θητεία όλων των ειδικευμένων γενικών οικογενειακών ιατρών, μετά τη λήψη της ιατρικής τους ειδικότητας»;
5. Μελετάται «η διάθεση πόρων μέσω ΕΣΠΑ, φορολογικών κινήτρων , καθώς και επιδοτήσεις για ιατρικό εξοπλισμό, σε αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, για τη δημιουργία νέων Ιατρείων ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ στα νησιά του Αιγαίου»;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου