Πολιτιστικά

Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Laboratory- Rhodes

Για 2η χρονιά πραγματοποιείται στην Ρόδο το «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Laboratory- Rhodes» με εκλεκτές συμμετοχές.
Για το πρόγραμμα δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξανδρο Κολιάδη και την Προϊσταμένη Πολιτισμού του ΔΟΠΑΡ, κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη.
«Ο ΔΟΠΑΡ συνεχίζει δυναμικά το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, με δράσεις που προσπαθήσαμε να αγγίζουν όλο το φάσμα των Τεχνών. Δράσεις ποικίλες, με διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικές και ποιοτικές που πραγματοποιούνται σε όλο το νησί της Ρόδου. Μία από αυτές, είναι και το καθιερωμένο πλέον Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Laboratory- Rhodes (DLR) στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για μια ομάδα νέων Ρόδιων καλλιτεχνών, που αποφασίζει συνειδητά να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των παραστατικών τεχνών στο νησί της Ρόδου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Μανουκιάν, με στόχο την προβολή του Σύγχρονου Χορού σε επαγγελματικό επίπεδο, μέσω σεμιναρίων και παραστάσεων, καθώς και να ενισχύσει την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου. Ο στόχος του DLR για τη δημιουργία μιας γέφυρας πολιτισμού μεταξύ της Ρόδου και ευρωπαϊκών Ακαδημιών χορού επιτυγχάνεται φέτος και με περίσσια χαρά στις παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε και να συνεργαστούμε με την Ακαδημία και Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Sulzburg της Αυστρίας (SEAD). Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει από 1 έως 11 Αυγούστου 2022, εξασφαλίζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο θέαμα, εκπαίδευση και ευκαιρίες, καθιστώντας την Δωδεκάνησο με έδρα την Ρόδο κέντρο πολιτισμού και ανταλλαγής», δήλωσε η κα Τρυποσκούφη.

Ο κ. Κολιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ λέγοντας πως «Τα παιδιά έχουν τόσο την γνώση όσο και το πάθος γι αυτό που κάνουν. Γι αυτό συνεχίσαμε με στόχο να γίνει κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Στόχος μας είναι να έχει μεγαλύτερη απήχηση –όχι μόνον μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι πρέπει να επενδύσουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες και να τις στηρίζουμε, ως δημοτική αρχή, και ΔΟΠΑΡ. Είναι υποχρέωση όλων μας, αφού τα παιδιά είναι από την Ρόδο και θέλουμε να είμαστε δίπλα τους».
Τα σεμινάρια
Από 1 έως 10 Αυγούστου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα διεξαχθούν 4 στο σύνολο σεμινάρια σύγχρονου χορού στη Ρόδο για όλα τα επίπεδα από διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους της διεθνούς σκηνής.
Από αυτά τρία είναι σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού, καθώς και ένα δημιουργικό σεμινάριο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν μια χορογραφία υπό την καθοδήγηση χορογράφου, η οποία θα παρουσιαστεί στο τέλος του σεμιναρίου μπροστά σε κοινό.
Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ξεκινώντας από 7 ετών περιλαμβάνοντας ενήλικες, ερασιτέχνες, επαγγελματίες, ηθοποιούς, μουσικούς και όλους όσους τους ενδιαφέρει η κίνηση.
Πιο συγκεκριμένα, στο DLR#8 θα διδάξουν οι:
Kalli Tarasidou “Waving Movement & Concept” (Mέλος της Flying Steps για το Redbull fly illusion show)
Csenger K. Szabó & Fenia Chatzakou “Physical Alertness” (Απόφοιτοι της Ακαδημίας Χορού της Αυστρίας SEAD)
Alexandros El Greco “Organic Acrobatix” (Mέλος της Βέλγικης ομάδας Wim Vandekeybus)
Μαριτίνα Κατσιμπράκη “Stand Alone” (Απόφοιτος Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας)
BODHI PROJECT Repertoire Masterclass από τους χορευτές της ομάδας Andrea Givanovitch & Luisa Heilborn.
Μαρία Μανουκιάν – Masterclass “Inner Globe for Kids” (Απόφοιτος Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χορού Aerowaves).
Παράλληλα στις 8 και στις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν 2 επιμέρους masterclasses. Στις 8 Αυγούστου το “BODHI PROJECT Repertoire Masterclass” το οποίο αποτελεί ένα μάθημα σύγχρονης τεχνικής, διδασκαλία ρεπερτορίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ρεπερτόριο του BODHI απευθείας με τα μέλη της ομάδας.
Στις 10 Αυγούστου το “Inner Globe for Kids” Μαρία Μανουκιάν.
Το DLR on tour ήταν αυτή η συγκυρία που οδήγησε πολλά παιδιά μικρής ηλικίας να έρθουν σε πρώτη επαφή με τον χορό και το κινητικό λεξιλόγιο του inner globe δημιουργώντας μια νέα συνθήκη, αυτήν της δημιουργίας τμημάτων αποκλειστικά για παιδιά. Με την ευκαιρία αυτή στο φετινό DLR#8 θα δοθεί ένα masterclass που θα είναι “αφιερωμένο στους μικρούς μας χορευτές”.
Από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στο πλαίσιο του παραστατικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν 6 ημέρες παραστάσεων και δράσεων σύγχρονου χορού.
Στις 5 – 7 Αυγούστου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανοίξει στην αγαπημένη μας πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρμαδιές), όπου για τρεις συνεχόμενες ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν υπαίθριες μουσικοχορευτικές παραστάσεις.
Συμπεριλαμβάνονται κομμάτια επαγγελματιών χορευτών από την Αθήνα και δημιουργίες από Ρόδιους καλλιτέχνες σε συνεργασία με μουσικούς του νησιού, όπου κάθε βράδυ θα βλέπουμε διαφορετικά μικρά έργα. Θα συμμετέχουν επίσης νέοι Ρόδιοι δημιουργοί της πόλης οι οποίοι θα επιλεχθούν από το ανοιχτό κάλεσμα που ανακοινώθηκε.
Στις 9 με 11 Αυγούστου το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνεχίζεται πλέον στο ανοιχτό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ με μια μοναδική παράσταση με την διεθνή συμμετοχή της ομάδας BODHI PROJECT της Αυστρίας σε χορογραφία της Ελληνίδας χορογράφου Πατρίτσια Απέργη με τίτλο “Newtopia”.
Στις 10 Αυγούστου ένα τρίπτυχο με τον Alexandros El Greco και το έργο “Each Precious Moment”, τους Csenger K. Szabó & Φένια Χατζάκου με το έργο “Still Love” και την παρουσίαση του “Performance Project (Stand Alone)” από τους συμμετέχοντες του φετινού σεμιναρίου σε χορογραφία της Μαριτίνας Κατσιμπράκη.
Τέλος το φεστιβάλ κλείνει στις 11 Αυγούστου με την παράσταση “Bright Future” η οποία έκανε πρεμιέρα στο νησί μας σε χορογραφία Ευάγγελου Πουλίνα.
Κατά την διάρκεια όλου του φεστιβάλ θα περιφέρεται στους δρόμους της πόλης η περσόνα «Πάολα Γενικότερα». Μια διαδραστική performance της Ιουλίας Ζαχαράκη που θα εξελίσσεται σε διαφορά σημεία του κέντρου της Ρόδου. Μην διστάσετε να την δείτε, να την γνωρίσετε και να την ρωτήσετε από κοντά πληροφορίες για το φεστιβάλ!
Το πρόγραμμα
Πιο συγκεκριμένα, το παραστατικό μέρος του DLR#8 είναι:
-5-7 Αυγ. Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (κάθε βράδυ θα βλέπουμε διαφορετικά μικρά έργα σε συνεργασία με μουσικούς επι σκηνής). Ώρα έναρξης 21:00.
-9 Αυγ. “Newtopia” της ομάδας σύγχρονου χορού της Αυστρίας BODHI PROJECT σε χορογραφία της Ελληνίδας χορογράφου Πατρίτσια Απέργη. Ανοιχτό θέατρο Ρόδον, ώρα έναρξης 21:15.
-10 Αυγ. “Each precious moment” του Alexandros El Greco, “Still Love” των Csenger K. Szabó & Φένια Χατζάκου και την παρουσίαση του “Performance Project (Stand Alone)” από τους συμμετέχοντες του φετινού σεμιναρίου σε χορογραφία της Μαριτίνας Κατσιμπράκη.
Ανοιχτό θέατρο Ρόδον, ώρα έναρξης 20:00.
-11 Αυγ. “Bright Future” του Ευάγγελου Πουλίνα. Ανοιχτό θέατρο Ρόδον, ώρα έναρξης 21:15.
4-11 Αυγ. «Πάολα Γενικότερα» της Ιουλίας Ζαχαράκη. Μια διαδραστική performance όπου θα εξελίσσεται σε διαφορά σημεία του κέντρου της Ρόδου.
Για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, ώστε να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, το Dance Laboratory Rhodes σε συνεργασία με την Dodekanisos Seaways τους δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Ρόδο με 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια.
Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στο Βενετόκλειο Γήπεδο Μπάσκετ.
Οι υπαίθριες παραστάσεις στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 χουρμαδιές).
Οι παραστάσεις Θεάτρου στο Κινηματοθέατρον Ρόδον.
Για πληροφορίες, εγγραφές και κρατήσεις θέσεων: Τηλ. 6947633151 – 6972225145
FaceBook: Dance Laboratory – Rhodes Instagram:@dancelaboratoryrhodes Email: dancelaboratoryrhodes@gmail.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου