Τοπικές Ειδήσεις

Απορρίφθηκε προσφυγή ακυρότητας της προδικασίας του κατηγορούμενου για κατασκοπεία προς όφελος της Τουρκίας

Ακόμη ένα κεφάλαιο στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας προς όφελος της Τουρκίας με κατηγορούμενους τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο κι έναν 52χρονο, πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» εγράφη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Με βούλευμα που εξέδωσε συγκεκριμένα χθες το δικαστικό συμβούλιο έγινε τυπικά δεκτή και απορρίφθηκε κατ’ ουσίαν το αίτημα του πρώτου για την ακύρωση δύο απορριπτικών διατάξεων της Ανακρίτριας Ρόδου υποστηρίζοντας μάλιστα ότι παραβίασε υπερασπιστικά του δικαιώματα!
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης και πριν την διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, απεστάλησαν με το από 14.12.2020 έγγραφο από το Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας της Υ.Α. Ρόδου τα κατασχεθέντα πειστήρια (συσκευές κινητών, αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, ηλεκτρονικών υπολογιστών) για εξέταση στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και δη στο Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων και στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων, προκειμένου να προβεί διά των υπαλλήλων της σε φωτογράφιση και εργαστηριακή τους εξέταση, κάποια δε αποτελέσματα έχουν ήδη αποσταλεί, ενώ εκκρεμεί η αποστολή και των τελευταίων αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη αποσταλεί η από 11.1.2020 έκθεση επισκόπησης-ανάλυσης και η από 7.1.2021 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, ενώ αναμένεται η σύνταξη και αποστολή και των λοιπών εκθέσεων εξέτασης των πειστηρίων που απεστάλησαν.
Παρά το γεγονός ότι δεν διετάχθη πραγματογνωμοσύνη από την Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Ρόδου, αλλά η εξέταση των πειστηρίων παραγγέλθηκε από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα και διεξάγεται στα αρμόδια εργαστήρια της Δ.Ε.Ε. η οποία μάλιστα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της, ο 35χρονος, προσωρινά κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου, ενεχείρισε το από 26.4.2021 έγγραφο απευθυνόμενο προς την Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Ρόδου με το οποίο της γνωστοποιούσε τον διορισμό τεχνικού συμβούλου ζητώντας από αυτήν αναρμοδίως (καθώς δεν ήταν το όργανο που διόρισε πραγματογνώμονες) να επιτραπεί στον τεχνικό σύμβουλο του κατηγορουμένου να παρίσταται στις εργασίες του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε., να λάβει αντίγραφα των ψηφιακών πειστηρίων και να τα εξετάσει, ως και αντίγραφο της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης και των εγγράφων που την συνοδεύουν.
Η Ανακρίτρια απέρριψε την 9.6.2021 το αίτημα του κατηγορουμένου με την αιτιολογία ότι δεν παραγγέλθηκε από την ίδια η διεξαγωγή της πραγματογνωμοσύνης ώστε να δύναται να γίνει ενώπιόν της η γνωστοποίηση του διορισμού τεχνικού συμβούλου, ενώ απέρριψε με την ίδια αιτιολογία και το από 8.6.2021 αίτημα του κατηγορουμένου να διαβιβάσει την απορριπτική απάντησή της στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε., προκειμένου αυτοί να επιτρέψουν στον τεχνικό του σύμβουλο να λάβει τα αναγκαία αντίγραφα.
Ο κατηγορούμενος διατείνεται ότι λόγω της άρνησης της Ανακρίτριας να αποδεχθεί τα αιτήματά του αυτά, προσεβλήθηκαν τα υπερασπιστικά του δικαιώματα και παρήχθη έτσι απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας. Ζητά δε διά της παρούσης την κήρυξη της ακυρότητας των απορριπτικών διατάξεων της κ. Ανακρίτριας προκειμένου να διαταχθεί η ίδια να αποδεχθεί τον διορισμό του τεχνικού του συμβούλου.
Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι ορθώς η κ. Ανακρίτρια απέρριψε τα αιτήματα του κατηγορουμένου και δεν προσέβαλε κανένα υπερασπιστικό του δικαίωμα.
Θυμίζουμε ότι με άλλο βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου παρατάθηκε μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2021 η προσωρινή κράτηση των κατηγορούμενων.
Οι δύο κατάσκοποι, κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.
Κρίθηκαν την 21η Δεκεμβρίου 2020 το βράδυ, προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους.
Θυμίζουμε επίσης ότι κατά την εργαστηριακή εξέταση των δύο συσκευών τύπου smartphone των κατηγορούμενων εντοπίστηκαν γραπτά μηνύματα «SMS», επαφές, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, το ιστορικό κλήσεων, συνδέσεις με ασύρματη τεχνολογία «wifi» και «bluetooth», μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, καταχωρήσεις ημερολογίου, η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook» και «whatsapp», στοιχεία λογαριασμών χρήστη, κωδικοί πρόσβασης κ.α.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου προκύπτει ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος.
Βρέθηκε πλήθος μεταξύ τους συνομιλιών με μηνύματα στα τούρκικα κυρίως σε διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας. Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex στο κινητό που ανήκει στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου