Ρεπορτάζ

Χωματερή κοντά στην Ακρόπολη της Λίνδου!

Την παρέμβαση της ΚΒ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκάλεσε η ύπαρξη παράνομης χωματερής πλησίον μιας εκ των 25 καλύτερων παραλιών της Ευρώπης, στο λιμανάκι της Λίνδου, εντός των ορίων του μνημείου, που συγκεντρώνει τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών της Ρόδου κάθε χρόνο.

Στην αναφορά που υποβλήθηκε την 15η Απριλίου 2014 στο Δήμο Ρόδου, που ακόμη δεν έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της απαράδεκτης και επικίνδυνης αυτής κατάστασης, επισημαίνονται τα εξής:
«Σε πρόσφατη αυτοψία αρχαιολόγου της Εφορείας μας, και παρά την τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον κ. Γ. Ε. αλλά και το έγγραφο που σας είχαμε αποστείλει στις 11-2-2014, με λύπη διαπιστώσαμε ότι στο πλάτωμα πάνω από το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, σε άμεση οπτική επαφή με την Ακρόπολη της Λίνδου, εξακολουθεί να λειτουργεί αυθαίρετη χωματερή, στην οποία απορρίπτονται, ακόμη και σήμερα, σκουπίδια και μπάζα από oικoδoμικές εργασίες.

Επιπρόσθετα, στις 9-4-2014, ημέρα της νέας αυτοψίας, έγινε αντιληπτό φορτηγάκι του Δήμου να απορρίπτει κλαδιά στο ίδιο χώρο, ενώ ο όγκος των σκουπιδιών ήταν εμφανώς αυξημένος σε σχέση με την αυτοψία του Φεβρουαρίου 2014.
Η παραπάνω άτυπη χωματερή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού Χώρου Λίνδου και λειτουργεί αυθαίρετα, χωρίς οποιαδήποτε έγκριση της Υπηρεσίας μας.

Παράλληλα, είναι ορατή από την Λινδιακή Ακρόπολη, προσβάλλοντας βάναυσα τόσο το ίδιο το Αρχαίο Μνημείο όσο και την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, προκαλώντας τους έτσι άμεση και έμμεση βλάβη, γεγονός που επιφέρει ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 10 (παρ. 1) και 56 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002.

Για τους λόγους αυτούς και σύμφωνα με το άρθρο 1 της Υ.Α. «Μεταβίβαση, αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γενικής Διεύθυνσης Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού» (ΦΕΚ 180/Β/30-1-04), σας καλούμε να απομακρύνετε άμεσα τα απορρίμματα και να προβείτε στην πλήρη αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του μορφή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου