Ειδήσεις

Αρχίζει σήμερα ο μαραθώνιος των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Το φαινόμενο της έλλειψης ανθρωπισμού στο θέμα της Έκθεσης

Πρεμιέρα σήμερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι 105.000 μαθητές από όλη τη χώρα που λαμβάνουν μέρος θα διαγωνιστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Πάνω στο δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου «Ο σύγχρονος άνθρωπος» κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι τη σκέψη τους για τον Ανθρωπισμό στην Νεοελληνική Γλώσσα, την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η εκπομπή των θεμάτων έγινε κανονικά στις 9 το πρωί και διεξήχθη χωρίς απρόοπτα.

Οι υποψήφιοι δίνουν αγώνα για 70.305 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Τη μάχη των Πανελλαδικών θα δώσουν 1.375 απόφοιτοι λυκείων από τη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού μας.

Από αυτούς οι 594 προέρχονται από την Τεχνολογική Κατεύθυνση, οι 225 από την Θετική και οι 556 από την Θεωρητική Κατεύθυνση.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εύχομαι στα παιδιά να έχουν καλή επιτυχία. Να γράψουν με ψυχραιμία και να μην διακατέχονται από άγχος για τις επιδόσεις τους», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης και πρόσθεσε πως σε όλο το νομό θα λειτουργήσουν 22 εξεταστικά κέντρα.
Η μετάδοση των θεμάτων στους διαγωνιζόμενους θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας με τη χρήση του συστήματος VBI.

Αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσουν στο υπουργείο Παιδείας τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) και η τριμελής εισηγητική επιτροπή των θεμάτων.
«Ζητώ από τους αποφοίτους των Λυκείων που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις να προσέχουν πάρα πολύ, να είναι γεροί και να γράφουν αυτά που γνωρίζουν. Από τους γονείς των παιδιών ζητώ να είναι ψύχραιμοι», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Οι εξετάσεις θα αρχίζουν, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδομαρκάκης, στις 8.30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, πλην των Σχεδίων -Ελεύθερου και Γραμμικού- που είναι έξι ώρες, και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων που είναι περίπου 20 λεπτά.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου, μπλε στιλό, γομολάστιχα και τα απαραίτητα όργανα (π.χ. διαβήτης) για το κάθε μάθημα. Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, διορθωτικά (blanco) και αριθμομηχανές αλλά μόνο νερό.

«Κάνω έκκληση να μην πάνε οι μαθητές να δώσουν εξετάσεις με κινητά. Οι διαδικασίες φέτος είναι πολύ αυστηρές. Αν εντοπιστούν υποψήφιοι ακόμη και με κλειστά κινητά θα έχουν συνέπειες και τα γραπτά τους θα μηδενιστούν. Ζητώ από τους γονείς να κρατήσουν τις συσκευές μακριά από τα σχολεία», συνέστησε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Πανέτοιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων δήλωσαν και τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Παιδείας.

Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου για τα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής) και στα ειδικά μαθήματα.

Η Α’ Λυκείου
Συνολικά 9.042 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ τάξης σε όλους τους τύπους Λυκείων, στη μορφή με την οποία θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις, περιλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η Τράπεζα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα παραμένει ανοικτή συνεχώς.

Τα θέματα ανά μάθημα κυμαίνονται από 250 έως 500, και με βάση το νέο σύστημα, από αυτά θα επιλεγεί το 50% αυτών που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου, των ειδικών τύπων Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνικό, Μουσικό, Εκκλησιαστικό) και του ΕΠΑΛ καθώς και της Β΄ Τάξης Εσπερινού ΓΕΛ. Το άλλο 50% θα το επιλέξουν οι καθηγητές που διδάσκουν τα μαθήματα σε κάθε σχολείο.
Οι εξετάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 29 Μαΐου, και ήδη άρχισε η περιήγηση των μαθητών και των καθηγητών στην Τράπεζα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου