Ειδήσεις

Σε φάσεις το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς

Σε διαδοχικές φάσεις προετοιμάζεται το restart της τουριστικής αγοράς και η προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας. Στη “ζυγαριά” φορέων και επιχειρηματιών του Τουρισμού μπαίνουν δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα: αφενός η υγειονομική ασφάλεια και η διαχείριση πιθανών εισερχόμενων κρουσμάτων όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αφετέρου η ανάγκη για επαναφορά της ταξιδιωτικής ροής και των τουριστικών εσόδων (σημειώνεται πως πέρσι οι εισπράξεις από τον Τουρισμό άγγιξαν τα άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ και καταγράφηκαν 31,3 εκατ. αφίξεις, με την συνολική έμμεση προσφορά στο ΑΕΠ να φτάνει το 30%).

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, δείχνει να έχει “κλειδώσει” το σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων, αρχικά αυτών δωδεκάμηνης λειτουργίας από τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο των εποχικών εποχιακών τουριστικών καταλυμάτων.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, αργότερα δηλαδή από το συνηθισμένο αλλά εγκαίρως για τις περιόδους αιχμής.

Σε κάθε περίπτωση, κομβικής σημασίας θα είναι οι αποφάσεις για τις αερομεταφορές, οι συνθήκες που θα επικρατούν στις πτήσεις και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι αεροπορικές εταιρείες. Επιπλέον το πλαίσιο ασφαλείας που θα διέπει τα ξενοδοχεία και την τουριστική βιομηχανία. Τρίτον, οι συμφωνίες των tour operators με τους ξενοδόχους σε επίπεδο τιμών για την επανέναρξη της ροής από το εξωτερικό.

Ως προς το τελευταίο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πάρει “φωτιά” οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών πάνω σε θέματα τιμών και αποζημίωσης των κρατήσεων, όταν ανοίξει και πάλι η τουριστική αγορά. Οι tour operators ζητούν μεγάλες εκπτώσεις στα ταξιδιωτικά πακέτα για να μπορέσει να υπάρξει κάποια ζήτηση, και οι ξενοδόχοι ζητούν  την πληρωμή των κρατήσεων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την άφιξη του κάθε πελάτη.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας

Δεδομένη θεωρείται η επιβολή κανόνων στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αλλά και σε μέρη με υψηλή συγκέντρωση. Αναμένονται, πιο συγκεκριμένα, ρυθμίσεις για τα καταλύματα με μεγάλο αριθμό δωματίων, πόσος κόσμος θα επιτρέπεται στις πισίνες, πως θα λειτουργούν οι μπουφέδες πρωινού και γευμάτων, ποιες θα είναι οι αποστάσεις στις παραλίες και στα τουριστικά λεωφορεία, πόσοι επισκέπτες θα επιτρέπονται στα μουσεία και στους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους.

Χαρακτηριστικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ, σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Τουρισμού ζητά θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την άφιξη ή άλλη μέθοδος ελέγχου, ελάχιστη προσωπική επαφή μεταξύ πελατών και εργαζομένων, check-in και τα check-out χωρίς παρουσία προσωπικού, διακοπή της υπηρεσίας δωματίου, μείωση των περιεχόμενων των δωματίων, όπως τα μίνι μπαρ, πρωινό αλά καρτ, ραντεβού για τη χρήση του γυμναστηρίου κ.ά. Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων από την πλευρά της ζητά τα υγειονομικά μέτρα που θα τεθούν να είναι ανάλογα της μορφής και των χαρακτηριστικών της κάθε τουριστικής επιχείρησης.

Επίσης σημαντικό είναι τι θα γίνει τελικά με το “υγειονομικό διαβατήριο”, εάν θα είναι απαραίτητο, πότε θα γίνεται και αν θα είναι απαραίτητο και κατά την έξοδο από τη χώρα.

Πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου