Με τις ευλογίες και τις ευχές του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου έφτασε στη Νίσυρο την Πέμπτη το απόγευμα με πλοίο από την Κω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ναθαναήλ μεταφέροντας το Άγιο Φώς στο νησί.

Στο λιμάνι του νησιού έγινε η επίσημη υποδοχή από το Βουλευτή Δωδ/σου κ. Μάνο Κόνσολα όπου βρίσκόταν στο νησί, από το Δήμαρχο του νησιού κ. Νικόλαο Καρακωνσταντίνο, από τον Διοικητή της ΔΑΝ Νισύρου, τον Διευθυντή του Αστυνομικού Σταθμού, και το Λιμενάρχη του νησιού ακόμα στρατιωτικό άγημα απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές και στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στο Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας όπου εψάλει αναστάσιμος εσπερινός.

Την επόμενη μέρα περίπου στις 7 το πρωί ξεκίνησε η λιτανεία της εικόνας της Παναγιά της Σπηλιανής από το μοναστήρι σε όλο το νησί όπου τη συνόδευε και ο Μητροπολίτης μας. Αρχικά η εικόνα και οι «συνοδοί» της πήγαν στον Εμπορειό και αφού τέλειωσε η λειτουργία γύρισαν όλα τα σπίτια του χωριού και πραγματοποιήθηκε δέηση στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια σειρά έχουν τα Νικιά όπου και εκεί η εικόνα γύρισε όλα τα σπίτια του χωριού και στη συνέχεια όλοι που συνόδευαν την Σπηλιανή κάθισαν για φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.

Το μεσημέρι περίπου στις 2 ξεκίνησε η μεγάλη πομπή με κατεύθυνση το Μανδράκι. Προπορεύονταν τα μηχανάκια, ακολουθούσε το λεωφορείο με την εικόνα της Σπηλιανής και έπονταν τα αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια της πομπής η εικόνα της Σπηλιανής μπήκε στη στρατιωτική μονάδα της Νισύρου όπου Της αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές και στη συνέχεια δέηση έγινε στην περίοχή ευρέσευως της εικόνας Της «Στου Βρετού» όποως ονομάζεται. Όταν πλέον έφτασαν στο Μανδράκι άρχισε η λιτανεία και στο χωριό.

Η Σπηλιανή μας μπήκε σε όλα τα σπίτια του χωριού που την περίμενα ανοιχτά, οι νοικοκυρές με θυμιατά στα χέρια Την προυπαντούσαν, όλες οι καμπάνες από τα εκκλησάκια χτυπούσαν χαρμόσυνα και οι νεολαία του νησιού σήκωνε στους ώμους της την εικόνα Της. Αργά το βράδυ και αφού η εικόνα της Σπηλιανής μπήκε και ευλόγησε όλα τα σπίτια του χωριού κατευθύνθηκε στο μοναστήρι Της. Στην είσοδο του κάστρου πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη στη Νίσυρο «ευχή», όπου προεξήχε ο Μητροπολίτης μας μαζί με όλους του κληρικούς του νησιού, η δέηση υπέρ υγείας όλων των κατοίκων και των απανταχού της γης Νισύρίων και γενικότερα όλου του κόσμου . Αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική για όλους μας εδώ στη Νίσυρο αφού ο κόσμος περιμένει με αγωνία αυτή τη στιγμή όλο το χρόνο αρκετοί από του απόδημους Νισύριους μιλούν στο τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή για να ακούσουν την «ευχή» με την ευχή του χρόνου να είναι στη Νίσυρο…

Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά πέφτουν βροχή και κάνουν τη νύχτα μέρα κυριολεκτικά. Μετά με πομπή ξανά κατευθύνονται στο καθολικό του μοναστηριού ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» και γίνεται η απόλυση. Τέλος ο μητροπολίτης μας ευλόγησε την τράπεζα που προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς.

Η Παρασκευή της Λαμπρής είναι από τις σημαντικότερες ημέρες της Νισύρου. Οι όπου γης Νισύριοι αναπολούν αυτή τη μέρα και έρχονται στο μυαλό τους οι εικόνες από όταν ήταν και αυτοί και γύριζαν με την Σπηλιανή. Τέλος είναι άξιο προσοχής ότι και η νέοι του νησιού ακολουθούν και λιτανεύουν την Σπηλιανη από πολύ πρωί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εποχή μας.

(amen.gr)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ