Ειδήσεις

Η Ελλάδα επιστρέφει στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία

Γιατί επέλεγε τόσα χρόνια το Χολυγουντ και μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής την Κροατία , την Ουγγαρία και άλλες χώρες και όχι την Ελλάδα που «διαθέτει ένα υπέροχο φυσικό πλατό» όπως λέει ο υπουργός Νίκος Παππάς και ιδανικό φως όπως θα προσθέταμε εμείς; Πολύ απλά γιατί οι διαδικασίες ήταν απαγορευτικές. Ζήσαμε πρόσφατα το παράδειγμα του ριμέικ του σίκουελ του επιτυχημένου μιούζικαλ με τίτλο «Mamma Mia: Here We Go Again». Ενώ οι παραγωγοί ήθελαν να επιστρέψουν στη Σκιάθο και την Σκόπελο όπου γυρίστηκε η πρώτη version , τελικά κατέληξαν στην Κροατία εξαιτίας έλλειψης φορολογικών και οικονοµικών κινήτρων αλλά και  γραφειοκρατικών εµποδίων.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής βάζει τέλος στη δυσκαμψία που έχει στερήσει πολλά εκατομμύρια στη χώρα, με νόμο που παρουσιάστηκε χθες και με αφορμή τον οποίο μιλάμε σήμερα με τον Λευτέρη Κρέτζο Γενικό Γραμματέα ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τα 75 εκατομμύρια που διαθέτει το κράτος από τα αναπτυξιακά κονδύλια περιμένουν παραγωγούς και σκηνοθέτες να τα διεκδικήσουν. «Προσφέρουμε 75 εκατομμύρια που θέλουμε να απορροφηθούν. Θέλουμε να έρθετε να τα πάρετε, διότι αν τελειώσει αυτός ο πρώτος κύκλος, υπάρχουν 375 ακόμη» δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτζος, ο οποίος όπως μάς είπε αυτήν τη φορά θα πάει στις Κάννες, έχοντας όλα τα εφόδια να διεκδικήσει για τη χώρα μας το μερίδιο που της αντιστοιχεί στον χώρο των διεθνών παραγωγών.

Να προσθέσουμε ότι το νομοσχέδιο αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών. Άκουσαμε μάλιστα πως με ιδιαίτερη θέρμη το υποδέχτηκε ο κος  Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος εδώ και καιρό,  έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Film Office, που συνεργάζεται με το Hellenic Film Office, συνεταιρισμό ιδιωτικών εταιρειών με μεγάλη πείρα στον οπτικοακουστικό τομέα, που έγινε ακριβώς με σκοπό να εξυπηρετεί ξένες παραγωγές που κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας.

Με μεγάλη έκπληξη είδαν χθες κινηματογραφιστές και παραγωγοί, να εκπληρώνεται ένα χρόνιο αίτημά τους. Η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε έμπρακτα να δείξει , πως είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο και ως μέσο βιομηχανίας και όχι μόνο ως μέσο πολιτισμού,  με νόμο που ψηφίστηκε και ο οποίος θα επιτρέψει την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών. Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο υπουργός Νίκος Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, πριν ενημερώσουν χθες το βράδυ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ένα κατάμεστο αμφιθέατρο που το αποτελούσαν παραγωγοί , ηθοποιοί , δημοσιογράφοι και  στελέχη των ΜΜΕ, είχαν παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο σε πρέσβεις και θεσμικούς εκπροσώπους ξένων χωρών.

Ρωτήσαμε πως εγκρίθηκε από τους θεσμούς το ποσό των 75 εκατομμυρίων που θα δοθεί αυτή τη χρονιά στη στήριξη των παραγωγών «Πρόκειται για αναπτυξιακό μέτρο, δεν έχει σχέση με φοροαπαλλαγές» ήταν η απάντηση. Τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Λευτέρης Κρέτσος , έδωσαν ξανά και ξανά έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας. «Η Ελλάδα, εκτός από φιλόξενη χώρα, διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που της ανοίγονται από την οπτικοακουστική βιομηχανία.» λέει ο Λ. Κρέτσος ενώ επανήλθε πολλές φορές στην κατ’ιδίαν συζήτηση που κάναμε , στις δυνατότητες που θα δοθούν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

 

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου