Ειδήσεις

Με διαδικασίες εξπρές ο νόμος περί ιθαγένειας

Με αποφασιστικά βήματα αποκαθίσταται η νομιμότητα στο θέμα της κράτησης μεταναστών. Συνολικά 357 άνθρωποι θα έχουν απελευθερωθεί έως σήμερα από τις άθλιες συνθήκες των κέντρων κράτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Συγκεκριμένα, 15 γυναίκες αποχωρούν σήμερα από τον χώρο κράτησης στο Ελληνικό, από όπου ήδη άλλες 4 εξήλθαν τις τελευταίες ημέρες. Από την Αμυγδαλέζα έχουν απελευθερωθεί 137 άνθρωποι, εκ των οποίων 27 παιδιά που μεταφέρθηκαν σε μονάδες φιλοξενίας στον Βόλο. Από την Ξάνθη ελευθερώθηκαν 12 αιτούντες άσυλο, από το Παρανέστι 41, από το φυλάκιο του Εβρου 17 και από το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο 128 άνθρωποι. «Πρώτοι βγαίνουν αυτοί που έχουν αιτηθεί άσυλο και σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι ελεύθεροι. Θα ακολουθήσουν ανήλικοι και ευάλωτες ομάδες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

Προστασία στα ανήλικα

Ως προτεραιότητες η κ. Χριστοδουλοπούλου έθεσε την παροχή αυξημένης προστασίας στα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονταν στα κέντρα κράτησης. Προανήγγειλε νέες δομές προστασίας που δεν θα αναγκάζουν τα παιδιά να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Στηλίτευσε το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβη, αν και ήταν υποχρεωμένη, στη δημιουργία 2.500 θέσεων φιλοξενίας μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη, με συνέπεια η χώρα να καλείται σε απολογία στις 12 Μαρτίου στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «Η προηγούμενη κυβέρνηση όσα κονδύλια απορροφούσε τα κατεύθυνε στα κέντρα κράτησης. Προτεραιότητα της Ευρώπης είναι τα κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Αναφερόμενη στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, ενημέρωσε ότι θα ληφθεί υπόψη η απόφαση του ΣτΕ, «γιατί δεν θέλουμε να νομοθετήσουμε στον “αέρα”». Το νομοσχέδιο δεν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση «γιατί θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα γρήγορα. Θα το εμφανίσουμε στη Βουλή μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», είπε η ίδια.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι όταν φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους ΑΝ.ΕΛΛ.», συμπληρώνοντας ότι «εάν το καταψηφίσουν, υπάρχουν και οι πολιτικές δυνάμεις που ξέρουμε ότι θα το στηρίξουν».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στις αρμοδιότητες της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής θα περάσουν όλες οι σχετικές πολιτικές υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξης: Υπηρεσία Ασύλου, Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Αρχή Προσφυγών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου