Ειδήσεις

Ανοικτή επιστολή Παύλου Πανηγύρη προς την γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Ο πρώην δήμαρχος Μεγίστης κ. Παύλος Πανηγύρης απευθύνει την ακόλουθη ανοικτή επιστολή προς την γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου:

Κυρία Γεν. Γραμματέα,
Διαμαρτύρομαι έντονα για την έκδοση της Διαπιστωτικής Πράξης με Α.Π.12249/821 από εσάς, η οποία πράξη βασίστηκε σε παράνομες διαδικασίες και δεν ακολούθησαν οι νόμιμες, ως προς την εκλογή του δημοτικού συμβούλου που θα εκτελεί χρέη δημάρχου στον Δήμο Μεγίστης λόγω αργίας του μέχρι χθες εκτελούντος τα χρέη αυτά Αχλαδιώτη Γεωργίου.

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 87/07.06.2010 και στο άρθρο 60, εξηγεί ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν για την εκλογή του νέου Δημάρχου. Την άποψη αυτή έχει και ο Πάρεδρος της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και που δυστυχώς εσείς δεν τη λάβατε υπόψη σας, επιβραβεύοντας παράνομες διαδικασίες στηριζόμενη σε άλλο άρθρο του 2006.
Σας ενημερώνω τι λέει το άρθρο 60 του Ν.3852/2010 για την εκλογή του νέου Δημάρχου.

Άρθρο 60
Εκλογή νέου δήμαρχου

1. Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προ- τιμήσεως και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δήμαρχο.

Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως.

2. Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτεί η παράγραφος 1 γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Ό- λες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την εκλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά.

3. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.

4. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, διενεργείται τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία εκλέγεται αυτός που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

5. Κάθε απόφαση σχετική με την εκλογή του δημάρχου υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) ημερών στον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή ενός δημότη δήμου ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του δημάρχου, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέξουν τον δήμαρχο πέντε (5) ημέρες μετά την περιέλευση της ακυρωτικής αποφάσεως στο δήμο.

6. Αν αυτός που έχει εκλεγεί δήμαρχος αποποιηθεί την εκλογή του, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση των αρχών του δήμου, μετά την εγκατάστασή τους και μέχρι να εκλεγεί νέος δήμαρχος, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 4, τα καθήκοντά του εκτελεί, ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους στο πολυπληθέστερο διαμέρισμα και, σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Η προθεσμία της παραγράφου 1 για την εκλογή νέου δημάρχου αρχίζει από την ημερομηνία εγκατάστασης των αρχών του δήμου. Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου ο Ελεγκτής Νομιμότητας εκδίδει διαπιστωτική πράξη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ όπως εξηγήστε μας γιατί επιβραβεύσατε παράνομες ενέργειες που δεν ακολούθησαν οι δημοκρατικές διαδικασίες της εκλογής του νέου Δημάρχου και ανακηρύξατε Δήμαρχο εν μία νυκτί κάποιον που δεν ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο και που δεν δόθηκε το δημοκρατικό δικαίωμα σε άλλον δημοτικό σύμβουλο να διεκδικήσει την θέση του Δημάρχου Μεγίστης.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω παρότι υπήρχε ένσταση μου επί της διαδικασίας, η απόφαση σας αυτή δεν έγινε σε πέντε ημερολογιακές ημέρες, αλλά σε τέσσερεις, επομένως η απόφαση είναι πολλαπλώς άκυρη.

Παύλος Πανηγύρης
Δήμαρχος Μεγίστης
(προσωρινά σε αργία)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου