Ειδήσεις

Παρέμβαση Μ. Κόνσολα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μανιάτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, με αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο Βουλευτής στην ερώτησή του, παραθέτοντας στοιχεία από τη Ρόδο και την Κω, επισημαίνει ότι η μετάθεση της αρμοδιότητας για την αδειοδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο ΥΠΕΚΑ, αντί των Διευθύνσεων Πολεοδομίας των Δήμων, συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έλαβαν άδεια αδειοδότησης και εγκατάστασης.
Ο κ. Κόνσολας ζητά να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη χωροθέτηση και να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, να διαμορφώσει το χωροταξικό πλαίσιο σε κάθε δήμο, εντός του οποίου θα μπορούν να εγκαθίστανται οι άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά, επίσης, να ενταθούν οι έλεγχοι μέτρησης της ακτινοβολίας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στις νησιωτικές περιοχές που υπάρχουν εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: ”Νέο πλαίσιο χωροθέτησης για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και εντατικοποίηση των ελέγχων μέτρησης της ακτινοβολίας στις νησιωτικές περιοχές”

Κύριε Υπουργέ,

Η μετατόπιση της αρμοδιότητας για την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τους Δήμους στο ΥΠΕΚΑ, έγινε για λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως είχε επισημανθεί αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του όλου πλαισίου.
Σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και η Κως, η μετατόπιση της αρμοδιότητας στο ΥΠΕΚΑ συνδέθηκε με την αύξηση του αριθμού αδειοδοτήσεων.
Το 2013 στη Ρόδο υπήρξε έγκριση εγκατάστασης για 29 νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενώ το 2012 δόθηκαν 15 άδειες.
Μέσα σε 17 χρόνια, από το 1994 έως το 2011, που η αρμοδιότητά ήταν στους δήμους, είχαν δοθεί μόνο 58 άδειες από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου.
Υπάρχει εύλογη ανησυχία στους πολίτες έστω και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το νόμιμο της διαδικασίας αλλά και για τους ελέγχους που αφορούν στη δημόσια υγεία.
Απαιτούνται αλλαγές στο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία.
Το ΤΕΕ σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση μπορεί να διαμορφώσει το χωροταξικό πλαίσιο σε κάθε δήμο, εντός του οποίου θα μπορούν να εγκαθίστανται κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, που σχετίζονται με πολεοδομικά ζητήματα ή ζητήματα δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πρέπει να αυξήσει τη συχνότητα των ελέγχων μέτρησης της ακτινοβολίας στις νησιωτικές περιοχές. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι μετακινήσεις κοστίζουν και γι’ αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξουσιοδοτημένα συνεργεία σε κάθε περιοχή, ίσως και με την εποπτεία του ΤΕΕ.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Πόσες νέες άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, δόθηκαν από την ημέρα που η αρμοδιότητα πέρασε στο ΥΠΕΚΑ.
2. Εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου σε ζητήματα χωροταξίας, με την εκπόνηση μελετών, με συνεργασία ΤΕΕ και αυτοδιοίκησης, σε κάθε δήμο για τη διαμόρφωση του χωροταξικού πλαισίου, εντός του οποίου θα μπορεί να γίνεται εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
3. Ποια είναι η συχνότητα ελέγχων μέτρησης της ακτινοβολίας στις νησιωτικές περιοχές και αν προτίθεται το Υπουργείο να δώσει εντολή στην ΕΕΑΕ να εντατικοποιήσει τους ελέγχους ή να πραγματοποιούνται έλεγχοι από εξουσιοδοτημένα συνεργεία με την εποπτεία του ΤΕΕ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου