Ειδήσεις

Η «Όμικρον» ρίχνει στο 54% τις πληρότητες στις αεροπορικές και 20% την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Με πτώση στις πληρότητες των αεροσκαφών και μείωση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια σε διψήφιο ποσοστό συνοδεύεται η εξάπλωση του στελέχους «Όμικρον» στην Ευρώπη, με τον αντίκτυπο στα ταξίδια να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τις απώλειες βιώνει ήδη και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου σύμφωνα με πηγές της αεροπορικής αγοράς, ήδη μέσα στο Δεκέμβριο, με την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, διαπιστώνεται κάμψη στη διεθνή κίνηση και άνοιγμα εκ νέου της «ψαλίδας» ως προς τη σύγκριση με το 2019, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία. Kι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο αμέσως προηγούμενος μήνας, ο Νοέμβριος είχε τις καλύτερες επιδόσεις με μικρότερη την «ψαλίδα» και με το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019  στο μείον 26,9% συνολικά (μείον 31,6% για τη διεθνή κίνηση), σε σύγκριση με το μείον 29,7% του αμέσως καλύτερου μήνα, του Οκτωβρίου του 2021 (μείον 33,5% για τη διεθνή κίνηση) σε σύγκριση πάντα με το ‘’κανονικά’’ 2019. Μία ακόμη διαπίστωση από πλευράς της αεροπορικής αγοράς είναι και το ότι αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό των ταξιδιωτών από το εξωτερικό που επέσπευσαν την επιστροφή τους.

Στις πρώτες εκτιμήσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε σχέση με τις επιπτώσεις από την «Ομικρον» προχώρησε και η ACI Europe, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης μετρώντας τα νούμερα από 40 αεροδρόμια σε 25 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, για το διάστημα που ακολούθησε την 24η Νοεμβρίου, μετά τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη Νότιας Αφρική για το νέο στέλεχος. Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω εκτιμήσεις, για τις επόμενες τρείς εβδομάδες έως και λίγο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, η πτώση της επιβατικής κίνησης στα αεροπορικά αεροδρόμια εκτιμάται στο 20%, ενώ οι πληρότητες στις πτήσεις από και προς την Ευρώπη επίσης μειώθηκε από το 66% στο 54%. Ωστόσο η εβδομάδα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων φαίνεται ότι «τσίμπησε» ελαφρώς ως προς την αεροπορική κίνηση σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 9% λόγω των ταξιδιωτών που ταξίδεψαν για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σημειωτέον ότι μία ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος σε σχέση με την «Ομικρον’» αναδείχθηκε και το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου χιλιάδες ταξιδιώτες παγκοσμίως έλαβαν την τελευταία στιγμή ότι ακυρώνονται οι χριστουγεννιάτικες πτήσεις τους την Παρασκευή και το Σάββατο λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων, μεταξύ των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες. Ο αριθμός των ακυρώσεων παγκοσμίως από το πρωί της Παρασκευής έως και την Κυριακή ξεπερνά τις 7.000, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flight Aware. Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε τις εταιρίες Lufthansa, Delta αλλά και την United Airlines να ακυρώσουν πτήσεις.

Ο Νοέμβριος στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe, συνολικά, για το μήνα Νοέμβριο η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων παρέμεινε σημαντικό μειωμένο, στο μείον 35,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της κανονικότητας, το 2019. Παρ’ όλ’ αυτά ήταν ένας μήνας περαιτέρω βελτίωσης σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 όπου η «ψαλίδα» έναντι του 2019, ήταν μεγαλύτερη, στο μείον 36,7%.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου