Απόψεις

35 χρόνια μετά την εφαρμογή του μειωμένου Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα

ΤΩΡΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ. ΟΜΩΣ,

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ. ΑΡΑΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ;

Την 1η Γενάρη 2022 συμπληρώνονται 35 χρόνια από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α σε όλα τα Δωδεκάνησα. Η θεσμοθέτηση τους έγινε στα τέλη του 1986, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ (στην οποία μετείχα ως υπουργός Αιγαίου), με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχε την πολιτική βούληση. Μάλιστα, τον σχετικό νόμο τον ψηφίσαμε, παρ’ όλο που τον απαγόρευε η 6η Οδηγία της Ε.Ο.Κ.

Επόμενες κυβερνήσεις είχαν την πολιτική βούληση της επέκτασης αυτής της πολιτικής και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Η έγκριση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά εγκρίθηκε από το ECOFIN της τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) εκ των υστέρων, μετά από σχετική διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης μας.

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ δεν είχε την πολιτική βούληση να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ και ψήφισε την κατάργηση του, σε όλα τα νησιά, πλην των πέντε, που διατηρούν δομές οικονομικών μεταναστών στο έδαφος τους.

 

Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει, εκ των προτέρων, τη νομική βάση, να προχωρήσει, αφού το ECOFIN της Ε.Ε αποφάσισε να υπαχθεί στο καθεστώς που θα ισχύει μόνιμα (άρθρο 104) η δυνατότητα των κρατών μελών, να θεσμοθετήσουν μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α (μέχρι και 30 %) στα νησιά τους, με δική τους πρωτοβουλία και με εθνική νομοθεσία, εφόσον τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας το επιτρέπουν.

Τώρα λοιπόν που είναι η ώρα, να αποδείξει η κυβέρνηση της Ν.Δ, ότι έχει την πολιτική βούληση να το πράξει, εκείνη υπόσχεται ότι θα το νομοθετήσει «…στο μέλλον, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν…».

-Μα η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα πλεονάσματα και παρουσιάζει δημοσιονομικά στοιχεία που επιτρέπουν να το νομοθετήσει.

-Αφού ταυτόχρονα δηλώνει, ότι τάχα είναι επιτυχία της χώρας μας αυτή η νέα Οδηγία της Ε.Ε, ας την εφαρμόσει λοιπόν και όχι να προφασίζεται, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, την γενική προθεσμία που θέτει η νέα Οδηγία – και για επαναφορά των μειωμένων (κατά 30%) συντελεστων Φ.Π.Α στα νησιά μας – την 1η Γενάρη 2025 !

-η Ν.Δ επέκρινε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όταν καταργούσε τον μειωμένο Φ.Π.Α στα νησιά και υπόσχετο, ότι ως κυβέρνηση θα τον επαναφέρει. Ήδη κυβερνά 2 ½ χρόνια.

Τώρα έχει την έγκριση της Ε.Ε – που μάλιστα παραιτείται από το ποσοστό του Φ.Π.Α, που της αναλογεί, βάσει της 6ης Οδηγίας – όμως ως κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να ενεργήσει, ΤΩΡΑ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Άραγε πότε ; Προεκλογικά ; Γιατί στο τέλος του 2024, άραγε ποιά θα είναι η κυβέρνηση ; …

Οι νησιώτες παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις και κρίνουν αναλόγως …

Πάντως το ΠΑ.ΣΟ.Κ, που πρώτο είχε θεσμοθετήσει τους μειωμένους συντελεστές – και σ’ αυτή την Βουλή είχε καταθέσει, για ψήφιση, σχετική διάταξη νόμου – προφανώς θα πάρει πάλι νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Ρόδος 27 /12 /2021

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου