Τοπικές Ειδήσεις

Πρωτοπορεί ο Δήμος Ρόδου και στις νέες τεχνολογίες

Την έμπρακτη βούληση της δημοτικής αρχής Ρόδου να κάνει και άλλα βήματα μπροστά στις Νέες Τεχνολογίες και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, που ως στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη (αλλά και των ξένων επισκεπτών μας), εξέφρασε με δηλώσεις του προς τη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Καμπούρης.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος σε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ο κ. Καμπούρης δήλωσε τα εξής:
«Το νησί της Ρόδου, έχει πλέον παρουσία στην Κοινωνία της Πληροφορίας (μία ΑΕ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) που θα διαχειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Η παρουσία της Ρόδου μεταξύ των δήμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ήταν η καλύτερη –σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, καθώς πήγαμε οργανωμένα και παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να απορροφήσουμε τα 3,3εκ. ευρώ που αναλογούν στις Νέες Τεχνολογίες. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Πέραν τούτου, στο Ταμείο Ανάκαμψης θα εντάξουμε δράσεις και ζητήματα που θα βρουν λύσεις, από το κομμάτι της Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς επίσης αναδιοργανώνουμε τις διαδικασίες για το ΤΕΒΑ. Δηλαδή, ξεκινάμε νέο διαγωνισμό για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους ώστε να ενισχύσουμε την πολιτική του Δήμου και σε αυτό το επίπεδο».
Μιλώντας για την Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων, ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε στις ‘έξυπνες διαβάσεις’ –ένα έργο που θα καθυστερήσει λόγω αλλαγής σχεδίων στην εφαρμογή του. «Βρισκόμαστε σε μία συζήτηση για το τελικό σχέδιο των διαβάσεων αλλά κυρίως για τη λειτουργικότητά τους σε καίρια σημεία του κέντρου της πόλης της Ρόδου προκειμένου να προειδοποιεί τα ΑΜΕΑ, τους τυφλούς, τους πεζούς και φυσικά τους οδηγούς όλων των οχημάτων. Θέλουμε να γίνει η καλύτερη δυνατή δουλειά για τη Ρόδο, καθώς οφείλουμε να αναδείξουμε την λειτουργικότητα της πόλεως. Επιπλέον, εγκαταστήσαμε τρεις φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα, τεσσάρων θέσεων (απέναντι από το κτήριο της ΠΝΑι) κι ακόμη έναν στην παραλιακή της Ιαλυσού. Αυτά σε πρώτη φάση θα είναι δωρεάν για τους δημότες της Ρόδου».
Θυμίζουμε, πως ο Δήμος Ρόδου ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τις πρωτοποριακές υπηρεσίες στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, και μάλιστα στο πρώτο lockdown–ενώ είχε ξεκινήσει η πανδημία: «Είναι γεγονός πως ήμασταν ο πρώτος δήμος που εφάρμοσε το Teledimos. Είναι μία εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δημότες, να εκδίδουν πιστοποιητικά και όσα έγγραφα εκδίδουν τα ΚΕΠ, τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ μπορεί κάποιος να κάνει πληρωμές στις υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Κι εδώ, πάμε καλά. Ελπίζω οι συνδημότες μας να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν περισσότερο αυτή την εφαρμογή, όπως και άλλες που έχουμε κάνει: για τους παιδικούς σταθμούς (για εγγραφές χωρίς φυσική παρουσία), για το Τέλος Παρεπιδημούντων, ακόμη και για τις θέσεις στάθμευσης. Οποιαδήποτε απορία έχουν μπορούν να καλούν στον αριθμό 15588 για κάθε εφαρμογή, για ηλεκτρονικά αιτήματα (εάν υπάρχουν προβλήματα όπως κλάδεμα δέντρων, λακκούβες, προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό, για τα αδέσποτα και άλλα παράπονα που μπορούν να καταγραφούν και να τα λύσουμε).
Θα σας αναφέρω, ακόμη, ότι έχουμε τοποθετήσει 80 GPS σε όλα τα οχήματα του Δήμου (Τροχαίο Υλικό) που είναι πρωτοποριακό: από το Call Centre που υπάρχει στο Δημαρχείο, οι συνεργάτες μου παρακολουθούν σε ‘πραγματικό χρόνο’ (real time) την θέση του κάθε οχήματος. Με το νέο έτος θα προμηθευτούμε κι άλλα GPS ώστε να γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κάθε όχημα του Δήμου (όλων των υπηρεσιών) πάνω στο νησί (!) Ακόμη μία καινοτομία είναι το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα που δίνει τη δυνατότητα συστηματικής παρακολούθησης όλων των κτηρίων στην πόλη και το υπόλοιπο νησί.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, ο Δήμος Ρόδου έχει όχι μόνον τη βούληση αλλά και τη διάθεση να εξυπηρετήσει τους δημότες του. Υπάρχουν πάρα πολλά επιδόματα τα οποία δικαιούνται πολλά άτομα και δεν το γνωρίζουν. Είναι καλό να ρωτούν τις υπηρεσίες μας στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής ή να καλούν στο 22413-40500 και να ζητούν ενημέρωση, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ήδη ο Δήμος έχει ενισχύσει τον Σύλλογο ΑΜΕΑ με υπάλληλο κι έχει δημιουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα για τις θέσεις στάθμευσης.
«Για τα Χριστούγεννα, ο Δήμος Ρόδου θα μοιράσει τρόφιμα σε όλους τους δικαιούχους και όχι μόνον. Θα δώσει και παραπάνω τρόφιμα σε ανθρώπους που δεν είναι ωφελούμενοι, για τις γιορτές.
Επιπλέον, θέλουμε να βοηθήσουμε τα ΑΜΕΑ να έχουν αφενός προσβασιμότητα σε κτήρια, μνημεία, εκδηλώσεις κ.λπ. και αφετέρου να μπορούν να μετακινούνται με χορηγία του Δήμου. Αυτό είναι στα σκαριά μιας προγραμματικής που θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους».
-Τέλος, ο κ. Καμπούρης μίλησε για τις δύο επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και αφορούν στη δημιουργία του ‘Τεχνολογικού Φεστιβάλ Φωτός’ που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το καλοκαίρι με κεντρική…. σκηνή την πρόσοψη του Δημαρχιακού Μεγάρου:
«Το Τεχνολογικό Φεστιβάλ Φωτός θα δώσει άλλη ώθηση στην εικόνα της Ρόδου. Γίνεται ήδη στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Σύδνεϋ, στο Ζάγκρεμπ, στην Ιερουσαλήμ και είναι εντυπωσιακό. Στα μεγάλα και ιστορικά κτήρια (όχι μόνον στις προσόψεις), θα προβάλλεται η ιστορία του νησιού χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, λέιζερ κ.λπ. με στόχο να βλέπουν οι επισκέπτες μας και οι δημότες μας την ιστορία μας μέσα από άλλο πρίσμα.
Στην επιτροπή συμμετέχουν ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρ. δήμαρχος κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρύτανης κ. Χρυσή Βιτσιλάκη, ο καθηγητής κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο κ. Γιώργος Μπαρμπούτης, η κ. Μανούσου Ντέλλα (από τη διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων) κι εγώ προσωπικά. Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε ποια γεγονότα θα αναδειχθούν αλλά και ποια σημεία του νησιού της Ρόδου!»
Η άλλη μία επιτροπή – ομάδα έργου αφορά την Επαυξημένη Πραγματικότητα της Μεσαιωνικής Πόλης, όπου από τις 7 κεντρικές πύλες του μνημείου, όταν θα εισέρχεται κάποιος (δημότης, επισκέπτης, τουρίστας) θα εμφανίζεται στο κινητό ή στο tablet του, ένας Ιππότης ο οποίος θα τους… καλωσορίζει και θα τους οδηγεί στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παλάτι των Ιπποτών, η Παναγιά του Κάστρου κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου