Τοπικές Ειδήσεις

Συνεργάτες κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών μεταξύ φιλοξενούμενων στα «Σφαγεία»!

Μείζον θέμα με σημαντικές προεκτάσεις έχει προκύψει μετά από έρευνες των λιμενικών του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για την λειτουργία της άτυπης δομής μεταναστών στα «Σφαγεία» καθώς διαπιστώνεται ότι μεταξύ των φιλοξενούμενων διαμένουν και κακοποιά στοιχεία που συνεργάζονται με κυκλώματα μεταφοράς μεταναστών της Τουρκίας.
Ηδη έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες εις βάρος αλλοδαπών που συνελήφθησαν είτε να τροφοδοτούν μετανάστες με πλαστά έγγραφα είτε να διευκολύνουν την είσοδο, παραμονή και περαιτέρω προώθησή τους σε διάφορους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.
Σήμερα θα ξεκαθαρίσει εξάλλου στο πλαίσιο της κυρίας ανάκρισης ακόμη μια υπόθεση που αφορά στον θάνατο ενός προσεσημασμένου αλλοδαπού σε ναυάγιο που προκλήθηκε κατά την διάρκεια αποβίβασης μεταναστών στις «Κάτω Πέτρες».
Πιο συγκεκριμένα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης 32 μηνών με 3ετή αναστολή σε έναν 64χρονο, ημεδαπό, κάτοικο Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος για διευκόλυνση παράνομης εισόδου 15 Σύρων (κατά δήλωσή τους) μεταναστών.
Ο 64χρονος συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 2020 από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», το πρωί της 23ης Ιουλίου 2020 ενημερώθηκε το Λιμενικό από το ΑΤ Ιαλυσού για την ύπαρξη παράνομων μεταναστών στον Θεολόγο. Αναχώρησε όχημα του λιμενικού για τον εντοπισμό τους και περί ώραν 04.30 εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε ένα όχημα επί της κεντρικής οδού Ρόδου – Καμείρου στην περιοχή του Θεολόγου, ο οδηγός του οποίου κατελήφθη να επιβιβάζει παράνομους αλλοδαπούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο. Στο σημείο ευρίσκονο εντός και πέριξ του αυτοκινήτου 15 μετανάστες και ο ημεδαπός, ιδιοκτήτης του οχήματος.
Οι 15 μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ο ημεδαπός κατέθεσε ότι λόγω ανέχειας και κατάντιας αναγκάστηκε να μεταφέρει μετανάστες και είπε ότι στον καταυλισμό στα «Σφαγεία» τον πλησίασε ο Παλαιστίνιος ο οποίος του προσέφερε 30 ευρώ ανά άτομο για να μεταφέρει αλλοδαπούς τους οποίους και άφηνε στην Πύλη «Νταμπουάζ» στην Μεσαιωνική Πόλη. Δήλωσε μάλιστα ότι έχει συνεργαστεί μαζί του 6 φορές.
Επιπλέον έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέως, ο 29χρονος Αφγανός G. H. του G. κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Σύρος συγκατηγορούμενος του H. N. του Μ. ενώ διενεργήθηκαν έρευνες μεταξύ των μεταναστών που φιλοξενούνται στα «Σφαγεία», καθώς φέρεται να προέκυψε ότι στην διακίνηση ενεπλάκησαν ακόμη δύο άτομα!
Οι δύο πρώτοι, όπως έγραψε η «δημοκρατική», συνελήφθησαν από λιμενικούς του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ως οι κυβερνήτες λάντζας, χρώματος λευκού, μήκους 15 μέτρων περίπου, που μετέφερε στην θαλάσσια περιοχή του Πρασονησίου, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 68 πρόσφυγες.
Πιο συγκεκριμένα την 29η Αυγούστου 2016 και περί ώραν 16.10 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από ψαρά για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους στην θαλάσσια περιοχή του Πρασονησίου.
Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε επιτελής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Το σκάφος εντοπίστηκε και οδηγήθηκε στον λιμένα του Πλημμυρίου.
Σε αυτό επέβαιναν 68 μετανάστες και συγκεκριμένα 37 άνδρες, 18 γυναίκες και 16 παιδιά (6 αγόρια και 7 κορίτσια) εκ των οποίων 26 είναι Αφγανοί, 13 Πακιστανοί, 3 Σύροι, 16 Ιρακινοί, 6 Ιρανοί, 3 υπήκοοι Νεπάλ και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα.
Οπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», ποινικές διώξεις για πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος, για μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου και για παράνομη είσοδο στην χώρα, άσκησε η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, εις βάρος του 21χρονου Σύρου διακινητή μεταναστών που συνελήφθη μετά από έρευνα μεταξύ των διασωθέντων του μοιραίου ναυαγίου στις «Κάτω Πέτρες» την 23η Νοεμβρίου 2020.
Θυμίζουμε ότι πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου 2020 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την ύπαρξη ημιβυθισμένου σκάφους στην ως άνω θαλάσσια περιοχή και για την ύπαρξη σορού.
Άμεσα αναχώρησαν στελέχη του λιμενικού στην περιοχή, ενώ παράλληλα απέπλευσαν δύο σκάφη για διενέργεια ερευνών από θαλάσσης προς εντοπισμό τυχόν κινδυνευόντων ανθρώπων.
Με την άφιξη των στελεχών του λιμεναρχείου, εντοπίστηκε ημιβυθισμένο ένα θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος, ονόματι «CEMRE-Β», καθώς και μία σορός ανδρός αγνώστων στοιχείων η οποία είχε παρασυρθεί σε απόκρυμνη βραχώδη παραλία.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από τις οποίες εντοπίστηκαν συνολικά 13 παράτυπα εισελθόντες στη χώρα αλλοδαποί.
Η ανευρεθείσα σορός περισυνελέγη και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Κατόπιν λήψεως αποτυπωμάτων και ελέγχου που διενεργήθηκε από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Ρόδου διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει σε προσεσημασμένο υπήκοο Συρίας ηλικίας 22 ετών.
Το θύμα του ναυαγίου διέμενε στην άτυπη δομή μεταναστών στα «Σφαγεία» και δούλευε για κύκλωμα δουλεμπόρων στην Τουρκία!!
Στην κατάθεσή του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι πριν από 4 μήνες πέρασε από την περιοχή Ιντλέμπ της Συρίας στην Τουρκία, απ’ όπου και κατευθύνθηκε στο Μαρμαρίς και ήρθε σε επαφή με έναν άνδρα ονόματι Αλί, ο οποίος μιλούσε σπαστά αραβικά και ο οποίος του ζήτησε 5.000 ευρώ για να τον βοηθήσει να περάσει στην Ελλάδα και τελικά συμφώνησαν στις 2.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα είχε την διακυβέρνηση του σκάφους.
Του είπε ότι στο σημείο που του είχε υποδείξει σε χάρτη να πάει το σκάφος, θα τον περίμενε ένας άλλος άνδρας, ο οποίος θα έπαιρνε το σκάφος για να επιστρέψει στην Τουρκία και αν κατάφερνε το σκάφος και έφτανε στην Τουρκία, του είχε υποσχεθεί ότι θα του έκανε έκπτωση επιπλέον χίλια ευρώ.
Οταν έφτασαν με το σκάφος κοντά στο σημείο που τους είχαν στείλει στον χάρτη, είδε στην ακτή έναν νεαρό μελαχρινό άνδρα με αθλητικά ρούχα που έφερε μία μαύρη μάσκα, ο οποίος τους έκανε νόημα να πάνε προς το μέρος του, λέγοντας «ελάτε-ελάτε».
Το σκάφος χτύπησε στα βράχια και αφού κατέβηκαν όλοι, το άτομο που βρισκόταν στην παραλία βούτηξε στην θάλασσα και πλησίασε ζητώντας του να τον βοηθήσει να ανέβει πάνω. Προσπάθησαν να βάλουν μπροστά την μηχανή του σκάφους.
Εκείνος πήδηξε, ενώ είδε όταν έφτασε στην ακτή τον άλλον να κολυμπάει.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρίσταται η δικηγόρος κ. Ειρήνη Χωνιανάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου