Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος μετράει τις πληγές που άφησε η σφοδρή κακοκαιρία – Eπί ποδός Περιφέρεια και Δήμος Pόδου

Η Ρόδος μετράει τις πληγές που της άφησε ο «Γηρυόνης», η κακοκαιρία που έπληξε το νησί την Κυριακή και τη Δευτέρα προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και μετά από κατεπείγοντα αιτήματα που υπέβαλαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Αταβύρου, Νότιας Ρόδου, Λινδίων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και για την διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ) που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι).

Από τις σοβαρότερες… πληγές αυτής της θεομηνίας, ήταν η κατάρρευση τμήματος της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη στο Χαράκι (είχε κλείσει πριν από 12 ημέρες με απόφαση της περιφερειακής αρχής) και ο θάνατος 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό. Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν κατάκοιτη την ώρα της νεροποντής στο σπίτι της. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Όλο το βράδυ της Δευτέρας και από νωρίς το πρωί της Τρίτης τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας δούλευαν εντατικά για να αποκαταστήσουν τις μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου δέχθηκε 191 κλήσεις, εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων, 17 για κοπές δένδρων, 7 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές μέρος και 6 για διασώσεις ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σχεδόν σε όλη τη Ρόδο. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, αντιμετώπισαν όμως πολλές δυσκολίες καθώς εγκλωβίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας σε διάφορα σημεία, όπου ήταν αδύνατη η πρόσβαση.


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου, Α. Καμπουράκης με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια της 75χρονης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σωστή εκτίμηση της σοβαρότητας των καιρικών φαινομένων και της συνολικής κατάστασης και ο άψογος συντονισμός των υπηρεσιών, συνετέλεσαν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Τόνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας, και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χουρδαλιάς επικοινώνησαν με τον ίδιο για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Σε πολλά σημεία του νησιού, απ’ άκρη σ’ άκρη κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Το πρώτο συμπέρασμα μετά τη θεομηνία αυτή, είναι πώς είναι προτιμότερο να γαϊδουροδένεις παρά να γαϊδουρογυρεύεις. Γύρω στις 11 το πρωί της Δευτέρας εκδώσαμε την πρώτη ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων. Στις 6 το απόγευμα εκδώσαμε τη δεύτερη ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων την Τρίτη. Δεν νιώσαμε ότι κινδυνεύει κανείς στα σχολεία. Κρίναμε όμως ότι θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστά έτσι ώστε όλα τα συνεργεία να κινούνται ελεύθερα και ταχύτερα. Ο όγκος νερού ήταν ο μεγαλύτερος που έπεσε στο νησί τα τελευταία χρόνια. Σε μιάμιση ώρα έβρεξε όσο περίπου βρέχει σε διάστημα έξι μηνών ανά έτος». Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι το βράδυ της Τρίτης θα αποφασιζόταν εάν θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα Τετάρτη. Συνέστησε ωστόσο, κανείς να μην παίρνει το ρίσκο να μετακινηθεί, όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα.


Αναφορικά με τη γέφυρα Μάκκαρη, ο δήμαρχος δήλωσε τα εξής: «Χρειάζεται διαρκής διαχείριση κρίσης, αυτό είναι το συμπέρασμα της εμπειρίας μας από αυτή τη θεομηνία. Σε πολλά σημεία του νησιού κληρονομήσαμε καταστάσεις που σίγουρα δεν θεραπεύονται με χάδια και υποσχέσεις. Κάποια πράγματα τα προβλέψαμε έγκαιρα και με σοβαρότητα. Είμαι ο τελευταίος που θα επιχαίρει για μία γέφυρα που έπεσε. Όμως, προτάχθηκε το δημόσιο συμφέρον και η ασφάλεια όλων των κατοίκων του νησιού. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο… Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους στην Περιφέρεια, όλα τα συνεργεία του Δήμου μας που ήταν στους δρόμους».
Τέλος ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν χρεώσεις για το νερό που καταναλώνουν οι πολίτες προκειμένου να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τη θεομηνία. Αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που πάρθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία για τη ΔΕΥΑΡ. «Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για τη ΔΕΥΑΡ, να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας για τη δημοτική επιχείρηση…», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της 75χρονης. Δήλωσε ότι η Ρόδος δοκιμάστηκε σκληρά από τη θεομηνία, η οποία άφησε μεγάλες πληγές. Δήλωσε ότι η κακοκαιρία διαμόρφωσε νέα δεδομένα στο οδικό δίκτυο και τόνισε ότι η ιρλανδική διάβαση στη γέφυρα Κρεμαστής έχει κλείσει οριστικά!


«Σχεδόν σε όλα τα χωριά έχουμε επιπτώσεις που πρέπει να διαχειριστούμε, είτε πρόκειται για βλάβες σε δίκτυα, καταστροφές σε επιχειρήσεις ή νοικοκυριά… Η επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είναι συνεχής. Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο προέκυψαν νέα δεδομένα. Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς η ιρλανδική διάβαση στο Χαράκι, ο παράλληλος δρόμος στο ποτάμι της Κρεμαστής είναι απροσπέλαστος σε ένα σημείο. Επίσης η ιρλανδική διάβαση στη γέφυρα Κρεμαστής είναι σφραγισμένη από το πρωί της Τρίτης, κάτι που είχε άλλωστε αποφασιστεί από το συντονιστικό μας όργανο.
Διευκρινίζω ότι η ιρλανδική διάβαση δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της γέφυρας για όσους κατευθύνονται στο αεροδρόμιο. Όσοι επιστρέφουν από το αεροδρόμιο, θα περνούν από το δρόμο Τσαΐρι-Αεροδρομίου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου. Η οικονομία δυνάμεων είναι σημαντική και βλέπουμε πώς με το συντομότερο τρόπο θα δώσουμε λύσεις. Μας βοήθησε η απόφαση του δημάρχου να είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη. Δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά την κατάσταση, εάν υπήρχε από το πρωί κίνηση στο οδικό δίκτυο που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Μπορέσαμε ευκολότερα να προβούμε στις μικροπαρεμβάσεις που χρειάζονταν για να είναι ασφαλέστερο το οδικό δίκτυο».
Σχετικά με τη γέφυρα στο Χαράκι, ο κ. Χατζημάρκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα γινόταν εάν η γέφυρα της εθνικής οδού, του ποταμού Μάκκαρη έπεφτε, όταν ήταν σε λειτουργία. Συνεχάρην τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Είναι λίγοι άνθρωποι και κάνουν τη δουλειά τους με σοβαρότητα». Επίσης είπε ότι δύο κλιμάκια τεχνικών-μηχανικών ελέγχουν συνεχώς το οδικό δίκτυο της Εθνικής Οδού στην περιοχή Μαλώνας-Μασάρων.


Συνεχίζοντας ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Εισήχθη προ λίγων ημερών στο ΠΕΣΠΑ όπου προεδρεύει ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση της δίδυμης γέφυρας, παράλληλης σε αυτή που έπεσε, ένα έργο που μελετάμε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Τελικά δεν πήραμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση επειδή μία κρατική λειτουργός έκανε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Μόλις επέστρεψε στο γραφείο της, διαπίστωσε ότι έκανε λάθος, όταν το εντόπισαν εκεί-αναφέρομαι στη Διεύθυνση Δασών-10 άνθρωποι και ο ίδιος ο γραμματέας της αποκεντρωμένης. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν λεφτά, πράγμα που είπα και στον υπουργό. Θέλουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλα αυτά τα έργα που σχεδιάζουμε. Εάν είναι να διατεθούν χρήματα, να διατεθούν στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές. Αυτή είναι η παρέμβαση που θέλουμε να υπάρξει.
Ευχαριστώ το δήμαρχο που από την πρώτη στιγμή συντονιστήκαμε άψογα για τη διαχείριση. Θέλω να πιστεύω ότι σε σχέση με την ένταση του φαινομένου, οι συνεχείς παρεμβάσεις έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις που το νησί σήμερα καλείται να διαχειριστεί. Πιστεύω ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας να διαχειριστούμε δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη νομοθεσία που έχουμε. Τουλάχιστον δεν μπορούμε να έχουμε τις λύσεις που χρειαζόμαστε όταν τις έχουμε ανάγκη».

Ξύπνησαν μνήμες
στην Ιαλυσό
Στην Ιαλυσό ξύπνησαν οι μήνες του 2013, όταν η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές και σοβαρές ζημιές στην περιοχή. Ο κ. Χατζημάρκος, δήλωσε ότι ο (μπαζωμένος) ποταμός που ευθύνεται συνήθως για τις πλημμύρες είχε καθαριστεί πριν την κακοκαιρία.
«Στην Ιαλυσό, έσπασε το ποτάμι, που συνήθως ευθύνεται για τις καταστροφές. Εάν δεν ήταν καθαρισμένο, θα είχαμε το εξιλαστήριο θύμα. Ήταν όμως καθαρισμένο και το φαινόμενο βρήκε πεντακάθαρα, όχι μόνο το ποταμό, αλλά όλο το εγκιβωτισμένο κομμάτι κάτω από τον ποταμό. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ποτάμι θα ξαναδώσει στενοχώριες και καταστροφή. Η διατομή του και κυρίως το εγκιβωτισμένο μέρος, δεν μπορεί να αντέξει μεγάλο όγκο νερού.
Έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη περίοδο. Όλες αυτές οι επιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι δύσκολες. Από το πρωί ακόμη δέχθηκα δύο ερωτήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, τι προϋπολογισμό μπορούμε να χρειαστούμε. Δεν είναι όμως θέμα προϋπολογισμού. Στη χώρα δεν λείπουν τα λεφτά, όσο και αν ακούγεται ακραίο. Ασκούμε διοίκηση χωρίς να έχουμε τα αντανακλαστικά… δεν υπάρχει νομοθεσία που να σου επιτρέπει να παρέμβεις. Μία χώρα χωρίς ανακλαστικά δεν μπορεί να ελπίζει. Σχέδια έχουμε πολλά, όσο ωραία όμως και αν είναι, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να τα υλοποιήσεις. Δεν υπάρχει όμως νομοθεσία για να το κάνεις», είπε ο περιφερειάρχης.

12.000 αυθαίρετα
σε όλη τη Ρόδο
Ο δήμαρχος, δήλωσε ότι περιπτώσεις όπως αυτές του μπαζωμένου ποταμού της Ιαλυσού απαιτούν γενναίες λύσεις και κυρίως τη συναίνεση της κοινωνίας. Τόνισε ότι σε όλη τη Ρόδο υπάρχουν 12.000 αυθαίρετα κτίσματα με το συνολικό πρόστιμο γι’ αυτά να αγγίζει τα 62 εκατ. Ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Πάντα υπάρχουν λύσεις, εάν είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις το κόστος και το κόστος μερικές φορές είναι σκληρό. Μπορεί τις παλιότερες εποχές να υπήρχε χαλαρότητα και να επιτρεπόταν να χτιστούν σπίτια σε ρέματα και ποτάμια… Σήμερα όμως μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις ελαφρά τη καρδία;
Υπάρχουν 12.000 αυθαίρετες κατασκευές στη Ρόδο. Οι τεχνικές υπηρεσίες και η πολεοδομία υπολογίζουν σε περίπου 62 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, πράγμα που δεν γνωρίζαμε ποτέ μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας. Πρέπει να προχωρούμε στην απαίτηση των προστίμων; Το πρόστιμο δεν έχει σχέση με τη νομιμοποίηση της παρανομίας αλλά με την αποζημίωση των νέων γενεών… Λύσεις υπάρχουν. Η κοινωνία είναι σύμφωνη να παρθούν αποφάσεις που απαιτούν όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας»;
Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, παρά μόνο η ευθύνη γι΄ όσα θα πρέπει να γίνουν τόνισε ο κ. Χατζημάρκος: «Με το δήμαρχο συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει η έννοια του πολιτικού κόστους, αλλά η ευθύνη γι’ αυτό που πρέπει να γίνει με σοβαρό και καθαρό τρόπο…. Θα κάνουμε τη δουλειά μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όλα αυτά που ζούμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της εποχής που βασίλευε το κακώς εννοούμενο πολιτικό κόστος. Αυτή η εποχή τελείωσε και χαίρομαι που συμφωνούμε με το δήμαρχο σε αυτό».
Την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος πρόκειται να έχει επαφές σε κυβερνητικό επίπεδο στην Αθήνα, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα. Όπως είπε όλες οι απαιτούμενες λύσεις που χρειάζεται να εφαρμοσθούν σε τοπικό επίπεδο, δεν επιτρέπονται από τη νομοθεσία και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να προχωρήσουν.

Φωτεινοί σηματοδότες
Σε ό,τι αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες, που τίθενται εκτός λειτουργίας όταν επικρατεί κακοκαιρία, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι έχει συμφωνηθεί με τον περιφερειάρχη να αντικατασταθούν. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συντήρησή τους διατείνονται ότι είναι δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά για τους σηματοδότες που είναι πλαιότεροι των 12 ετών. Οι περισσότεροι σηματοδότες τοποθετήθηκαν στη Ρόδο πριν 35 χρόνια. O κ. Καμπουράκης τόνισε ότι οι νέες συμβάσεις με τις εταιρείες που συντηρούν τους φωτεινούς σηματοδότες, θα πρέπει να προβλέπουν μεταξύ άλλων τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης των βλαβών και ρήτρες εάν δεν τηρούνται όσα προβλέπονται, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα.
Ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι μόλις τον Οκτώβριο υπέγραψε σύμβαση για συντήρηση φαναριών που ανήκουν στον τομέα ευθύνης της περιφέρειας. Το έργο με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ δημοκρατήθηκε στις 30 Μαΐου 2017 λόγω όμως της γραφειοκρατίας που διέπει τον κρατικό μηχανισμό, χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να δημοπρατηθεί.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να “τρέξουν” τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Καταγραφή όλων των πλημμυρικών φαινομένων, ζημιών και καταστροφών σε οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, φυτικό κεφάλαιο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση.
2. Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εστάλη ήδη αίτημα από τον Περιφερειάρχη, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, αμέσως μετά την κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον Δήμο Ρόδου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικώς την έκταση των ζημιών σε όλο το νησί.
3. Διάθεση μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτών, με τη συνδρομή όλων των φορέων, Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, Στρατό και εθελοντικές ομάδες.
4. Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου και σε νοικοκυριά από τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου.

Ανακοίνωση του δημάρχου
Ο δήμαρχος Ρόδου ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού των οποίων τα νοικοκυριά επλήγησαν από τη θεομηνία της 25ης Νοεμβρίου 2019, οτι στα δημοτικά καταστήματα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και στα ΚΕΠ όλης της επικράτειας μπορούν να συμπληρώσουν αιτήσεις χορήγησης επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.
Μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης, ειδική Επιτροπή του Δήμου θα διενεργήσει αυτοψία στις πληγείσες κατοικίες και θα εκτιμήσει το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 33862 – ΦΕΚ Β 1699/16.5.2019).
Οι αιτήσεις κατατίθενται σύμφωνα με την προβλεπόμενη προθεσμία έως και έναν (1) μήνα από την εκδήλωση της θεομηνίας, δηλ. έως τις 24 Δεκεμβρίου 2019.
Η χορήγηση των επιδομάτων γίνεται μόνον για τις κύριες κατοικίες, όπως αυτό αποδεικνύεται από τα σχετικά φορολογικά δικαιολογητικά και πραγματοποιείται κατόπιν σχετική πίστωσης του Υπουργού Εσωτερικών προς το Δήμο Ρόδου.
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Αντώνης Β. Καμπουράκης

Προανάκριση από την Π.Υ.Ρ.
Στο μεταξύ το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου ανέλαβε την προανάκριση για τον θάνατο της 75χρονης ΑΜΕΑ Ειρήνης Παρασχάκη.
Η άτυχη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της μεγάλης νεροποντής, καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό.
Χθες διενεργήθηκε νεκροψία νεκροτομή από την οποία βεβαιώθηκε ότι ο θάνατος της επήλθε συνεπεία πνιγμού ενώ διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις αρμοδίων που την έφεραν να έχει υποστεί ανακοπή.
Η γυναίκα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, ήταν κατάκοιτη και το κρεβάτι στο οποίο βρισκόταν στην οικία της ήταν σε μικρή απόσταση από το πάτωμα ενώ το νερό όπως προκύπτει από σημάδια στην τοιχοποιία ξεπέρασε περίπου κατά ένα μέτρο το ύψος του κρεβατιού.

Ο Μάνος Κόνσολας
Ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας είχε επικοινωνία, από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκαν καταστροφές στις υποδομές του νησιού, με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Ρόδο.
Ο κ. Κόνσολας έπειτα από διαρκή επικοινωνία με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών για τις υλικές καταστροφές από τη θεομηνία. Ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών την έκτακτη οικονομική ενίσχυσή του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές του νησιού και να δοθούν αποζημιώσεις στα νοικοκυριά και τους πληγέντες.
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας και της συνεργασίας των δύο υπουργών, ο υπουργός Εσωτερικών, ενημέρωσε τον υφυπουργό Τουρισμού, ότι θα εισηγηθεί την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών για να προχωρήσουν οι πράξεις έκδοσης αποζημιώσεων.

Ο Βασ. Υψηλάντης
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τη χθεσινή τραγική για τη Ρόδο μας ημέρα, η ηρεμία επανήλθε. Η απώλεια ενός συνανθρώπου μας, επιτείνει τη στεναχώρια μας και προσωπικά επιθυμώ να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια της εκλιπούσης .
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο της Ρόδου, τους Προέδρους και τα Μέλη των Τοπικών Κοινοτικών Συμβουλίων που επλήγησαν από τη θεομηνία, τις υπηρεσίες και τους εθελοντές για την κοπιώδη προσφορά τους τις δύσκολες ώρες. Όπως επίσης, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους, τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για την προνοητική τους απόφαση να κλείσουν εντελώς την υπό κατάρρευση γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη.
Μετά και από την καταστροφική αυτή νεροποντή, αποτελεί χρέος μας, με συνεργασία, όχι μόνον να αποκαταστήσουμε τις ζημιές αλλά και να προγραμματίσουμε έγκαιρα τη συντήρηση και υποστήριξη των υποδομών».

 

 

   

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου