Τοπικές Ειδήσεις

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον αείμνηστο Δημ. Κρεμαστινό το σαββατοκύριακο

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον αείμνηστο Καθηγητή Ιατρικής, Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Κρεμαστινό.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου, η Δημοτική Ενότητα και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη.  Συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β ‘ βαθμού, η αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη, ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, η αντιδήμαρχος Τσαμπίκα Κιαχαγιά, ο αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου Γιώργος Πατσάης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Στάμος, οι πρόεδροι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Θανάσης Βυρίνης και Σάββας Χριστοδούλου και μεγάλος αριθμός συγχωριανών του.

Παρουσία και της συζύγου του, κ. Τζένης Κρεμαστινού, το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η ονοματοδοσία του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου σε «Δημήτρης Κρεμαστινός». Ακολούθησαν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του 1ου Δημοτικού Σχολείου, δωρεά της συζύγου του αείμνηστου καθηγητή. Πρόκειται για το σχολείο στο οποίο φοίτησε ο εκλιπών και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα βιβλία προέρχονται από την προσωπική του συλλογή. Η υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι θα συμπληρωθεί η βιβλιοθήκη με όποια άλλα βιβλία χρειάζεται, ενώ δεσμεύθηκε ότι μέσω του υπουργείου θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός (Laptops κλπ) έτσι ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα της βιβλιοθήκης.

«Τιμούμε τη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού και εκπροσωπώ την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτές οι εκδηλώσεις, θα έχουν ένα σημαντικό αποτύπωμα όχι μόνο όσον αφορά στην προσφορά του παρελθόντος, αλλά θα αποτελέσουν ένα μήνυμα για το μέλλον. Η βιβλιοθήκη του Α’ δημοτικού σχολείου, το παράδειγμα αυτού του τόσο σπουδαίου ανθρώπου και η σημαντική παρακαταθήκη του που θα θυμηθούμε μέσα από τις ειδικές εκδηλώσεις, ελπίζουμε να εμπνεύσουν τα παιδιά, τις επόμενες γενιές», δήλωσε η κα Ζαχαράκη στα τοπικά ΜΜΕ, πριν τις εκδηλώσεις στον Αρχάγγελο.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα χορηγήσει δύο υποτροφίες για σπουδές στην Ιατρική, στο όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού, μέσω του Δωδεκανησιακού Ιδρύματος Υποτροφιών.

“Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο αν ξεχαστούν. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, υπηρέτησε με συνέπεια τον ευγενή χώρο της Ιατρικής επιστήμης και τον σκληρό χώρο της πολιτικής. Άφησε το αποτύπωμα του και αναγνωρίστηκε και από τους δύο χώρους και από την κοινωνία την ίδια”, ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Σήμερα ο Αρχάγγελος, Θυμάται, και Τιμά. Θυμάται και τιμά το παιδί, που μεγάλωσε κάτω από το Φώς του και γαλουχήθηκε με τις αξίες αυτού του τόπου: ώστε να διαπρέψει στη ζωή, ως ένας αληθινά σημαντικός άνθρωπος.

Αναφερόμενος, στον άνθρωπο, στον πολιτικό και επιστήμονα Δημήτρη Κρεμαστινό, ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εγκαινίων της βιβλιοθήκης:  «Ο Αρχάγγελος θυμάται και τιμά τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Τον Τζίμη, όπως τον αποκαλούσαμε οι αμέτρητοι φίλοι του στη Ρόδο, τον πολιτικό και τον επιστήμονα, που απέδειξε με τη ζωή του τι σημαίνει Ροδίτικο Πνεύμα. Πάντα μπροστά, πάντα ψηλά, πάντα με έγνοια για τον συνάνθρωπο, και με λατρεία για τη Ρόδο, και τα Δωδεκάνησα.

Το να είσαι άξιος, να σώζεις ζωές είναι μεγάλη ευλογία. Και με αυτή την ευλογία, ο Δημήτρης Κρεμαστινός διένυσε μια διαδρομή αξιών και ήθους, κι έζησε μια ζωή προσφοράς, γεμάτη απλότητα και καλοσύνη, έχοντας στο πλευρό του, ακούραστη σύντροφο, την Τζένη.

Αυτό το διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, του Δημήτρη Κρεμαστινού, από την τοπική κοινωνία του Αρχαγγέλου, με επίκεντρο τις δυο πιο σημαντικές προτεραιότητες, την Υγεία και την Παιδεία, είναι μια συμβολική ανταπόδοση, της μεγάλης συνεισφοράς του Δημήτρη Κρεμαστινού και στη Χώρα, και στον Τόπο μας».

Την Κυριακή μετά τη Θεία λειτουργία Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ Κυρίλλου, τελέστηκε  το εξάμηνο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού και ακολουθήσε ονοματοδοσία δρόμου, σε οδό Δημήτρη Κρεμαστινού. Πρόκειται για την πρώην οδό Γ. Γεννηματά στο μέσο της οποίας βρισκόταν το φαρμακείο του πατέρα του εκλιπόντος, του αειμνήστου Θωμά Κρεμαστινού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης τα αποκαλυπτήρια προτομής στην Πλατεία Ηρώων στον Αρχάγγελο (δωρεά της Αναστασίας Πατσάη).

Ο Αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου, Γ. Πατσάης, δήλωσε στη «δ» ότι η Ρόδος και ο Αρχάγγελος θα διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την παρακαταθήκη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου! Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Με τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στον Αρχάγγελο, αποτυπώνεται ο σεβασμός και η βαθιά εκτίμηση στο έργο του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού, ενός ανθρώπου δικού μας ενός ανθρώπου με βαθιά αποθέματα αξιοπρέπειας, σύνεσης και ηθικής. Υποσχόμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την παρακαταθήκη του. Όταν αντικρίζουμε την προτομή του κάθε φορά που θα περνάμε από την πλατεία ηρώων θα συντροφεύει τη μνήμη μας! Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν ξεχνιούνται».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου