Τοπικές Ειδήσεις

M. Kρητικού προς K. Mητσοτάκη: Επιβάλλεται η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Ανθρώπινες ιστορίες, η κάθε μια με τη δική της ξεχωριστή βαρύτητα, ξεδιπλώθηκαν σε μια «ζεστή συνάντηση» που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με έξι γυναίκες που πάλεψαν και κέρδισαν τον καρκίνο του μαστού, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η γνωστή δημοσιογράφος κ. Μαρία Χούκλη και η ογκολόγος κ. Έλενα Λινάρδου.
Κατά τη συζήτηση, που έγινε σε φορτισμένο κλίμα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τις προσωπικές τους μαρτυρίες για τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν αλλά και για την εμπειρία τους από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καθώς όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην περιπέτεια υγείας της αείμνηστης μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη, στόχος είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, υπερτονίστηκε από όλους η τεράστια σημασία της πρόληψης, και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια και στόχος είναι, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο ιατρός εικόνα, σε βάθος χρόνου. Να σημειωθεί ότι η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού, έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική, λέγοντας ότι το μέτρο ισχύει από το 2018 για να ανταπαντήσει ο Β. Κικίλιας ότι ναι μεν είχε θεσπιστεί, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» η κ. Μαρία Κρητικού, ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό κλίμα και πως ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον όχι μόνο για τις προσωπικές ιστορίες της κάθε ασθενούς αλλά και για τις ανάγκες των καρκινοπαθών γι αυτό και είχε ιδιαίτερη συζήτηση τόσο με την κ. Λιολιώ Καλυπέρα, η οποία είναι και πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της ΜΚΟ «Άλμα Ζωής», όσο και με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.


Η κ. Μαρία Κρητικού, ζήτησε από τον πρωθυπουργό την παρέμβασή του για την ενίσχυση του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετείται απρόσκοπτα ο μεγάλος αριθμός ογκολογικών ασθενών από τη Ρόδο και όλα τα Δωδεκάνησα, θέτοντας ουσιαστικά επί τάπητος τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς της νησιωτικής Ελλάδας.
Μάλιστα, η κ. Μ. Κρητικού, επέδωσε υπόμνημα στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναφέρονται οι ανάγκες του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Στο υπόμνημα, που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
[…]
Ειδικότερα:
1) Έχουν διαπιστωθεί επανειλημμένα σημαντικές ελλείψεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, η οποίες ελλείψεις υφίστανται για τρείς μήνες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δύναται ο ασθενής να υποβληθεί σε θεραπεία γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της νόσου του ασθενή. Το οξύμωρο σε αυτή τη περίπτωση είναι πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ διαθέτει όλα τα απαραίτητα φάρμακα και σε επαρκείς ποσότητες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο ασθενής να μπορεί να προμηθευτεί απευθείας τα φάρμακα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και όχι να αναγκάζεται να απευθύνεται σε ιδιώτη ιατρό με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του ασθενή.
2) Επαναφέρουμε το αίτημα όπως και είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, της αποσυμφόρησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ . Μερική εκτέλεση της πολύ σωστής απόφασης και δέσμευσής σας για αποσυμφόρηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ η οποία δεν υλοποιήθηκε πλήρως, χωρίστηκαν τα φάρμακα σε νοσοκομειακά και μη, στην πράξη ξανά φέρνουν τον νοσοκομειακό ασθενή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τους αυξητικούς παράγοντες.
3) Το ογκολογικά τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου το οποίο συστάθηκε χάρις τη δωρεά του Συλλόγου και ιδιωτών Ρόδιων δημοτών σήμερα λειτουργεί με δύο μόνο ογκολογικούς ιατρούς και επιβάλλεται η στελέχωση της ογκολογικής κλινικής για την εύρυθμη λειτουργία της με τρείς ογκολόγους ιατρούς και 4 νοσηλεύτριες. Σας αναφέρω τα στοιχεία αναλυτικά: Το σύνολο των ασθενών που είτε παρακολουθούνται από το Τμήμα είτε έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπείας ανέρχεται στους 1382 ασθενείς από 1132 που ήταν μέχρι και τον 12 /2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018). Συνολικά έγιναν στο Τμήμα για το 2019 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2278 ασθενείς). Για να δοθεί μία εικόνα των διαδοχικών αυξήσεων από τον 5/2018 έως και τις 31/12/2018 υπήρχε αύξηση 48,1% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και το 2019 παρατηρήθηκε επιπλέον αύξηση 22% σε σχέση με το 2018 , επίσης από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 31/12/2020 για να ολοκληρωθούν θα υπάρξει μια επιπλέον αύξηση γύρο στο 30%.
4) Να σημειωθεί ότι η ογκολογική κλινική του Γ.Ν Ρόδου διαθέτει 21 κλίνες χημειοθεραπείας (4 κρεβάτια και 17 καρέκλες χημειοθεραπείας) και λειτουργεί με ημερήσια νοσηλεία . Θα πρέπει να αλλάξει αυτό με την κατάλληλη στελέχωση του τμήματος και να γίνει 24ώρου νοσηλείας, καθώς οι ασθενείς με θεραπείες τριήμερες ή και πενθήμερες αναγκάζονται να μεταφέρονται στην παθολογική κλινική (με ότι συνεπάγεται αυτό από κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων) και πολλές φορές αναγκάζονται να διακόπτουν την θεραπεία τους και να την συνεχίζουν την επόμενη μέρα.
5) Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να απευθύνεται σε ιδιώτες για να μπορούν να επιληφθούν θεμάτων των ογκολογικών ασθενών όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι ιατροί στο Νοσοκομείο αρμόδιοι για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.
6) Να υιοθετηθούν Νοσοκομεία της Αθήνας Κρήτης και Θεσσαλονίκης ως νοσοκομεία αναφοράς για τους κατοίκους των νησιών ώστε να μην χρειάζεται ο ασθενής να ψάχνει ποιο Νοσοκομείο εφημερεύει κατά την άφιξη τους στις ανωτέρω πόλεις. Επιπλέον οι ασθενείς προερχόμενοι από τα Δωδεκάνησα να έχουν προτεραιότητα όσον αφορά τα χειρουργεία και τις θεραπείες με ακτινοβολία.
7) Να ιδρυθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ακτινοθεραπευτικό τμήμα και να αξιοποιηθεί ο ήδη υφιστάμενος χώρος στο Νοσοκομείο. Ο μέσος όρος ασθενών το έτος στα Δωδεκάνησα που χρήζουν ακτινοθεραπείας κυμαίνεται ανάμεσα στους 1000 με 1300 ασθενείς. Συνεπώς η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο θα διευκολύνει τους ασθενείς των νησιών οι οποίοι κατά μέσο όρο υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία από ένα έως τρείς μήνες.
8) Να διενεργείται το ογκολογικό συμβούλιο από τη στιγμή που υπάρχει κλινική με ακτινοθεραπευτή και χειρούργο έστω και διαδικτυακά.
9) Αναφορικά με την διενέργεια σπινθηρογραφήματος, σας ενημερώνουμε πως υπάρχουν στη Ρόδο δύο άδειες τις οποίες χρησιμοποιεί ένα πυρηνικό εργαστήριο με ένα μόνο μηχάνημα και δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιβαρύνονται με το ποσό των 200 ΕΥΡΩ τη στιγμή που ασφαλισμένος ασθενής πληρώνει συμμετοχή το ποσό των 11 ΕΥΡΩ ενώ αν είναι ανασφάλιστος το ποσό των 80 ΕΥΡΩ.
Επειδή, οι ασθενείς των νησιών έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία έγκαιρα και κοντά στον τόπο κατοικίας τους σας αναφέρουμε όλα τα ανωτέρω προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να δοθούν λύσεις έτσι ώστε να επικρατούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και τις οικογένειες τους στην αντιμετώπιση της νόσου τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου