Μια σημαντική πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Ρόδο και αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει τις σχέσεις φιλίας και τους δεσμούς συνεργασίας του νησιού με το Ρωσικό κράτος. Η πρωτοβουλία φέρει την επωνυμία «Ροδιακός Σύνδεσμος Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας» και συγκροτήθηκε με τη συνεργασία Ροδιτών επιχειρηματιών και στελεχών της τουριστικής βιομηχανίας.
Η ανάγκη για τη δημιουργία του Συνδέσμου προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που δέχεται κάθε χρόνο η Ρόδος από τη χώρα των Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Ναμπόκοφ, Λένιν, Στάλιν και του Τσάρου Νικόλαου Β’. Φέτος στο νησί υπολογίζεται ότι έχουν αφιχθεί περισσότεροι από 350.000 Ρώσοι, η δε δυναμική της αγοράς (όπως έδειξε κατά το παρελθόν), είναι για πολλαπλάσια μεγέθη. Επίσης, στο νησί διαμένουν μόνιμα περίπου 400 άτομα που έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια χώρα. Μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του Ρώσου προέδρου, είχε στηθεί κάλπη στο δημαρχείο της Ρόδου και σε αυτό άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 106 ψηφοφόροι.
Τα στοιχεία αυτά, όπως και πλήθος άλλων που αφορούν τη σχέση Ρόδου – Ρωσίας, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διεκδίκηση δημιουργίας στο νησί Επίτιμου Προξενείου. Η ανάγκη προβάλλει επιτακτική, καθώς το τουριστικό ρεύμα έχει πια σταθεροποιηθεί και διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά υψηλά αριθμητικά επίπεδα. Βέβαια, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι αρμοδιότητα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και απαιτούνται πολύμηνες συζητήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στελέχη του Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και συζήτησαν, μεταξύ των άλλων, θέματα οργάνωσης γάμων Ρώσων πολιτών. Επειδή πρόκειται για ένα έθνος Ορθόδοξων Χριστιανών, τέτοιου είδους γάμοι ήδη τελούνται στη Ρόδο, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των Μυστηρίων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά και προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η κατάθεση πρότασης δημιουργίας εκκλησίας, που θα συνδυάζει εξωτερικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αρχιτεκτονικής ναών και εσωτερικά τα αντίστοιχα που έχουν οι ρωσικές εκκλησιές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στον Αη Γιώργη Λαχανιάς, Λειτουργεί Ρώσος ιερέας, που μάλιστα βοηθείται από Ρώσο ιερομόναχο.
Για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων τα στελέχη του Συνδέσμου ήδη συνεννοούνται με τα αντίστοιχα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τα ίδια μέλη έχουν κάνει σημαντικές επαφές με προσωπικότητες και επιχειρηματίες στη Ρωσία.

Σαν πρώτο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η χθεσινή άφιξη στο νησί των μελών του διάσημου χορευτικού συνόλου «BERIOZKA», συνοδευόμενο από τις φημισμένες σοπράνο Αλμπίνα Ζαχαριάδου και Ειρήνα Βαλεντίνοβα – Καρπούχινα. Το χορευτικό σύνολο και οι δύο σοπράνο θα συμμετάσχουν σε τρεις εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο σε Θεολόγο, Ιαλυσό και Ρόδο αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Τουρισμού και τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας, που θα γίνει το προσεχές Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον» έχει ως ακολούθως:
Ωρα: 19.00’
• Χαιρετισμός Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου
• Χαιρετισμός Πρέσβη Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Μάσλοβ
• Χαιρετισμός Προέδρου Ροδιακού Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας & Συνεργασίας κ. Παναγιώτη Κουτσιαρά
Ωρα: 19:15’
• Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων και παρουσίαση Ελληνικών τραγουδιών από τη Φιλαρμονική Δήμου Ρόδου
Ωρα: 19:35’
• Μουσικές Ερμηνείες απο τις κ. Αλμπίνα Ζαχαριάδου & Ειρήνα Βαλεντίνοβα – Καρπούχινα
• Παρουσίαση Χορευτικού απο τους Συλλόγους Πελλοπονησίων Ρόδου « Ο MΩΡΙΑΣ », Ρουμελιωτών Ρόδου « Η ΡΟΥΜΕΛΗ » και Θεσσαλών Ρόδου
• Παρουσίαση Χορευτικού απο τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης
• Παρουσίαση Χορευτικού απο το Ρωσικό χορευτικο συγκρότημα “BERIOZKA”
• Παρουσίαση Χορευτικού απο Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου “ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ”
Ωρα: 21.00’
• Ανταλλαγή δώρων

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ