Ειδήσεις

Σαρωτικές αλλαγές σε σειρά επαγγελμάτων – Ποια μπαίνουν στο στόχαστρο

Οι σαρωτικές αλλαγές σε σειρά επαγγελμάτων νέο μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση. Το τρίτο μνημόνιο προωθεί μεταρρυθμίσεις σε φαρμακοποιούς, εμπόρους, ιδιοκτήτες φορτηγών. Έως τον Ιούνιο του 2016 πρέπει να θεσπιστεί γενικό σχέδιο για τις μεταφορές.

Μάχη με τον χρόνο και με αρκετές επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επηρεάζονται από το Γ’ Μνημόνιο πρέπει να δώσει η νέα ελληνική Κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί το καλοκαίρι, ώστε να εκταμιευθεί η νέα υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων που επηρεάζονται περισσότερο από το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθείται με βάση κυρίως τις συστάσεις του ΟΟΣΑ είναι αυτές των φαρμακοποιών, των εμπόρων, των κτηνοτρόφων, και φυσικά των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, επαγγέλματα τα οποία ανοίγουν, και των φορτηγατζήδων.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Νο1) την οποία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση προβλέπει την απελευθέρωση των προσφορών και των εκπτώσεων, μέτρο που ακουμπάει τους εμπόρους και δη τους μικρομεσαίους. Την ίδια ώρα η περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, αναμένεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες τόσο στον κτηνοτροφικό κλάδο όσο και στη γαλακτοβιομηχανία.

Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές το θέμα αυτό έχει παγώσει μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι μπορεί να «έσωσαν» τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα –εξαιρέθηκαν από την υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δηλαδή δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ- το επάγγελμα τους όμως ανοίγει.

Με βάση τον σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να θεσπίσουν νομοθεσία για να εφαρμόσουν τη σύσταση του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη για τον ανταγωνισμό I όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση συνεπειών του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι: «με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, με σκοπό την ένταση του ανταγωνισμού και την αύξηση της διάθεσης των φαρμάκων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων.»

Βέβαια ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι φαρμακοποιοί πέρα από το πότε θα εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, είναι οι καθυστερήσεις στις καταβολές από τον ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία που φθάνουν πλέον τους 4 μήνες.

Εν τω μεταξύ έως τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα θεσπίσουν ένα γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς). Επίσης προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση των φορτηγών.

Συγκεκριμένα παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για την χορήγηση άδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου