ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστρέφουν 903 επίορκοι του Δημοσίου-Εφοριακοί που καταδικάστηκαν για «σύσταση συμμορίας»,γιατροί που «λαδώθηκαν» …

news room 2 λεπτά ανάγνωση
φάκελος με χρηματα

Εκα­το­ντά­δες δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι που κατη­γο­ρού­νται ή έχουν κατα­δι­κα­στεί για διάφορα αδι­κή­ματα, από πει­θαρ­χι­κές παρα­βά­σεις μέχρι και για βαριά εγκλή­ματα, ευερ­γε­τού­νται χάρη στο νόμο Κατρού­γκα­λου και απο­κα­θί­στα­νται, παρόλο που είχαν απο­τα­χθεί προ­σω­ρινά ως επί­ορ­κοι.

Ο χρη­μα­τι­σμός, η πλα­στο­γρα­φία, ο εκβια­σμός, ακόμα και η σύσταση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης είναι μερικά μόνο από τα αδι­κή­ματα που έχουν κατα­λο­γι­στεί στους 903 επί­ορ­κους που απο­κα­θι­στά το νομο­θέ­τημα του υπουρ­γού, σύμφωνα με ρεπορ­τάζ της εφη­με­ρί­δας «Πρώτο Θέμα». Ως τον Μάιο, που τέθηκε σε ισχύ ο επί­μα­χος νόμος, οι υπάλ­λη­λοι βρί­σκο­νταν σε αυτο­δί­καιη αργία. Η επά­νο­δός τους στη θέση τους συνε­πά­γε­ται αυτο­μά­τως πως μισθο­δο­τού­νται και συντα­ξιο­δο­τού­νται κανο­νικά, ως εάν να μην είχαν δια­πρά­ξει το παρα­μι­κρό αδίκημα.

Περι­πτώ­σεις εκβια­στών, κρα­τι­κών υπαλ­λή­λων που χρη­μα­τί­στη­καν, γιατρών που πήραν φακε­λάκι, εφο­ρια­κών που κατα­χρά­στη­καν χρήματα ή πλα­στο­γρά­φη­σαν κρατικά έγγραφα είναι μεταξύ των υπο­θέ­σεων που έρχο­νται καθη­με­ρινά στη δημο­σιό­τητα.

Όπως γράφει η εφη­με­ρίδα, τον Ιανουά­ριο του 2015 βρί­σκο­νταν σε αργία 903 άνθρω­ποι. Μεταξύ αυτών και άτομα που αντι­με­τώ­πι­ζαν βαριές κατη­γο­ρίες για τις οποίες η Δικαιο­σύνη διέταξε τη φυλά­κισή τους. Σε αυτές τις περι­πτώ­σεις οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι δεν επι­στρέ­φουν στις θέσεις τους, αντί­θετα από εκεί­νους που επι­στρέ­φουν ευερ­γε­τού­με­νοι από το νόμο Κατρού­γκα­λου.

Ο ίδιος ο υπουρ­γός υπο­δει­κνύει ως βαθύ­τερο αίτιο του φαι­νο­μέ­νου τα μνη­μό­νια, σημειώ­νο­ντας πως ο νόμος επα­να­φέ­ρει τον κανόνα του Πει­θαρ­χι­κού Δικαίου που ίσχυε επί δεκα­ε­τίες, πριν από τη «μνη­μο­νιακή λαίλαπα»: «αυτο­δί­καιη αυτό­ματη αργία εφαρ­μό­ζε­ται αλλά όχι για όλες τις πει­θαρ­χι­κές κατη­γο­ρίες, μόνο για τις πιο σοβαρές». Ωστόσο, σημειώ­νει η εφη­με­ρίδα, ο νόμος αφήνει περι­θώ­ρια για ευρείες ερμη­νείες με απο­τέ­λε­σμα λίγο-πολύ όλοι οι επί­ορ­κοι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι να επι­στρέ­φουν στις θέσεις τους ενώ αρκετοί πρό­λα­βαν να συντα­ξιο­δο­τη­θούν. Επίσης παρα­βλέ­πει το γεγονός πως η έλλειψη Πει­θαρ­χι­κών Συμ­βου­λίων ουσια­στικά καθη­λώ­νει τη δια­δι­κα­σία με απο­τέ­λε­σμα επί­ορ­κοι να βρί­σκο­νται στα γραφεία τους περι­μέ­νο­ντας τη σύγκληση των συμ­βου­λίων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει κατα­στεί σαφές πόσοι από τους 903 επί­ορ­κους έχουν επα­νέλ­θει στις υπη­ρε­σίες τους. Αυτό συμ­βαί­νει διότι ορι­σμέ­νοι εκτίουν ήδη ποινές φυλά­κι­σης οπότε αντι­κει­με­νικά δεν μπορούν να επι­στρέ­ψουν. Κάποιοι άλλοι έχουν συντα­ξιο­δο­τη­θεί και πλη­ρώ­νο­νται ούτως ή άλλως από το ελλη­νικό κράτος παρά τις παρα­νο­μίες τους. Μια άλλη κατη­γο­ρία των επί­ορ­κων τέλος, λόγω της σοβα­ρό­τα­της φύσης των κατη­γο­ριών που τους βαραί­νουν (παι­δε­ρα­στία, από­πειρα βιασμού, από­πειρα ανθρω­πο­κτο­νίας κ.ο.κ) παρα­μέ­νουν εκτός Δημο­σίου έως ότου εκδι­κα­στεί η υπόθεσή τους.

newsbeast.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.