Ειδήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση 10 ημερών για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Παράταση 10 ημερών στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στους ενδιαφερομένους επενδυτές.

Ως νέα ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προφορών ορίστηκε η 10η Οκτωβρίου (αντί της 30ης Σεπτεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί) μετά από αίτημα των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Το αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία των τελικών προσφορών αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

H αυξημένη κίνηση έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες καθώς μόνο στο πρώτο 8μηνο του 2014 τα 14 αεροδρόμια που έχουν διαχωριστεί σε

δύο αμάδες από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ξεπεράσει το «φράγμα» των 16 εκατ. επιβατών όταν το 2013 που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί ότι τόσο τα 14 αυτά αεροδρόμια όσο και τα άλλα 7 που ήταν προαιρετικά και τελικά δεν περιλαμβάνονται πλέον στον διαγωνισμό καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον γι΄ αυτά είχαν συνολική κίνηση 18 εκατ. επιβάτες (για το όλο το 2012) .

Φέτος, κύκλοι του τουριστικού κλάδου υπολογίζουν ότι η κίνηση στα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια θα ξεπεράσει τα 20 εκ. επιβάτες αποκτώντας νέα δυναμική καθώς πολλά από αυτά θα μπορούν να υπολογίζουν σε εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ, που θα τα μετατρέψουν σε κερδοφόρα.

Μάλιστα, επειδή η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ιδανική τη συγκυρία για την επίτευξη υψηλού τιμήματος.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ήδη αυξημένο καθώς εκτός της ανάκαμψης που έχουν τα αεροδρόμια το 2014 με την έκρηξη του τουρισμού η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας μας που θα συνοδευτεί με επενδύσεις τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ (εντός τριετίας) από τους επενδυτές για την αναβάθμιση των αεροδρομίων αυτών.

Μένει να διαπιστωθεί ποιοι θα κάνουν πράξη το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας τους σχετικού φακέλους δεσμευτικών προσφορών στις 10 Οκτωβρίου. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η «μάχη» για την πίτα των άνω των 18 εκατ. επιβατών τον χρόνο προμηνύεται σκληρή.

Υπό παραχώρηση βγαίνουν δύο ομάδες από 7 αεροδρόμια η καθεμία, με το διαγωνισμό να προβλέπει τη δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης για 40 συν 10 έτη.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια

Θεσσαλονίκης,

Κέρκυρας,

Χανίων,

Κεφαλλονιάς,

Ζακύνθου,

Ακτίου,

Καβάλας.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια

Ρόδου,

Κω,

Σάμου,

Μυτιλήνης,

Μυκόνου,

Σαντορίνης και

Σκιάθου

Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.

Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Βάσει των δεδομένων του 2013, ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια διαμορφώθηκε περίπου στα 4 εκατομμύρια.

Ποιοι διεκδικούν τα ελληνικά αεροδρόμια

Στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού ο οποίος έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2013 συνεχίζουν επτά σχήματα. Συγκεκριμένα δεσμευτικές προσφορές θα κληθούν να καταθέσουν οι: Vinci-Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ -Zurich Airport, Fraport – Copelouzos, ΜΕΤΚΑ- Corporacion America, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur, και η Advent International.

Αναμονή υπάρχει για τη συγκρότηση των τελικών σχημάτων καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν συνενώσεις δυνάμεων από τους ενδιαφερόμενους. Εξάλλου αυτό διαφαίνεται σαφώς και από την ανακοίνωση της METKA η οποία στις αρχές της εβδομάδας προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Η εταιρεία παρότι συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να πάρει διαφορετική μορφή.

Πηγή Ημερήσια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου