Αγγίζει και το 90% η πληρότητα στα νησιά

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς για την κίνηση του Σεπτεμβρίου, σε ορισμένες περιοχές και του Οκτωβρίου. «Η επιμήκυνση της περιόδου φαίνεται από το γεγονός ότι ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος μοιάζουν φέτος με τον περσινό Ιούλιο από πλευράς κίνησης, ενώ ο Μάιος και ο Οκτώβριος είναι σχεδόν στα επίπεδα του περσινού Ιουνίου και Σεπτεμβρίου», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. Για άνοδο περίπου 10-15% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης. Το θετικό κλίμα περνάει και στον Οκτώβριο, συμπληρώνει ο ίδιος, κάτι που αποδίδει «στη δυναμική που δείχνει φέτος η χώρα».

Στη Σαντορίνη οι πληρότητες αγγίζουν το 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, Μανόλη Καραμολέγκο. «Οι tour operators έχουν θέσεις στα αεροπλάνα, οι καλές τιμές και ο καιρός βοηθάνε». Αυτό το κλίμα συνεχίζεται μέχρι 15 Οκτωβρίου, ενώ αρκετά ξενοδοχεία έχουν καλές πληρότητες μέχρι και τέλη Οκτωβρίου. «Σε σχέση με πέρυσι έχουμε μια παράταση της σεζόν γύρω στις δύο εβδομάδες», λέει ο κ. Καραμολέγκος.

Στη Μύκονο ο φετινός Σεπτέμβριος κινείται σε επίπεδα αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, κατά τον πρόεδρο των ξενοδόχων, Μιχάλη Αποστόλου. Οι πληρότητες είναι στο 65-70%, αλλά τον Οκτώβριο πέφτουν στο 25-30%. Η Κεφαλονιά κινήθηκε αυξητικά τον Σεπτέμβριο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σπ. Γαλιατσάτος, αλλά για τον Οκτώβριο «αραιώνουν δραστικά τα τσάρτερ και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Δυστυχώς καραδοκεί η μάστιγα της εποχικότητας που αγγίζει όλο τον ελληνικό τουρισμό», λέει ο κ. Γαλιατσάτος.

Η Ρόδος έζησε έναν από τους καλύτερους Σεπτέμβριους τα τελευταία χρόνια, με πληρότητες που αγγίζουν το 90% και αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.
«Το καλό κλίμα συνεχίζει μέχρι και 10-15 Οκτωβρίου και μετά φθίνει. Θα ήταν πολύ καλός και ο Οκτώβριος μέχρι τέλους αν δεν είχαμε τις πτωχεύσεις των ρωσικών γραφείων», λέει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου.
Αντίστοιχο κλίμα και στην Κω. «Ο Σεπτέμβριος πάει πάρα πολύ καλά, έχουμε άνοδο γύρω στο 10% σε σχέση με πέρυσι και τολμώ να πω ότι καταφέραμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν. Ο Οκτώβριος πάει καλύτερα από πέρυσι αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβίνου.
Στη Χαλκιδική ο Σεπτέμβριος έφυγε με πληρότητες 85% και κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, παρά τις απώλειες από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, που εν πολλοίς καλύφθηκαν από αγορές της Ευρώπης. «Η χρονιά συνολικά είναι στο συν 5%. Θα ήμασταν σε διψήφιο νούμερο αν δεν είχαμε τα προβλήματα των πτωχεύσεων των ρωσικών γραφείων και της Ουκρανίας», εκτιμά ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

‘ Εθνος

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ