Ρεπορτάζ

ΦΟΔΣΑ: Εγκρίθηκαν η τιμολογιακή πολιτική και οι εισφορές των μελών του

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η έγκριση του προϋπολογισμού, του κόστους διαχείρισης, της τιμολογιακής πολιτικής και των εισφορών των μελών του οργανισμού για το οικονομικό έτος 2023 και η έγκριση.
Στη συνεδρίαση παρενέβη διαδικτυακά ο ενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος δήλωσε ότι το παράδειγμα του Ν. Αιγαίου δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη σύσταση του φορέα, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς. Επίσης είπε ότι το επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο προκειμένου να συζητήσουν για τη διαχείριση αποβλήτων και την υλοποίηση …τολμηρών λύσεων. Τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχει ένας (ισχυρός) ΦΟΔΣΑ ανά περιφέρεια μέχρι το 2024.
«Κλείσαμε δύο χρόνια λειτουργίας. Δύο χρόνια πολύ δύσκολα και κρίσιμα. Το στοίχημα αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, της ίδρυσης του ΦΟΔΣΑ και στο Νότιο Αιγαίο, ήταν να δρομολογηθούν ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις στα νησιά τα οποία ήταν πρωταθλητές σε περιβαλλοντικά πρόστιμα τα οποία η χώρα πλήρωνε στην ΕΕ και να κλείσει τουλάχιστον- αρχικά σε επίπεδο σχεδιασμού-όλο το σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και να επικαιροποιηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, και να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για όλα τα απαιτούμενα έργα. Ξεκίνησε με ταραχή όλη αυτή η προσπάθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων δεν αγάπησε αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία… Προσωπικά πήρα πάνω μου ένα βάρος ως πρόεδρος της εταιρείας που δεν μου αναλογούσε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αντιδράσεις για την ετήσια εισφορά που καλείται να καταβάλει ο δήμος της Σύρου, εκφράστηκαν από την αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Αγγελική Πρίντεζη. Αντίστοιχα και ο δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος εξέφρασε αντιδράσεις για το ύψος της ετήσιας εισφοράς το 2023.
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι σε κανένα από τα νησιά δεν αξίζει η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε καμία σύγκρουση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Δεν αξίζει κανένα νησί μας η σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά το ζήτημα που αυτός ο οργανισμός πραγματεύεται. Αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο. Αν αυτό πρέπει να έρθει με συγκρούσεις, να ξέρετε ότι αυτό δεν με τρομάζει. Σε καμία σύγκρουση δεν πρόκειται να κάνω πίσω ούτε ένα χιλιοστό. Φεύγοντας από αυτό τον οργανισμό θα αφήσω πίσω το σχέδιο και τις υποδομές που τα νησιά αξίζουν για το μέλλον που τα νησιά αξίζουν. Δεν με αφορά το σήμερα, δεν με αφορά το προσωπικό και πολιτικό κόστος. Με αφορά μόνο η αποστολή που ανέλαβα, την οποία θα φτάσω στο τέλος».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρόδου, πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Αντώνης Καμπουράκης, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δημιουργήθηκε για να λύσει προβλήματα, τα οποία οι νησιωτικοί δήμοι (όπως και η Ρόδος) δεν δύνανται να διαχειριστούν. Τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στο έργο του ΦΟΔΣΑ που θα δώσει όλες τις αναγκαίες λύσεις στην επεξεργασία, στην ταφή… κοκ των αποβλήτων, πριν οι δήμοι βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδα.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης πρότεινε την οριζόντια μείωση της τάξης του 25% στα προϋπολογισθέντα κόστη, ενώ ο δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας πρότεινε μείωση της τάξης 20%. Τελικά εγκρίθηκε έκπτωση 21,2%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου