Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «ΚΟΥΙΝΤΑ» και ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ., με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Ρόδο στο πλαίσιο ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων μέσω πολιτιστικής δράσης και ανάπτυξης της θεατρικής κουλτούρας στην περιοχή μας.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διεθνείς, εγχώριες και τοπικές συμμετοχές από θεατρικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς συμμετοχές αφορούν θεατρικές ομάδες από τις εξής χώρες: Ρωσία, Ιράν, Ισπανία (4 συμμετοχές), Ιταλία, Ρουμανία, Μαρόκο και οι εγχώριες θεατρικές ομάδες από την Θεσσαλονίκη, το Γύθειο Λακωνίας και το Αιτωλικό.
Προσδοκία των διοργανωτών είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου να καθιερωθεί στο νησί μας και δυνητικά ετησίως οι συμμετοχές να αυξάνονται με στόχο η διοργάνωση να εγκαθιδρυθεί στους παγκόσμιους θεατρικούς κύκλους προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς καλλιτεχνικής ελίτ. Ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι η 14η Οκτωβρίου με την τελετή έναρξης και η 18η Οκτωβρίου 2020 με τις βραβεύσεις και την τελετή λήξης.
Το Φεστιβάλ θα είναι διαγωνιστικό και κατά την τελετή λήξης θα απονεμηθούν θεατρικά βραβεία. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι γνωστά πρόσωπα του θεατρικού χώρου με Πρόεδρο τον πολυαγαπημένο ηθοποιό, σκηνοθέτη, τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του KPATIKOY ΘEATPOY BOPEIOY EΛΛAΔOΣ, διευθυντή εκδόσεων της θεατρικής σειράς του εκδοτικού οίκου ΩKEANIΔA και Δήμαρχο του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρο.
Την επιτροπή απαρτίζουν επίσης ο κ. Αντώνης Περιστεράκος θεατρικός μεταφραστής, θεατρικός παραγωγός και συγγραφέας βραβευμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2009, καθώς και ο Ρόδιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών για το Αρχαίο Θέατρο, κ. Σπύρος Συρόπουλος.
Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Ρόδου έγκειται στον πειραματισμό και προώθηση ενός θεάτρου για όλους. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει ειδική μέριμνα για να μπορέσουν άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, όπως άτομα με προβλήματα ακοής και προβλήματα μερικής ή ολικής τύφλωσης.
Η διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι 5 ημέρες με την τελετή έναρξης και λήξης στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη της Μεσαιωνικής Τάφρου (καιρού επιτρέποντος) ενώ οι παραστάσεις θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, εκτός αν υπάρξουν οδηγίες για χρήση εξωτερικών χώρων λόγω της εν δυνάμει πανδημίας. Θεατρικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν και στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου.
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα είναι δωρεάν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η θεατρολόγος κα Βίκυ Θεολόγη, πρόεδρος του ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ. , ενώ το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η ίδια με τον συνεργάτη της θεατρικής ομάδας ΚΟΥΙΝΤΑ, ηθοποιό Θανάση Ζαχαρόπουλο.
Για το Φεστιβάλ, μίλησε στην «δημοκρατική», η κα Θεολόγη:
«Θέλουμε να καθιερώσουμε τη Ρόδο και ως έναν θεατρικό προορισμό κατά τους μήνες που δεν έχει τουριστική κίνηση. Θα είναι μια μεγάλη γιορτή με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Προσπαθούμε να υπάρχει μια διαπολιτισμικότητα θεατρική στο νησί μας προκειμένου και εμείς ως θεατράνθρωποι αλλά και το κοινό, να αποκτήσουμε ένα ενδιαφέρον και μια επαφή με την παγκόσμια θεατρική σκηνή.
Το Φεστιβάλ θα είναι διαγωνιστικό που σημαίνει ότι θα υπάρχουν βραβεία ενώ θα υπάρχει και βραβείο κοινού.
Εμάς μας ενδιαφέρει η παγκόσμια θεατρική γλώσσα και ο καθρεφτισμός των κοινωνιών μέσα από την θεατρική πράξη, όπου μας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσουμε τις κοινωνίες.
Προσκαλούμε τις θεατρικές μας ομάδες να συμμετέχουν προκειμένου να προβάλουμε την θεατρική μας δυναμική.
Ελπίζουμε να γίνει στη Ρόδο, μια αμιγώς θεατρική καλλιτεχνική δράση που θα έχει πανελλαδική και παγκόσμια προβολή» όπως τόνισε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ